Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

říjen
4

Den dýňových semínek


Den dýňových semínek
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den dýňových semínek připadá na 4. října. První zmínky o konzumaci dýňových semínek jsou staré více než 7500 let a sahají až do Mexika. Dříve se dýňová semínka používala jako lidový lék, dnes jsou oblíbená pro svou příjemnou oříškovou chuť a mnoho z nás je mlsá u televize jako zdravější chroupání místo klasických bramborových chipsů nebo tyčinek.

Dýně obecná (tykev obecná) je jednou z hlavních kulturních plodin, pochází ze Střední Ameriky a nabízí širokou škálu možností, jak ji využít beze zbytku. Připravíme z ní krémovou polévku, dýňové rizoto a sladké muffiny, semínka pak zbavíme slupek (některé odrůdy se loupat nemusí) a konzumujeme je syrová či pražená – solená nebo nesolená. Semena jsou tmavě zelená, uvnitř mají čistě bílou barvu. 

Ačkoli se zdá, že dýňová semínka jsou jen odpadem, který zbyde po zužitkování dužiny dýně, právem jsou řazena mezi superpotraviny. Obsahují totiž nespočet tělu prospěšných látek, jako antioxidanty, polynenasycené mastné kyseliny a vitamíny skupiny B. Proto jsou vhodná jako prostředek při prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění, pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a mají protizánětlivý účinek. 

A k čemu lze dýňová semínka použít? 

Přidejte je do smoothie nebo jogurtu či do cereálií, skvělá jsou také přidaná do pečiva – v chlebu nebo dalamáncích příjemně křupou. Praženými semínky dozdobíme i talíř polévky, nebo jimi doplníme svěží zeleninový salát. Hodí se ale i do sladkého pečení, jejich oříšková chuť skvěle vynikne třeba v domácí granole, semínkových sušenkách i v jiném sladkém domácím pečivu. Největší oblibě se ale stále těší samotná pražená semínka jako slaná křupavá pochoutka k televizi nebo k posezení u vína s přáteli. 

 

Kdo by neměl promeškat Den dýňových semínek?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie