Houbová královna imunity: Ve staré Číně se hlívou ústřičnou dokonce i platilo
11. 3. 2021 Životní styl
Řada lidí netuší, co si s hlívou ústřičnou počít. Přitom tuto houbu snadno proměníte v řadu chutných pokrmů. Kromě toho je ale hlíva plná zdraví prospěšných živin. Ostatně, ne nadarmo se jí říká královna imunity. A do třetice všeho dobrého, nemusíte za ní do lesa. Takže co to na hlívě ústřičné vlastně je?
Hlíva ve starověku
Hlíva ústřičná se pěstovala už ve staré Číně. První zmínky o ní pocházejí z období 960 až 1279, kdy vládla dynastie Sung. Už tenkrát si jí lidé velmi považovali, používala se dokonce jako platidlo. Od té doby je také součástí tradiční čínské medicíny. Z Asie se díky svým léčivým schopnostem postupně rozšířila do celého světa. Přibližně v druhé polovině minulého století se začala pěstovat komerčně a dnes se řadí k nejvíce používaným houbám na světě.
Mohlo by vás zajímat
Léčivka
Obrovská zásobárna důležitých živin, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamíny C, D a K či minerály draslík, měď, selen nebo železo, to není jediné vhodné označení hlívy ústřičné. Významný přínos totiž mají její antivirové, antibakteriální a protinádorové účinky. Z biologicky aktivních látek jsou ceněné zejména glukany, díky nimž se také někdy hlívě přezdívá královna imunity. Kromě toho glukany rovněž snižují hladinu cholesterolu, zabezpečují správnou funkci střev a zlepšují hojení ran. Hlíva ústřičná rovněž funguje jako prevence srdečně cévních onemocnění, a to tím, že normalizuje krevní tlak a příznivě působí na cévy. Prospěšná je i po psychické stránce, protože pomáhá lépe se vyrovnávat se stresem a přispívá k celkové regeneraci organismu.
Z obchodu, z lesa, nebo vlastních zásob?
Asi nejdostupnější je hlíva, kterou koupíte v obchodě. Pokud ale rádi chodíte na houby, dá se najít i v lese, kde roste zejména v podzimním a zimním období v listnatých nebo smíšených lesích. Najdete ji na kmenech dubů a buků, ale také na živých i odumřelých pařezech. Kromě toho může růst i na vrbě, lípě nebo topolu a jestli máte na zahradě ořešák, mrkněte také na něj. Hlíva se dá ovšem pěstovat i v domácích podmínkách. V zahradnictví nebo hobby marketu stačí pořídit substrát s touto houbou, který se prodává s návodem, jak se o hlívu starat.
Mohlo by vás zajímat
Hlíva ústřičná v kuchyni
Hlíva nabízí v kuchyni široké použití. Můžete ji upéct, udělat z ní klasickou smaženici s vajíčkem, hodí se k těstovinám, dají se z ní připravovat různé omáčky, vynikající je hlívový guláš. K velmi oblíbeným receptům patří polévka z hlívy, tzv. falešná dršťková. Říká se jí tak proto, že nakrájené kousky hlívy připomínají ne všemi oblíbené dršťky. Stačit vám bude balíček hlívy, cibule, česnek, sladká paprika, masový vývar a pokud polévky lehce zahušťujete, tak mouka, ideálně celozrnná. Příprava je stejná jako například u gulášovky. Cibuli nakrájíte na kostičky, dáte lehce osmahnout na olej, přidáte očištěnou a na nudličky nakrájenou hlívu. Krátce orestujete, případně lehce zasypete moukou, přidáte papriku, znovu lehce osmahnete a zalijete vývarem. Osolíte, opepříte a přidáte utřený česnek. Hlíva se vaří přibližně půl hodiny. Na závěr nezapomeňte na majoránku.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kedlubna, nebo kedluben? Zdánlivě obyčejná zelenina obsahuje vzácný vitamín K
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit a podusit houby na nejlepší houbovou smaženici? Začátečníkům poradíme jednoduchý a osvědčený postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 8 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Banana split
Přidáno před 8 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 21 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 22 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
11. 3. 2021 12:30