Prívarok z hlávkového zelí

tejaja Kuchařka: tejaja

Zeleninová jídla 22 názorů

Suroviny

1/2 hlávky zelí
1 lžička kmínu
sůl
1 dl mléka
1 lžíce hladké mouky
ocet
cukr
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu ( zelí ) narežeme na hrubšie pásiky a soľou a rascou uvaríme do mäkka ( asi 15 minút ). Vody dáme len toľko, aby bola kapusta zakrytá.

  2. Mäkkú kapustu zahustíme múkou rozmiešanou v mlieku a na slabom ohni krátko povaríme.

  3. Dochutíme cukrom a octom. Prívarok má byť príjemne sladkokyslý.

  4. Podávame s fašírkou, kúskom mäsa, klobásou na paprike a cibuľke, opečenou klobásou a pod. K tomu chlieb, príp. zemiaky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Prívarok z hlávkového zelí

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    tejaja: Uznávám připomínky kamarádek a i tvůj názor Terezko. Uznávám, že je na různých chutích v určitých regionech. Nechtěl jsem
    prodražovat ale snaha byla zlepšení, mohu li říci i zelnici do luxusu. Snad proto i "Selská" - čeleďíni jedli jistě trochu s méně šlehačkou. A je pravda, že i dnes, když to trochu jde není třeba přidávat vydatnost ,. Vždyť jsme už tak dost tuční. Myslím si sebe, abych někoho nenaštval. Sám bych měl přibrzdit. AHOJ.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Vaclav Fronek: ;-) Vašku, takto sa robia u nás všetky prívarky, teda jednoducho. A ver, že fádny nie je ani jeden. Finta je príve v tej presne trafenej sladkokyslej chuti, ktorú musíš vymáknuť, aby to bolo to správne orechové:-D Urobiť dobrý prívarok je malý kumšt. A nechce to žiadne vylepšenie, takto sa varilo generácie a varí sa aj dnes. V Čechách prívarok nepoznáte, nemáte prax v jeho varení, ale nie je to proste nijaká zelnice, ale slovenský prívarok :-D;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    magdalenka: souhlasím, měli jsme to včera i dnes a po dvakrát si muž přidal, a že má hodně "chlupatý jazýček":-p:-D, je to proszě lehké, velmi šťavnaté sladkoselé jídlo, navíc s těmi mými brambory politými rozškvařenou slaninkou, nemělo chybku.:yes::yes::yes: Přidala jsem am i brynzu.
    Vašku, zkus to, uvidíš sám, třeba jen v malém množství, nakonec i klobásku si tam můžeš přidat

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Vaclav Fronek: V našich končinách sa tiež varí, je to jedlo jednoduché a chutné...proste "iné" ako vaša "zelnice".

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Terezko. Moc si vážím tvých znalostí a dovedností vaření. Ale tvoje zelnice mi připadá trochu moc fádní a surovinami ošizená. Já jsem z kraje ryb, hub a taky zelí, včetně kysaného ve velkém podniku kousek od nás. Byl náš kraj dost chudý, ale když to trochu šlo, a myslím, že i dnes úpadku naší ČR ekonomiky lze alespoň jídlo trochu vylepšit bez velkých nákladů. Neuraž se , ale naše "Selská zelnice" též na TOP receptech jistě nikoho neurazí a ani fuinančně nezrujnuje. Jinak za připomenutí tradičnícho jídkla naší vesnice jsem ti dal +bodík 9.
    Doufám že jsem tě neurazil a přijímáš to jako připomínka tvého upřímného a dlouholetého přítela a doufám i nadále.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    spagetka: Laďka, ďakujem za fotečky ;-):-D Podstatná vec je, že miláčik zdlabal a chutilo mu:-D:-D;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tereko měli jsme po dlouhé době k obědu. Do mléka jsem kromě mouky rizkvedlala i kousek brynzy, kterou jsem i pak ozdobila a na brambory jsem rozškvařila slaninu.
    Muž měl nejdřív řečičky, že má chuť na úplně něco jiného, leč měl smůlu, tak si asi z trucu dal ještě prídavok :-D:-D:-D:-D:-D. Bodík jsem dala, přidávám obrázky. Když tak je smázni, bylo to :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jani, ale v surovinách mléko je ;-), jinak děláváme taky i z jiných zelenin nebo luštěnin :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Moc se mi to líbí, taková jídla.. Já jsem si jen říkala, že je to takové bílé, když jsem nenašla v surovinách mléko. Dále ho ale uvádíš v postupu, takže super a bodík!!:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    magdalenka, ty si na to išla odborne;-):-D:-D;-)
    Naďka, presne tak:yes:;-)

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Mňam,připomíná mi to dětství,maminka nám to dávala se šťouchanými bramborami bez masa a mohli jsme se po tom utlouct...:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Terezko, tak to bude asi přibližně jak jsem psala "zadělávaná" zelenina nebo i jiné - jak píšeš např.čočka. Zadělávané dělám i třeba kuřecí maso.
    Podle hustoty je nejřidší šťáva, pak omáčka a potom zadělávané jídlo.
    Zelí, mrkev, hrášek... zahušťuji moukou, maso světlou jíškou, čočku tmavší jíškou.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    To je dobrůtka. Taky vařívám.....4:-p;-):-K:-*:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Poznám slovo prívarok aj omáčka a doteraz mi nebol jasný rozdiel, splývali mi, tak som nazrela do slovníka slovenského jazyka:
    omáčka -y -čok ž.

    hustejší tekutý pokrm podávaný obyčajne k hlavnému jedlu: chrenová, rajčinová omáčka; roštenka s tatárskou omáčkou; pren. nepodstatné, bezobsažné slová (pridané k niečomu)



    prívarok -rku m.

    zeleninová alebo strukovinová omáčka (ako príloha)
    ---------------------------------------------------------
    Čo všetko sa ešte dozviem tuná...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    magdalenka, u nás znamená omáčka niečo iné, líši sa už konzistenciou, omáčky sú redšie ako prívarky;-)
    Paradajková, hubová...to áno, to sú omáčky, ale prívarok je iné:-D

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: zadělávané zelí zelí slovensky pokrmy z hlávkového zelí slovensky zelí prívarok překlad do češtiny jídla ze zelí zadelavane hlavkove zelí slovenské zelí tekvicová omáčka privarok slovensky privarok omáčka z hlávkového zelí prívarok z hlavkovej kapusty jídla z hlávkového zelí fazulový prívarok co znamena privarok strukovinova polévka kapustový prívarok kel překlad do slovenského jazyka co je to privarok

Zapomněl/a jsem heslo