Retro okénko: Vzpomínáte na punčák? Upečte si oblíbený zákusek českých cukráren
26. 9. 2021 Vaření
I když dnes v cukrárnách seženete všemožné nazdobené delikatesy, tradiční zákusky z obyčejných českých cukráren jsou nesmrtelné. Jednou za čas se vyplatí na ně vyrazit. Někdo miluje nadýchané větrníky či věnečky, další křupavé rakvičky a jiný zase nedá dopustit na hříšně sladké punčové řezy.
S alkoholem nebo jen s esencí?
Punčák nebo punčové řezy zná snad každý, kdo zažil éru klasických socialistických cukráren. Možná vás ale překvapí, že tento moučník, zářící z vitríny červenou a žlutou barvou, se dělal již za první republiky. To je ale bohužel jediné, co o jeho původu víme. Říká se že prý původně punčák vznikl jako dort ze zbytků, které cukrářům vznikly při přípravě jiných korpusů. Protože jim bylo líto je vyhodit, prolili je rumovým rozvarem, aby je trochu zvláčnili a navrstvili na sebe do formy, aby vznikl nový zákusek. Za dobu své existence se jej mnozí pokoušeli různě vylepšit, ten pravý je ovšem jen jeden a jeho nezbytnou ingrediencí je rum nebo rumový punč. Většinou se sice alkohol nahrazoval rumovou či punčovou esencí, což byla dobrá zpráva pro děti, které si jej díky absenci alkoholu mohly dopřát. Navíc, pokud jste patřili mezi ty potížisty, kteří neměli rádi zákusky s krémem, byl pro vás punčák v cukrárně jednou z mála možností, co si dát.
Mohlo by vás zajímat
Korpusy nacucané punčem
Na první pohled se sice může zdát, že na moučníku založeném hlavně na piškotovém těstě slepeném džemem nemůže být nic výjimečného. Punčové řezy ale v sobě spojují dokonalou kombinaci rumu, kyselé marmelády a sladké cukrové polevy. Základem punčových řezů je nadýchaný piškot, jehož část se obarví načerveno a část nažluto, pak se jednotlivé pláty spojují nějakou kyselejší zavařeninou. Dokonalý punčák musí být nacucaný sladkým punčem, respektive hustým sladkým sirupem ochuceným ovocem a naředěným rumem, případně jen ovoněným rumovou esencí. Pokud je málo rozmočený a spíš suchý, je zážitek z mlsání poloviční. Sirup můžete ochutit buď ovocnou šťávou nebo v něm rovnou povařit kousky ovoce. Tradičně se do něj dávaly maliny nebo jiné červené ovoce a korpus pak nebylo nutné ani barvit.
Mohlo by vás zajímat
Jednotlivé pláty těsta se pak na sebe vrství nebo se na střídačku rovnají podle barev do formy a prolévají se rumovým sirupem. Důležité je hlavně všechno pořádně zatížit a nechat punčák odležet určitě přes noc a klidně i déle, pokud vydržíte neochutnávat. Setkat se můžete s variantami punčových řezů vylepšenými máslovým a pudinkovým krémem, nejde už ale o pravý punčák. Celý punčák se nakonec polévá obyčejnou cukrovou polevou většinou dochucenou citronem, která ještě víc zintenzivňuje sladkost dezertu. Místo ní lze použít i fondánovou polevu. Zatímco tu klasickou smícháte jen z moučkového cukru a citronové šťávy případně trochy vody, tu fondánovou musíte povařit. Do hrnce nalijte 130 ml vodu, 2 lžičky octa a 250 g cukru krystal. Vše přiveďte k varu, snižte teplotu a ještě asi 10 minut vařte na mírném ohni. Po 10 minutách se vytvoří cukrový sirup. Přelijte jej do studené mísy a za občasného míchání nechte mírně vychladnout, až hmota začne tuhnou. Polevu je možné po zaschnutí na punčáku navíc dozdobit ještě čokoládovými cákanci, a pokud korpusy upečete v kulaté dortové formě, můžete vytvořit dokonalý punčový dort, který nadchne milovníky starých cukrárenských dobrot. Jestli ale trváte na klasických řezech, udělejte si je podle našeho video návodu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více