Jablečný koláč s marcipánem a mandlemi

Angel 666 Kuchařka: Angel 666

Moučníky , Řezy, Řezy s ovocem, bublaniny 2 názory

Suroviny

120 g hladké mouky
1 lžička cukru
špetka soli
100 g dobře vychlazeného másla
1 žloutek
1 lžíce hodně ledové vody
4 jablka
100 g marcipánu
3 lžíce mandlových lupínků
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce meruňkového džemu
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme ztuhlé máslo nakrájené na kostičky a rukama rychle zpracujeme drobenku.
    Pak přidáme žloutek a lžíci vody a rychle uhněteme těsto. Pracujeme krátce, není nutné dlouhé hnětení, aby se těsto zbytečně nezahřívalo. Těsto pak zabalíme do fólie a uložíme asi na 30-40 minut do lednice.

  2. Zatím si na suché pánvi orestujeme mandlové lupínky, opékáme jen lehce dorůžova.
    Jablka oloupeme, přepůlíme, vyndáme jaderník a jablka nakrájíme na tenké plátky.
    Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme jím obdélníkovou formu až ke krajům.
    Marcipán prohněteme, aby změkl a také ho vyválíme na velikost formy. Plát marcipánu vložíme na dno formy na těsto. Marcipán posypeme 2 lžícemi opražených mandlových lupínků. Na to naklademe ozdobně plátky jablek. Nakonec jablka posypeme hnědým cukrem.

  3. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut.
    Meruňkový džem zahřejeme a horký upečený koláč s ním hned potřeme. Nakonec koláč posypeme zbylou lžící mandlových lupínků.
    Před podáváním ho necháme vychladit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 40 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablečný koláč s marcipánem a mandlemi

Tématické fráze: jablečný koláč s marcipánem francouzsky marcipanovy koláč

Zapomněl/a jsem heslo