

Jablkový koláč - dia
Suroviny
- 300 g nahrubo strouhaných jablek
- 30 g rozinek
- 1 lžička mleté skořice
- 2 vejce
- 30 - 40 g sladidla Clara 3x sladší než cukr (nahrazujeme zhruba 100 - 120 g cukru, záleží, jaké máme jablka, jestli sladší nebo kyselejší)
- 50 g Hera
- 120 g hrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- trochu sušeného mléka (smíchaného se sladidlem na posypání povrchu po upečení.)
Postup přípravy receptu
Jablka smícháme se skořicí a rozinkami a odložíme.
Vyšleháme si žloutky s umělým sladidlem do pěny a pomalu přiléváme vlahou, rozpuštěnou Heru.
Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, jablka a nakonec zlehka vmícháme sníh.
Vlijeme do koláčové, nebo dortové formy, vyložené papírem na pečení.
Dáme do předehřáté trouby a zvolna upečeme.
Po vychladnutí můžeme povrch poprášit sušeným mlékem s trochou sladidla, moučník vypadá přece jen lépe.
Poznámka od kuchařky
Místo čerstvých jablek jdou použít nahrubo strouhané, nebo na kostičky krájené, sterilované ve vlastní šťávě. Z trojnásobné dávky se peče moučník na hlubokém plechu s okraji.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablkový koláč - dia
-
Fajn koláček, dal bych si
-
Jan (neregistrovaný/á), děkuji, jsem moc ráda, že koláč chutnal. Já mám diabetika syna, peču ho už dlouho.
-
-
Jana - " dělal jsem ji tento víkend a jedním slovem-byla fantastická"
-
Přeložte mi to někdo!!
Je super, že někdo až z Kanady vidí, jaké se tady dělají dobroty
Rozumím jen to FANTASTIC
. Tak asi dobré, ne?
-
I have made this one on weekend and in simple word it was FANTASTIC !!!
Cheers
Jan
Vancouver / Canada -
jak chutná???????
-
Klaudie, jsem ráda, že chutná, peču ho už léta. Jak v dia verzi, tak i s cukrem.
-
Ať jablečný nebo
jablkový - je super !
-
Nevím jestli je to opravdu tak, ale snad jablkový je buď koláč, závin apd. A jablečný je mošt, kompot, sirup
Taky je možné, že je to vcelku jedno
-
kedy sa pise *jablkovy* a kedy *jablecny*