Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradice na 6. ledna: Upečte si vyhlášený Tříkrálový koláč a hledejte v něm sladký poklad!
Zdroj: Freepik, chandlervid85

Vánoce jsou sice za námi, ještě nás ale čeká jeden poslední vánoční svátek Tří králů, který připadá na 6. ledna. U nás je dnes připomínán většinou jen dobročinnými sbírkami, v některých zemích se ale v tento den peče speciální koláč, do něhož se zapéká figurka nebo mandle.


Zvyky na Tři krále

Svátek Tří králů je jakýmsi vyvrcholením Vánoc. Připomíná legendu o příchodu tří králů (mudrců) do Betléma, kteří se přišli poklonit Ježíškovi a přinesli mu dary – zlato, kadidlo a myrhu. Na památku této události tak 6. ledna obcházejí koledníci v dlouhých bílých košilích a s papírovými korunami na hlavách domácnosti a svěcenou křídou píšou na jejich dveře známou zkratku K † M † B s letopočtem. Toto požehnání má pak domácnosti přinést štěstí a chránit její obyvatele před nemocemi a vším špatným. V současnosti již tato tradice není tak častá, v minulosti však bylo se svátkem Tří králů spojeno zvyků mnohem víc. Věštila se budoucnost jako na Štědrý den, pevné zdraví měla zaručit ledová koupel a pekl se také speciální koláč ve tvaru kruhu z mazancového těsta, do nějž hospodyně zapékala vždy minci. Ten, kdo ji našel, se stal králem a mohl pokropit dům svěcenou vodou a napsat na dveře již zmiňovaná písmena s křížky.

Kdo se stane králem?

U nás tradice pečení tříkrálových věnců téměř vymizela, v některých zemích se ale podobné koláče pečou dodnes. Nejslavnější je francouzský koláč Galette des Rois aneb Koláč králů, na němž si podle stránek Countryliving.com pochutnávají ve Francii zřejmě již od středověku. Odtud se rozšířil do dalších evropských zemích a s francouzskými osadníky pak i do Ameriky. Připravuje se z listového těsta a plní se speciální mandlovou náplní. To hlavní, co v koláči nesmí chybět, je však nějaká drobnost, označovaná jako fève. Toto slovo znamená v překladu fazole a právě ta se v minulosti často do koláče schovávala. Dnes ji většinou nahrazuje porcelánová či plastová figurka, která má symbolizovat malého Ježíška. Kdo ji najde, stává se králem dne, kterému musí ostatní „sloužit“ a zajistí si tak na další rok štěstí. A někde také povinnost, že musí příští rok upéct královský koláč právě on. Ve Francii se tento koláč prodává i v obchodě a rovnou s papírovou korunkou, kterou pak šťastný nálezce může celý den nosit na hlavě. Podobné koláče se pečou i v německy mluvících zemích, tam ale mají tvar věnce, do kterého se místo figurky ukrývá mandle. Stejný tvar má i portugalský koláč – má totiž připomínat korunu a navíc je ještě zdobený krystalky cukru a sušeným ovocem. Ve Španělsku a v zemích Latinské Ameriky se peče Roscón de reyes se smetanou, zdobený fíky, kdoulemi, třešněmi nebo sušeným a kandovaným ovocem. Ten, kdo najde figurku, ji musí podle stránek Cancunissafe.com odnést do nejbližšího kostela a na Hromnice pak uspořádat oslavu. V Americe bývá koláč rovněž ve tvaru kruhu, často se skořicovou náplní, a navíc se zdobí pestrobarevnými polevami.

S dokonalou mandlovou náplní

Tříkrálový koláč může mít mnoho podob, nejznámější je ale stejně ten francouzský vonící marcipánem, který je takovou příjemnou sladkou tečkou za vánočními svátky. A i když se vám s Vánocemi loučit nechce a chcete si ještě nějakou dobu užívat stromečku, určitě jej vyzkoušejte. Pochutnáte si a třeba zrovna vy najdete tu slavnou štěstí přinášející „fève“. Příprava koláče je snadná, budete potřebovat: 400 g hotového listového těsta, 2 lžíce meruňkového džemu, 100 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 1 lehce našlehané vejce, 100 g mletých mandlí a 2 lžíce koňaku nebo tmavého rumu. Troubu předehřejte na 180 °C. Připravené listové těsto rozdělte na polovinu, každý díl rozválejte a vykrojte z něj kruh o průměru 25 cm. Jedno kolo položte na plech a potřete je meruňkovým džemem do vzdálenosti 2 cm od okrajů. Změklé máslo a moučkový cukr vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, poté vmíchejte vejce. Přidejte mleté mandle a koňak nebo tmavý rum. Lžící naneste směs na džem a rovnoměrně ji rozetřete. Pokud chcete, přidejte někam do náplně jednu fazoli nebo raději mandli pro "krále". Okraje těsta pak potřete vodou, přiklopte druhým dílem a okraje přitiskněte, aby u sebe oba pláty dobře držely. Ostrým nožem udělejte do horní vrstvy těsta ozdobný vzor, aniž byste prořízli mandlovou náplň, a nakonec koláč potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 25-30 minut, dokud není těsto křupavé a zlatavé. Koláč je výborný teplý i vychlazený.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat