Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úžasný andělský koláč: Je nadýchaný jako obláček a využijete do něj přebytečné bílky
Zdroj: Freepik, freepik

Skládá se převážně z bílků, s pusinkami ale nic společného nemá. Andělský koláč připomíná piškot, liší se ale tím, že v něm není žádný tuk, ale jen našlehané bílky, cukr a mouka. Díky bílkům je krásně vzdušný, hebký a lehoučký jako pírko. Se šlehačkou a ovocem pak klidně zastoupí i dort na oslavě.

Korpus jen z bílků

Zbyly vám doma bílky a vy nevíte, co s nimi? Pokud zrovna nefandíte bílkovému cukroví, jako jsou pusinky, laskonky nebo makronky, vyzkoušejte andělský koláč. Oproti pusinkám a dalším křehkým dobrotám má úplně jinou strukturu. Nekřupe, ale ani se nedrobí a dobře drží tvar. Navíc má uvnitř krásnou bílou barvu. Získáte tak dokonalý piškotový korpus na dort, výborně se díky své bílé barvě hodí na ten svatební.

Koláč, po němž andělé mohou létat

Na andělském koláči je zajímavé, že nepochází z Francie, Rakouska-Uherska či jiných cukrářských velmocí, ale z Ameriky. Poprvé jej zřejmě kdosi upekl v 80. letech 19. století v St. Louis ve státě Missouri. Jisté je, že první recept na tento koláč či dort byl zveřejněn v kuchařce Boston Cooking School Cook v roce 1884. Koláč se stal ihned populárním a dodnes patří ve Spojených státech k nejoblíbenějším koláčům.

Nejčastěji si ho tam vychutnávají s jahodami. Svůj název získal podle své konzistence – je prý tak lehký, že by jej klidně mohli jíst andělé a přitom létat, aniž by je zatížil. Mezi Afroameričany se často podává na pohřebních hostinách, neboť se věří, že zesnulý žije v nebi s anděly. Nizozemci jej pro změnu připravují jako svatební dort. Věří totiž, že novomanželům tak požehnají andělé.

Kromě bílků nadýchanosti koláče pomůže vinný kámen

Do andělského koláče není nutné používat kypřicí prášek, nadýchaný je díky vzduchu zašlehanému do bílkového těsta. Bílků se do něj používá opravdu spousta, právě ušlehané bílky dodávají koláči typický pěnový vzhled. Samy se ovšem na nadýchanosti koláče nepodílejí. Jeho důležitou součástí je ještě vinný kámen, který také výrazně pomáhá vytvořit vzdušnou texturu celého koláče. Díky absenci tuku a žloutků je považován za poměrně dietní dobrotu, kterou můžete mlsat téměř bez výčitek.

Jakou mouku do andělského koláče?

Předností andělského koláče je, že jej připravíte jen z pár surovin. Kromě zmiňovaných bílků a vinného kamene už budete potřebovat jen mouku a cukr. I ony mají na výslednou podobu koláče vliv. Dokonalé konzistence dosáhnete, když použijete dortovou mouku neboli tzv. cake flour. Pokud ji neseženete, můžete ji nahradit klasickou hladkou moukou, kterou smícháte s kukuřičným škrobem. Ten totiž mouku zjemní. Ideální poměr je, když z jednoho šálku odeberete dvě lžíce mouky a nahradíte ji škrobem. Poté tuto směs dvakrát prosejte přes síto. Také cukr by měl být co nejjemnější (nejlépe cukr krupice) a prosátý. Máte-li hrubší cukr, můžete ho lehce namixovat v mixéru nebo v sekáčku.

Bílky na koláč je třeba správně vychladit

Největší vliv na nadýchanost dortu ovšem mají správně ušlehané bílky. Používejte hlavně bílky vychlazené, budou se vám šlehat mnohem lépe. Měly by být vyšlehané na pevný sníh, který tvoří lehce ohebné špičky. Koláč se často vylepšuje vanilkou, může mít ale i méně obvyklé příchutě. Někdy se dochucuje mandlovým či mátovým extraktem, v poslední době se do něj s oblibou přidává aromatické koření, jako je muškátový květ a hřebíček. Aby vypadal svátečněji, může se přelít citronovou nebo čokoládovou polevou, případně dozdobit ořechy.

Forma skoro jako na bábovku

Andělský koláč se většinou peče ve speciální formě, zvané tube pan, ta se u nás často prodává rovnou pod názvem forma na andělský koláč. Jde u kulatou formu podobnou té dortové, liší se ale tím, že má uprostřed dutou trubku. Trubka vede teplo, takže se koláč rychleji upeče a jde lépe uvolnit z formy. Podobá se formě na bábovku, ta má ovšem vyřezávané boky, oproti ní má forma na andělský koláč rovné stěny, které umožňují koláč dozdobit. Často se v těchto formách peče i šifonový dort. Forma na andělský dort by se neměla vymazávat tukem, na rozdíl od forem používaných k přípravě jiných dortů.

Andělský koláč se šlehačkou a jahodami

Dostali jste na koláč chuť? Upečte si jej podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 350 g krystalového cukru, 133 g dortové mouky, 1/4 lžičky soli, 12 velkých bílků, 1 a 1/2 lžičky  vinného kamene, 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu, moučkový cukr na posypání, šlehačku a ovoce.

Postup: Nejprve předehřejte troubu na 160 °C. Cukr rozmixujte na jemný prášek. Odeberte 1 šálek a odložte na později. Zbylý cukr nasypejte do mixéru, přidejte mouku a sůl. Pulzujte 5-10krát, dokud se směs cukru, mouky a soli neprovzdušní. Ve velké míse ručním šlehačem šlehejte bílky s vinným kamenem do pěny asi 1 minutu. Přidejte hrnek cukru, který jste si odložili stranou. Šlehejte, dokud se nevytvoří měkké špičky asi 5-6 minut. Přidejte vanilkový extrakt a opět prošlehejte.

Ve třech dávkách pomalu přimíchejte moučnou směs. Těsto nalijte a rozetřete do formy. Formou lehce poklepejte, aby byl povrch hladký. Koláč pečte asi 40-45 minut. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho zcela vychladnout na drátěné mřížce asi 3 hodiny otočený dnem nahoru. Pak je vyklepněte a posypejte moučkovým cukrem. Koláč krájejte ostrým vroubkovaným nožem, aby se nerozmačkal. Podávejte se šlehačkou a čerstvými lesními plody.

Zdroje informací:
Bakerpedia.com
Castella, K.: A World of Cake
Foegeding, E., Luck, P., & Davis, J. (2006). Factors determining the physical properties of protein foams
The Complete Technology Book on Bakery Products

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie