Smažení a dopékání v troubě

yanull Kuchařka:

Pro začátečníky 93 názorů

smažená krkovička
578
Recept si zatím oblíbilo 78 kuchařů

Suroviny

vepřové maso
Nyní v akci
kuřecí maso
rybí maso
králičí maso
květák
Recept si zatím oblíbilo 78 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Chci se tu se začínajícími kuchařinkami podělit o vyzkoušený a osvědčený návod na smažení. Maso obalíme klasicky v trojobalu, do vajíček dávám prolisovaný česnek.

  2. Pak na pánvi rozpustím sádlo a olej v poměru 1:2 a nechám rozpálit, ale pozor na přepálení, i když sádlo tomu trochu brání.

  3. Pak velmi prudce z každé strany osmažím do mírně zlatova, neohlížím se na to, zda maso je měkké. Jde jen o to, aby se zatáhla bílkovina a tak v něm zůstala veškerá šťáva. Mám připravený pekáč nebo plech do trouby a buď na pařáčky na knedlíky nebo na pečící papír vše ukládám. Přikryji a dám do trouby cca 150 - 170 stupňů dojít.

  4. Pak nechám na konci chvilku odkryté, aby se udělal "chrumkavý" povrch. U tohoto způsobu se nemusí nikdo bát, že by měl málo prosmažená stehýnka, kuřecí křídla, maso je krásně měkké a jde dobře od kosti. Zrovna tak dobře udělané můžete mít různě plněné řízky.

  5. Květák dělám tak, že ho rozdělám na růžičky, na chvíli ponořím do horké vody, pak ho zchladím a nechám okapat, obalím a krátce osmažím. O ostatní se postará trouba. Toto smažení je i úsporné, protože se spotřebuje poloviční množství tuku a zdravější, protože maso neleží po celou dobu smažení v omastku a nenasákne ho do sebe tolik. Navíc z něj i nějaký vyjde ještě při dopékání.

  6. Doba pečení v troubě závisí na síle, kvalitě a druhu masa cca 30 - 40 minut. To si vyzkoušíte. V plynové troubě to neumím odhadnout.

Poznámka

Snad vám tento způsob přijde vhod a budete s ním tak spokojeni jako já. Když řízky zůstanou ještě na večeři nebo druhý den, dáme je jen opět na pečící papír jen už odkryté do trouby "rozpéci" a jsou znovu jako čerstvě usmažené. Nebo by to možná stačilo jen v mikrovlnce, ale s tím nemám zkušenosti, protože ji nevlastním. Ještě jedna poznámka: Když budete mít větší množství kuřecích křídel nebo menších řízků, můžete je do pekáčku narovnat jeden za druhým, tzv. "nastojato", propečou se také bez problémů.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 675 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Smažení a dopékání v troubě

  • Jarda z Bohů Jarda z Bohů(neregistrovaný)

    Tak tohle řízkování v troubě jsem dělal už v 1969-1971, když jsem na vojně smažil 300 řízků. Taky jsme je dávaly na pekáč s poklicí a když byl pekáč plný, šup do trouby. Vzpomínám 80 řízků na pekáč a mastná huba.

    Odpovědět

  • Božena Božena (neregistrovaný)

    Monika Divičanová: Myslím si, že pokud chcete smažit - péct v troubě, tak buď jenom s kořením nebo v trojbalu (+ trochu tuku dle vlastního uvážení). Rybka měla asi více vody a ten tu mouku z povrchu odplavoval. Takto dělám rybu někdy také (obalenou v mouce), ale buď na pánvi nebo v mikorvlnce s funkcí Crisp.

    Odpovědět

  • adnastik adnastik(neregistrovaný)

    Dotaz,když položím ty řízky na pečící papír,musím je otáčet při pečení v troubě?

    Odpovědět

  • Halka Halka(neregistrovaná)

    Pokud dělám řízky, dělám je jen v troubě. Řízky obalíte, jak jste zvyklí, dáte je na pečící papír na plech a na každý řízek dáte, dle velikosti, plátky másla. Plech vložíte do trouby a pečete asi na 180°c, když jsou zespoda zlatavé, obrátíte je a pečete z druhé strany. Již máslo nepřidáváme, stačí to, co bylo na začátku. Řízky takto upečené jsou voňavé, šťavnaté a žádný přepálený tuk Vám nehrozí. Přeji dobrou chuť:-8

    Odpovědět

  • vanilka70 vanilka70

    dělám už léta dávám do trouby a na obalování si dělám vajíčko trošku mléka+ mouka trochu a mohu si ten planýrunk ochutit jak chci nejčastěji na řízečky trochu česneku a peř nemusím pak sypat každý kus + sůl truchu více stáhne pak strouhanka jinak už je nedělám a v troubě krásně změknou když chci udělat pořádný řízek :yes:

    Odpovědět

  • Zdena Zdena(neregistrovaná)

    Monika Divičanová:
    papír ani plech se již nemastí, já dávám pod řízky (apod) v trojobalu na suchý pekáč plátky starého chleba, přebytečný omastek se tak ještě vpije, pro dobrou chuť lze dát na každý řízek oříšek čerstvého másla, mám to od babičky a dělám to tak léta a vždy jsou senzační... :-))

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Monika Divičanová: já už v troubě nic neotáčím,nebyla chyba právě tam:-?;-)

    Odpovědět

  • Monika Divičanová Monika Divičanová(neregistrovaný)

    luca:..ja som včera prvýkrát skúšala piecť rybie filety obalené v múke+ koreniny na papieri na pečenie aj s trochou oleja..CELÁ múka sa mi z ryby prilepila na papier,nevedela som rybu otočiť bez toho,že by mi múka neostala na lopatke alebo papieri..som sklamaná..radšej budem piecť už len v panvici na oleji..to je istota,že sa podaria!!Nie som ani začiatočníčka..tak neviem,kde bola chyba.. :-//

    luca:

    Odpovědět

  • Dalibora Němcová Dalibora Němcová(neregistrovaný)

    Řízky tak dělám už moc let. Ale trouba se nemusí ani zapínat, pokud děláte těch řízků hodně. Jejich teplota stačí k dojití. Jsou šťavnatý a nehrozí vysušení.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Marta Urbancová:Misto pracneho maslovani staci postrikat olejem v rozprasovaci.

    Odpovědět

  • Marta Urbancová Marta Urbancová(neregistrovaný)

    Dobrý den.Nechápu stále,že se musí řízky,květák ,ryby ,první předsmažit a pak dát do trouby.Nebo někdo nalije olej ještě na plech,na pečící papír a pak smaží.Je to totální blbost.To zrovna může smažit v hrnci na sporáku,když tam leje olej,jako na plech.Stačí dát pečící papír na suchý plech.Položit obalený květák,ryby,řízky.... Pak si naleji trochu oleje do hrnku a štětečkem,nebo co používáte na potíraní potřu obalený květák,filety..a dám péci.Potřu zkrátka jen to co peču.Neleji olej na plech...Pak to mám vše upečené do zlatova.Tak peču i karbenátky,holandany.Dokonce peču brambor.placky taky v troubě.Jen olej trochu neleji na plech,ale přímo do směsi na bramboráky.Nechám chvíli uležet.Pak rozehřeji troubu a dávám na plech s pečícím papírem.Bud těsto roztáhnu po celém plechu ,nebo dělám kolečka jako placky.Tohle si vyzkoušejte a uvidíte.Peču placky,vrch i spodek na 220 a pak stáhnu teplotu.Je to uepčené vše krásně do zlatova.At je to květák, ryby, maso nebo placky.6ádné lití oleje na plech.

    Odpovědět

  • beda venerabilis beda venerabilis(neregistrovaný)

    Jen bych doplnil, že těch 150 - 170 stupňů je zbytečných.
    Na to dojití postačí teplota 80-90. Řízkům to spíše prospěje. Ono při něm nejde o to, aby se dopekly, ale aby po dobu dalších asi 7 minut nevystydly.
    Kdysi jsem v KFC čekal na objednaná křidýlka, a přitom jsem slečně přes rameno přečetl poučení na dvířkách jejich "docházecí" trouby.

    Odpovědět

  • Vlaďka Vlaďka(neregistrovaná)

    jarda Kadic::yes:

    Odpovědět

  • JANA62 JANA62

    Také to tak leta dělám,je to nejlepší jak se může smažit :-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    frantiska: a každá ženská, kromě vás, umí číst a přečte si úplně nahoře,že recept je pro ZAČÁTEČNÍKY:no:

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo