12 nejlepších dortů nejen na Valentýna plus tipy na nadýchané korpusy a skvělé krémy
9. 2. 2022 Vaření
Blíží se svátek lásky a možná vás tak napadá, že upečete domácí dort. Proto přinášíme náš speciální výběr nejoblíbenějších dortů na našem webu a také praktické rady, které se při tvoření dortu nikdy neztratí. Vydejte se s námi na sladkou cestu!
Korpus jako mech
Jestli je něco základem úspěchu při přípravě pečeného dortu, je to právě „vymazlený“ korpus. Takový, který se při pečení nerozpadne ani „nezdrcne“ a po upečení je nadýchaný a vláčný, nikoli drobivý. Nejlepší rady, jak na fantastický dortový korpus, který se vždycky povede, najdete v našem článku společně s receptem na univerzální dortový korpus, jenž můžete ozdobit, jak je libo. Vše podstatné o krémech najdete zde a přikládáme i tři recepty na klasické dorty, které nikdy nezklamou.
Někdo to rád netradičně
Klasické dorty sice nikdy nezestárnou, ale někdy máme náladu na změnu, případně chceme zařadit do jídelníčku zdravější verze moučníků. V takovém případě je ideální volbou nahradit část surovin zeleninou. Loňským hitem byl například brčálově zelený mechový dort ze špenátu. Pokud špenát zrovna moc nemusíte, pak vězte, že chuť této listové zeleniny v dortu takřka nepoznáte, zato je korpus nádherně vláčný a vtipně zelený. Podobné je to s dortem mrkvovým, kde oranžovou kořenovku můžete klidně „zapřít“ a málokdo si toho všimne. Kromě toho se mrkvový dort dá udělat snadno i v bezlepkové verzi, když mouku pšeničnou nahradíte moukou mandlovou nebo jemně mletými mandlemi. Fantasticky šťavnatý a plný vlákniny je i dort z červené řepy, což mimochodem ani není žádná novinka. Pokud znáte světově slavný Red velvet dort, tak právě ten býval někdy řepou dobarvován, aby výsledná barva korpusu získala temně rudé odstíny.
V hlavní roli čokoláda
Čokoládové dorty patří jistě mezi nejoblíbenější a jen málokdo jim odolá. Jak uvádí portál Čokoláda.cz, dříve byly kakaové boby používány jako platidlo a nápoj připravovaný z kakaového prášku pili pouze vyvolení během rituálních obřadů. Dnes si můžeme čokoládu dopřát všichni a také jí potěšit někoho blízkého. Ovšem při slavnostní příležitosti je obyčejná tabulka málo, letošním hitem je proto domácí čokoládové srdce (nebo jiný tvar) s překvapením. To si můžete připravit sami doma, anebo si nechat nádherný čokoládový dárek vyrobit na míru (za cca 300 Kč). Každopádně, klasikou, která přes všechny módní vlny nezestárne, je čokoládový dort. Připravit jej není tak těžké, když máte dobrý, prověřený recept. Tipy na ty nejlepší čokoládové dorty vám právě nabízíme:
Jde to i bez trouby
Přestala vám fungovat trouba, chcete ušetřit za energie nebo si jen na pečený dort zrovna netroufáte či nemáte čas? Ve všech těchto případech skvělou službu udělají dorty nepečené. Ten nejjednodušší nepečený dort sestává pouze ze dvou surovin, které máme běžně doma, a jsou to piškoty a meruňkový (nebo broskvový) kompot. Zkuste si tento „falešný Malakov“ udělat podle našeho receptu. Dort lze na závěr dozdobit šlehačkou, ale není to nutné. A pokud máte rádi spíše krémem naplněné dobroty, pak stačí naskládat do formy piškoty, dát na ně ovoce a trochu zakysanky a takhle vrstvit, dokud nebude forma plná. Zakysaná smetana se s piškoty pěkně spojí a za pár hodin můžete servírovat parádní moučník. O něco propracovanější nepečené dorty si můžete prohlédnout zde:
Témata
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Koko ve varu: V novém kulinárním pořadu známé foodblogerky Koko se tento týden naučíte skvělé domácí hranolky i pizzu
Veronika “Koko” Šmehlíková je známou rozhlasovou… Číst více
Kdy a proč se pečou jidáše? Podle tradice mají přinášet pevné zdraví
Jidáš byl jeden ze dvanácti učedníků Ježíše Krista, který se zrádně postaral o jeho zatčení. V zoufalství ze své zrady se ale poté oběsil. Proto mají… Číst více
Velikonoční kynuté jidáše: Čím potíráme po upečení toto tradiční pečivo?
Jidáše jsou sladkým pečivem z kynutého těsta, ze kterého se vyválí prameny, ty se stočí do různých tvarů. Mohou mít tvar spletených provazců nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Velikonoční zajíčci ozdobí každý sváteční stůl a potěší všechny koledníky. S jejich přípravou rády pomohou i děti.
Ať je upečete ze slaného rohlíkového těsta, nebo… Číst více
Dům u dvou Cibulí: Vyrazili jsme do Pohlreichem oceněné restaurace. Na stole noviny a plast, v ústech slast!
V pátém díle Pohlreichova souboje restaurací… Číst více
5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta… Číst více
Italská babička nadchla internet: Za tenhle recept na krémové špagety carbonara získala 2 miliony lajků!
Slavné špagety carbonara jsou jednou z italských… Číst více
Václav Noid Bárta: Po večírcích mi bývalo špatně, teď mám díky správnému jídlu energie na rozdávání. Smažák si ale stejně dám s chutí
Zpěvák a skladatel Václav „Noid“ Bárta před lety… Číst více
Oblíbené retro jídlo v novém kabátku: Kuře s broskví Koko vylepšila netradiční omáčkou a plátky eidamu nahradila jinou ingrediencí
Přestože je v posledních letech moderní a zdravá… Číst více
Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
Zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduché dortové krémy: Jak na odlehčený pudinkový nebo moderní bílkový?
Holka u plotny radí: Jak na babiččin nepečený dort ze dvou surovin? Zvládnete to za 5 minut!
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 2 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 15 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 18 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 21 hodinami