Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdroj: Pixabay.com, Aniko Boros, Pixabay license
Zdroj: Pixabay.com, Aniko Boros, Pixabay license

Řada lidí netuší, co si s hlívou ústřičnou počít. Přitom tuto houbu snadno proměníte v řadu chutných pokrmů. Kromě toho je ale hlíva plná zdraví prospěšných živin. Ostatně, ne nadarmo se jí říká královna imunity. A do třetice všeho dobrého, nemusíte za ní do lesa. Takže co to na hlívě ústřičné vlastně je?

Hlíva ve starověku

Hlíva ústřičná se pěstovala už ve staré Číně. První zmínky o ní pocházejí z období 960 až 1279, kdy vládla dynastie Sung. Už tenkrát si jí lidé velmi považovali, používala se dokonce jako platidlo. Od té doby je také součástí tradiční čínské medicíny. Z Asie se díky svým léčivým schopnostem postupně rozšířila do celého světa. Přibližně v druhé polovině minulého století se začala pěstovat komerčně a dnes se řadí k nejvíce používaným houbám na světě.

Léčivka

Obrovská zásobárna důležitých živin, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamíny C, D a K či minerály draslík, měď, selen nebo železo, to není jediné vhodné označení hlívy ústřičné. Významný přínos totiž mají její antivirové, antibakteriální a protinádorové účinky. Z biologicky aktivních látek jsou ceněné zejména glukany, díky nimž se také někdy hlívě přezdívá královna imunity. Kromě toho glukany rovněž snižují hladinu cholesterolu, zabezpečují správnou funkci střev a zlepšují hojení ran. Hlíva ústřičná rovněž funguje jako prevence srdečně cévních onemocnění, a to tím, že normalizuje krevní tlak a příznivě působí na cévy. Prospěšná je i po psychické stránce, protože pomáhá lépe se vyrovnávat se stresem a přispívá k celkové regeneraci organismu.

Z obchodu, z lesa, nebo vlastních zásob?

Asi nejdostupnější je hlíva, kterou koupíte v obchodě. Pokud ale rádi chodíte na houby, dá se najít i v lese, kde roste zejména v podzimním a zimním období v listnatých nebo smíšených lesích. Najdete ji na kmenech dubů a buků, ale také na živých i odumřelých pařezech. Kromě toho může růst i na vrbě, lípě nebo topolu a jestli máte na zahradě ořešák, mrkněte také na něj. Hlíva se dá ovšem pěstovat i v domácích podmínkách. V zahradnictví nebo hobby marketu stačí pořídit substrát s touto houbou, který se prodává s návodem, jak se o hlívu starat.

Hlíva ústřičná v kuchyni

Hlíva nabízí v kuchyni široké použití. Můžete ji upéct, udělat z ní klasickou smaženici s vajíčkem, hodí se k těstovinám, dají se z ní připravovat různé omáčky, vynikající je hlívový guláš. K velmi oblíbeným receptům patří polévka z hlívy, tzv. falešná dršťková. Říká se jí tak proto, že nakrájené kousky hlívy připomínají ne všemi oblíbené dršťky. Stačit vám bude balíček hlívy, cibule, česnek, sladká paprika, masový vývar a pokud polévky lehce zahušťujete, tak mouka, ideálně celozrnná. Příprava je stejná jako například u gulášovky. Cibuli nakrájíte na kostičky, dáte lehce osmahnout na olej, přidáte očištěnou a na nudličky nakrájenou hlívu. Krátce orestujete, případně lehce zasypete moukou, přidáte papriku, znovu lehce osmahnete a zalijete vývarem. Osolíte, opepříte a přidáte utřený česnek. Hlíva se vaří přibližně půl hodiny. Na závěr nezapomeňte na majoránku.

Témata: hlíva ústřičná, houby, zdravá výživa

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Merylas

11. 3. 2021 12:30

Kdo má zahrádku a možnost mít čerstvé špalky z některých druhů právě poražených listnatých stromů, může pěstovat i na dřevě. Taktéž na zbylém pařezu, sadba se dá běžně objednat, buď zrnitá nebo ve formě kolíčků a dřevo se "naočkuje".

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

			Ačokča

Ačokča

Hodnocení 0x

Ačokča pochází z Jižní Ameriky a u nás i v Evropě je to poměrně málo známá zelenina. Tvarem se podobá paprice a chutí okurce. Konzumuje se syrová,… Číst více

			Ajvar

Ajvar

Hodnocení 0x

Ajvar je čalamáda z pečených červených paprik, česneku, lilku a chilli. Pochází ze srbské kuchyně a byl dlouho známý jako "srbský" salát. Dnes je… Číst více

			Amarant

Amarant

Hodnocení 0x

Amarant neboli laskavec je prastará plodina. Jedná se o jednoletou teplomilnou rostlinu, která se v Asii a Africe používá jako zelenina. Má velmi… Číst více

			Brokolice

Brokolice

Hodnocení 0x

Brokolice je zelenina podobná kapustě a květáku. Obsahuje mnoho vitamínů C, B, E, kyselinu listovou, minerály a nezanedbatelné množství vlákniny,… Číst více

			Caprese

Caprese

Hodnocení 0x

Caprese je jednoduchý italský salát, pocházející z Kampánie. Obsahuje tenké plátky mozzarelly a rajčat, olivový olej, bazalku, sůl a pepř. Barvy… Číst více

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům