Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Zdroj: Šárka Adámková

Už jste nažhavení na cestování? Vyražte třeba do Maďarska! Vlakem jste v hlavním městě za několik hodin, a pak si můžete užívat poloprázdné lázně i fantastickou maďarskou kuchyni. My jsme to udělali, a tak vám dnes ukážeme, co byste při gastro toulkách v Budapešti neměli minout.


Podmínky vstupu

Maďarsko je jednou ze zemí, které s Českou republikou uzavřely vzájemnou dohodu o uznávání očkování. Odcestovat můžete klidně i druhý den po první dávce. Stačí vám k tomu jen Certifikát o provedeném očkování nebo Potvrzení o provedeném očkování. Ale určitě jedno z toho nezapomeňte, protože Maďaři na hranicích „lejstra“ opravdu kontrolují. Při cestě zpět česká strana aktuálně vyžaduje, abyste byli 22 dní po prvním očkování, nebo podstoupili pětidenní izolaci a pak PCR test. Děti do 18 let, které cestují s rodiči, mají do Maďarska dle stránek Ministerstva zahraničí ČR volný vstup. A jak je to přímo v Maďarsku? Jako očkovaní máte umožněn vstup úplně všude, včetně lázní a restaurací. A právě jídlo je jeden z dost dobrých důvodů, proč se do Budapešti vypravit.

Komínový koláč

Trdelník, oblíbená past na turisty v centru Prahy, se v originále jmenuje kürtőskalács, tedy komínový koláč. Kürtőskalács pochází podle Maďarského muzea lidové kultury z oblasti Sikulska (Székelyföld) v Sedmihradsku v dnešním Rumunsku, odkud se pak moučník rozšířil do celé maďarsky mluvící části monarchie. V Budapešti mají kürtőskalács doslova na každém rohu a jde o něco tak obyčejného, jako je náš párek v rohlíku. Trdelník stojí v maďarské metropoli podle velikosti v přepočtu asi 25 - 60 Kč, ale jsou i turisticky profláklá místa v centru, kde po vás budou chtít „na naše“ i 90 Kč. Kürtőskalács se obaluje, podobně jako u nás, ve skořici nebo v oříšcích, ale v nabídce jsou i verze se zmrzlinou, ovocem a různými polevami. 

Langoš bez kečupu

Slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, česky plamen, protože dříve se placky z kynutého těsta opékaly blízko plamenů. Nyní se langoše smaží nebo fritují. A na rozdíl od našich stánkařů je ti maďarští nepřipravují ze zmrazeného polotovaru, ale z čerstvě vykynutých bochánků. A ještě jednu zvláštnost zde langoše mají: nikdy se nepodávají s kečupem. To je zřejmě český vynález, ostatně stejně jako kečup na špagetách. Pokud si chcete pravé maďarské langoše užít, dejte si je ve stylovém cihlovém domečku poblíž Széchenyi lázní. Za verzi Krumplis Lángose (z bramborového těsta) se zakysanou smetanou a obrovskou hromadou strouhaného sýra zde dáte 950 forintů (70 Kč). Vybrat si ovšem můžete z deseti různých druhů této oblíbené placky.

Ruin pubs

Budapešťský fenomén. Ruin pubs jsou bary, restaurace a kavárny postavené v bývalých opuštěných budovách, často squatech. V celé Budapešti jich je asi 20. Mezi nejlepší patří kultovní podnik Szimpla Kert s malebným dvorem na ulici Kazinczyho 14, kde se scházejí místní umělci a v neděli se zde pořádá malý farmářský trh. Ovšem na jídlo si zajděte do izraelského ruin pubu Mazel tov. Lepší hummus, falafel nebo cheescake jste asi ještě nejedli. Není to sice typicky maďarská kuchyně, ale i tak tenhle romantický podnik stojí za návštěvu.

České presso a sýrová zmrzka

Máte-li rádi něco živějšího, vypravte se na náměstí Ference Deáka (Deák Ferenc tér) přímo v centru města. V klubu Akvárium si můžete objednat speciální drink: czech-presso Martini. A v blízké zmrzlinárně Levendula Kézműves Fagylaltozó Akvárium ochutnejte jednu z jejich originálních zmrzlin, třeba levandulovou, popcornovou se slaným karamelem, bazalkovou s citronem nebo zmrzlinu se sýrem camembert.

Perkelt, guláš a batátové hranolky

Nejde vám to dohromady? V Budapešti se mísí jak tradiční maďarská kuchyně, která je zde na špičkové úrovni, tak moderní gastronomie, jež využívá právě i relativně nové suroviny. Mezi těmi zde vévodí batátové hranolky. V mnoha restauracích jde o docela běžnou přílohu, stejně jako v maďarském „mekáči“, tedy řetězci maďarského rychlého občerstvení Zing Burger. Chcete-li ale zajít na klasiku, zvolte restauraci Menza a dejte si perkelt, paprikáš, gulášovou polévku, nebo speciální dýňovo-koprovou omáčku Tökfőzelék.

Papriky, mák i mangalica

Na závěr, nejlépe těsně před odjezdem a pokud možno s prázdným kufrem a plnou peněženkou, navštivte obrovskou tržnici Vásárcsarnok na náměstí Fővám tér na levém břehu Dunaje. Můžete si zde vybrat z nepřeberného množství čerstvého ovoce a zeleniny v té nejlepší kondici. Seženete tu papriku sušenou, mletou i čerstvou, paprikové pasty a další výrobky z paprik. Je zde i speciální levandulový stánek, ze kterého si můžete odnést levandulový džem, sirup nebo bezé. K zakousnutí si dopřejte místní makový štrůdl. Těsto je na něm tenoučké jako průklepový papír a vypadá to, že tam je jen proto, aby se měla v čem upéct náplň. Mák totiž Maďaři milují, a tak s ním zkrátka nešetří. A samozřejmě nemůžeme opomenout klobásy. Desítky druhů zde v tržnici nabízí několik různých stánků s uzeninami. Maďarskou specialitou jsou pak uzeniny ze starého uherského plemene prasete mangalica, které je mimořádně tučné, a proto i šťavnaté. Maďaři maso z mangalice používají při vaření často a najdete je tak i v nabídkách restaurací. Ochutnat můžete třeba burger či perkelt z mangalice, anebo si z tržnice odvezte domů „mangalicovou“ klobásu. Ale pozor, jedna vám určitě stačit nebude!

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat