Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prostřeno bude tentokrát svátečně – velikonočně. Prostřeno zavítá na jih Moravy mezi milovníky vína, piva, mandlí a obdivovatele kraslic a představí nejen sváteční velikonoční recepty, ale také nadšené mladé producenty a jednu kraslicovou legendu.

Tradiční kraslice a vanilkové rohlíčky

Zdeňka Margoldová v Borkovanech udržuje rodinnou tradici malování kraslic. Kromě toho si však v důchodu užívá i zahradu a svou rodinu. Své hosty překvapí napečenými vanilkovými rohlíčky. Také jste toho názoru, že to je jen vánoční cukroví? Hosty to pěkně vyděsí, protože si myslí, že je to úkol týdne, tím je ale tradiční beránek. I Zdeňka ho pekla poprvé. Doma neměla ani recept ani formu. Jak Zdeňce vyšlo její menu? Jako předkrm pro své hosty připravila játrovou paštiku, masový vývar s knedlíčky, pečená krůtí stehna na víně se šťouchaným bramborem a svatební koláče. A kdo z hostů bude mít nejkrásnější kraslice?

Na přípravu dokonalé paštiky potřebujete prakticky jen dobře odblaněná játra a máslo. Ty orestujete dobře na panvi. To je základ, pak už její chuť můžete ovlivnit bylinkami, kořením nebo třeba alkoholem či sušeným ovocem. Jak hostům chutnala ta zdenčina? 

Živý beran pobaví. Jak bude chutnat pěna s překvapením?

Kateřina Kopová z Hustopečí už dělala kde co, ale teď ji práce baví. Stará se o rodinné mandlové sady a vyrábí z nich mnoho věcí – hlavně likéry. Jako mandlová královna svým hostům nabídne menu s vůní mandlí. Podávat bude veselá vejce a pórkovo-květákový krém s mandlemi, kuře s mandlovou nádivkou a pěnu s překvapením. S úkolem týdne si poradí velmi originálně – od kamaráda sežene živého beránka, kterého pro hosty nechá na zahradě.

Netradiční kulajda z hlívy

Ve středu se u plotny předvede vínař Vít Nevěděl, který si s vařením moc netyká, ale na pomoc si pozve tatínka. Nenaštve soutěžící svým pomocníkem? Jako předkrm připraví rozpečený kozí sýr na trhaném salátku s medem a mandlemi a opečeným toastem. Pak bude podávat kulajdu. Jak hosty nadchne tato tradiční houbová polévka, ale z netradiční hlívy ústřičné? Jako hlavní chod zvolí pánové opět mladé maso. Budou podávat králíka špikovaného domácí slaninou na špenátu s čerstvých kopřiv a k němu máslové brambůrky s petrželkou. Sladkou tečku na závěr budou tvořit lívanečky s borůvkami a zakysanou smetanou. Když chcete efektivně podat šampaňské, zvolte sabrage. Zvládne to Vít bez zranění? 

Rakouský Kaiserschmarn a šmejdění ve sklepě

I čtvrteční soutěžící je vinař. Jan Cibulka přebírá štafetu za svou maminku Míšu Cibulkovou, která v Prostřeno hosty pozvala na letohrádek Portz Insel. Honza vsadí na venkovní kuchyni a hosty usadí do historického sklepa. Jeho dlouhé chodby nechá soutěžící také patřičně prošmejdit. Na jeho menu budou tradiční velikonoční chutě říznuté tradicí: Jarní pomazánka s parmezánovými chipsy, krémová hrášková polévka s mrkvovou trávou, kotletky z mladého jehněčího s opečenými kapustovými brambůrkami a jako desert si připraví tradiční rakouský Kaiserschmarn.

Pivní menu se syrečky a jedlými květy

V pátek zavítáme do minipivovaru Štěpána Přikryla. Celý týden platí za velkého komika, ale nepřejde ho humor v jeho hostitelský den? Štěpán sází na jarní tvarůžkový chléb, pivní játrové paté a hovězí steak. Co řeknou soutěžící na ozdobu jídel v podobě jedlých květů? Nebude to na ně moc ženské? Na závěr bude podávat čokoládové brownies. K jídlu se samozřejmě bude podávat pivo.

Komu nechá velikonoční zajíček pod pokličkou pořádnou koledu? Dívejte se tento týden na Prostřeno!

Recepty k tomuto článku