Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravá chuťovka k posezení u vína? Zkuste pražená dýňová semínka!
Zdroj: Pixabay, Couleur

Také je vám vždycky líto vyhazovat vydlabaná semínka z dýně, když vaříte polévku, pečete dýňový koláč nebo prostě nějak zpracováváte dýni? Tak si je opražte… Je to sice trochu pracnější proces, ale vyplatí se. Získáte tak vynikající zobání k vínku nebo až vás bude večer u televize honit mlsná.


Semínka pro krásné vlasy a lepší náladu

Dýňová semínka a vlastně semínka vůbec jsou dokonalou zdravou pochoutkou. Pokud si říkáte, že přece nejste papoušek, abyste zobali zrní, tak děláte chybu. Semínka jsou skvělou zásobárnou minerálů a vitaminů a vůbec jsou přímo nabitá živinami. Podporují imunitu, ta dýňová prospívají naší pleti, ale i vlasům a nehtům, zlepšují náladu a pomohou, když na vás padne splín. Kromě toho jdou rovněž o vynikající zdroj vlákniny. Podle webu Healthline.com obsahují hořčík, železo a zinek a také spoustu antioxidantů. Chrání tak před různými onemocněními (i před některými typy rakoviny) i záněty, snižují hladinu cholesterolu i krevní tlak a celkově prospívají srdci. Doporučují se rovněž jako prevence onemocnění prostaty. Díky obsahu hořčíku mohou zajistit i kvalitnější spánek.

Využijte semínka z jakékoliv dýně

Když k tomu přičtete jejich dokonalou chuť, je jasné, že jíst semínka se vyplatí. Ta dýňová navíc vynikají zajímavou zemitou chutí. Semínka oživí svou křupavostí jakýkoliv salát, můžete jimi posypat dýňovou polévku, přidat je o jogurtu nebo do smoothie, dochutit jimi domácí chléb nebo prostě jen ozdobit pečivo. A samozřejmě jsou vynikající i jen samotné opražené s kořením místo chipsů nebo oříšků. Na rozdíl od tvrdých bílých semínek z vydlabané dýně nemá většina dýňových semínek zakoupených v supermarketu slupku. Tato semínka jsou zelená, plochá, oválná a bez dřevnatých slupek. V obchodech totiž obvykle seženete semena z dýně štýrské nebo olejné. Nasušit a opražit si ovšem můžete i semena z jiných druhů dýní, která se používají na vaření, třeba hokaido, muškátové či máslové. Některá z nich je ale již nutné oloupat. Ze semínek se také získává vynikající dýňový olej, vyhlášený je hlavně ten štýrský. Lisuje se ze sušených dýňových jader přímo v Štýrsku (je totiž chráněn ochrannou známkou) a vyniká tmavozelenou barvou a oříškovou chutí. To ho přímo předurčuje k použití do salátů, na dozdobení polévek, v Rakousku jej přidávají i do pečiva.

Lepší chuť a větší křupavost zajistí nasolení

Při domácí přípravě dýňových semínek z vydlabané dýně, je nutné nejprve semínka očistit od zbytků dužiny a vláken. Nejprve ze semínek odstaňte největší kusy vláken, pak je propláchněte v sítu vodou a nakonec ještě pro jistotu každé semínko zvlášť očistěte. Je to sice práce jak pro Popelku, ale je to potřeba. Přebraná semínka ještě usušte, nejlépe v troubě předehřáté na 180 °C. Pokud máte semínka z dýně olejné, namočte je ještě na 24 hodin do slaného nálevu s vysokou koncentrací soli – dvě polévkové lžíce na 500 ml vody. Jestliže máte semínka z jiného typu dýně, povařte je 10 minut také ve slané vodě. Slaný nálev zlepší stravitelnost semínek, zvýrazní jejich chuť a zajistí, že budou po pražení víc křupat. Pak vodu slijte a semínka nechte oschnout. Usušená semínka promíchejte s olivovým olejem a rozložte je na pečicí papír na plech. Troubu rozpalte na 180 °C a semínka pečte cca 30 minut, dokud nezezlátnou. Pravidelně je promíchávejte, aby se nespálila. Pokud nastavíte troubu na program gril, budou semínka rychleji hotová a také křupavější. Jen je třeba je víc sledovat, aby z nich nebyly spíš uhlíky. Semínka pražená v troubě jsou nejlepší a mají nejvýraznější chuť, pokud máte ale málo času, další možností je opražit semínka na pánvi. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Přidejte dýňová semínka a za častého míchání je opékejte, dokud nezískají zlatohnědou barvu a vůni, trvá to asi 10-15 minut. Pánev stáhněte z ohně, semínka osolte a nechte vychladnout. Pokud si chcete přípravu ještě víc urychlit, vezměte si na pomoc mikrovlnnou troubu. Dýňová semínka nasypejte na talíř nebo na misku. Pokapejte je olejem a promíchejte, aby se obalila a rovnoměrně je rozprostřete. Pak je v mikrovlnné troubě ohřívejte 2 minuty na nejvyšší výkon a nakonec opět promíchejte. Tento postup opakujte tak, aby celý proces trval 6-8 minut, dokud semínka nebudou zlatohnědá a voňavá. Semínka posypejte solí a nechte je na talíři vychladnout. Do olivového oleje můžete přidat i různé druhy koření, třeba chilli, a připravit si tak pikantní pochutinu. Opražená semínka nakonec posypejte solí.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat