Holka u plotny radí: Jak na nadýchané a vláčné lívance bez kynutí? Je to hračka!
17. 1. 2022 Vaření
Na nedělní líná rána v posteli, ale i na všední den, který si chcete hezkou snídaní jen vylepšit jsou tyhle lívance jak stvořené. Jsou totiž jemné, vláčné a zároveň i hezky nadýchané, takže působí trochu, jako by byly kynuté. Ale nejsou! Zkuste je a už nikdy nebudete chtít dělat jiné.
Trochu tlustší palačinky
Jestli máte rádi palačinky, tak si jistě zamilujete i tyhle lívance. Většina lívanců je dobrá a kdo by je neměl rád? Ale tyhle jsou přece jen něčím jiné. Spojují totiž v sobě podle mě to nejlepší z obou těst. Jsou podobně měkoučké jako palačinky, ale taky nadýchané jako lívanečky. Přitom o kynuté těsto z kvásku nejde. O trochu nadýchanosti se postará trocha prášku do pečiva. Jemnost a vláčnost zajistí smetana a máslo v těstě. Vzhledem k tomu, že se cukr dává už do těsta a i samotná smetana je sladká, jsou lívanečky i bez jakékolv pomazánky příjemně sladké. Samozřejmě jim ale sluší trocha ovoce, šlehačka nebo rozpuštěná čokoláda. Případně jen javorový sirup, tuhle kombinaci jsme si zamilovali u nás doma a chutná taky návštěvám. A mimochodem, když už jsme u těch návštěv, velkou radost způsobily kdysi tyhle lívanečky u našeho maďarského kamaráda, který k nám domů přijel na pár dní v rámci studenstkého výměnného pobytu. Právě v poslední den jsem jemu i svému synovi dělala k snídani tyhle lívanečky. Rafael byl natolik nadšený, že si neváhal říct o recept a tak je od té doby pečou i u něj doma poblíž Budapešti. Proto doufám a věřím, že zachutnají i vám.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat: 230 ml smetany (12 %), 2 vejce, 200 g hladké mouky, 3-4 lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 2 lžičky krupicového cukru a 1 vanilkový cukr (nebo místo obou cukrů jen jeden vanilkový cukr), 6 lžic rozpuštěného másla nebo ghí, trochu strouhané citronové kůry a tuk na smažení. Jak na to? Rozpusťte máslo nebo ghí a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Poté smíchejte se všemi ostatními surovinami a řádně prošlehejte. Nechte odpočívat hodinku v chladu nebo půl hodinky na lince. Pak v pánvi na rozehřátém oleji smažte lívanečky z obou stran dozlatova. Já je obvykle polévám jen javorovým sirupem a doplním jakýmkoliv čerstvým ovocem. Javorový sirup s lívanci skvěle chuťově ladí, máte-li ho doma, určitě to zkuste!
Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak udělat ty nejlepší palačinky? Zkuste trik přímo od Francouzů
Holka u plotny radí: Jak udělat cuketovou koprovku podle maďarského receptu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 13 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 14 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 15 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 17 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Holka u plotny radí: Jak na úžasně vláčné čečenské sýrové placky? Jedna přísada vás překvapí!
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš