Den dýňových semínek
Národní den
Den dýňových semínek připadá na 4. října. První zmínky o konzumaci dýňových semínek jsou staré více než 7500 let a sahají až do Mexika. Dříve se dýňová semínka používala jako lidový lék, dnes jsou oblíbená pro svou příjemnou oříškovou chuť a mnoho z nás je mlsá u televize jako zdravější chroupání místo klasických bramborových chipsů nebo tyčinek.
Dýně obecná (tykev obecná) je jednou z hlavních kulturních plodin, pochází ze Střední Ameriky a nabízí širokou škálu možností, jak ji využít beze zbytku. Připravíme z ní krémovou polévku, dýňové rizoto a sladké muffiny, semínka pak zbavíme slupek (některé odrůdy se loupat nemusí) a konzumujeme je syrová či pražená – solená nebo nesolená. Semena jsou tmavě zelená, uvnitř mají čistě bílou barvu.
Ačkoli se zdá, že dýňová semínka jsou jen odpadem, který zbyde po zužitkování dužiny dýně, právem jsou řazena mezi superpotraviny. Obsahují totiž nespočet tělu prospěšných látek, jako antioxidanty, polynenasycené mastné kyseliny a vitamíny skupiny B. Proto jsou vhodná jako prostředek při prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění, pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a mají protizánětlivý účinek.
A k čemu lze dýňová semínka použít?
Přidejte je do smoothie nebo jogurtu či do cereálií, skvělá jsou také přidaná do pečiva – v chlebu nebo dalamáncích příjemně křupou. Praženými semínky dozdobíme i talíř polévky, nebo jimi doplníme svěží zeleninový salát. Hodí se ale i do sladkého pečení, jejich oříšková chuť skvěle vynikne třeba v domácí granole, semínkových sušenkách i v jiném sladkém domácím pečivu. Největší oblibě se ale stále těší samotná pražená semínka jako slaná křupavá pochoutka k televizi nebo k posezení u vína s přáteli.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den dýňových semínek?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Houby v oleji
Přidáno před 9 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno před 15 hodinami
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Bábovka s bílým jogurtem
Přidáno 4. 10. 2024 21:38
Přečtěte si Zobrazit více
Lasagne soup aneb Lasagnová polévka: S mletým masem chutná a voní jako klasické lasagne, příprava je mnohem rychlejší
Doba dýňová: Uvařte si polévku, upečte dort nebo usmažte dýňové „bramboráky“
Bedly na kmíně: Dokonalá rychlá dobrota z čerstvých hub voní sádlem a lesem a přípravu zvládne i začátečník