Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Zákusek štafetka voní kávou, chutná po oříšcích a čokoládě a je hodně návykový
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Mezi ostatními zákusky štafetky ve vitrínách cukráren možná trochu zaniknou, chutí ale vše doženou. Díky bílkům jsou lehoučké jako sníh a krásně křupou po oříšcích nebo kokosu. Světlou barvu těsta pak vyrovnává čokoládová poleva a navíc krásně voní po kávě. No uznejte, kdo by jim odolal?

Štafetky v podobě řezů nebo válečků?

Na to, jak jsou štafetky poměrně jednoduchým dezertem, vyvolávají mezi svými příznivci značné spory. Štafetky jsou totiž známé ve dvou verzích. V jedné mají podobu řezů, na něž se upečou jednotlivé pláty, které se pak naskládají na sebe a proloží lahodným máslovým krémem s kávou. Krém je dokonale zvláčňuje a vytváří úžasnou konzistenci celého dezertu.

Druhá verze je možná jednodušší na přípravu, neboť vám stačí plát jen jeden, zato je s ním náročnější práce, protože se smotává potřený krémem do rolády. Štafetky mající podobu kvádříků se obvykle máčejí do čokolády našikmo, v případě válečků nebo mini rolád se do čokolády namáčejí jen konce roládek. Která verze je ta správná, není úplně jasné, stejně jako není zřejmý původ názvu štafetky. A je to vůbec důležité? Vždyť hlavní je přece chuť. A ta je přímo báječná.

Základem štafetek je bezé

Štafetky jsou specifické těstem, ze kterého se připravují. Plát nebo pláty, z nichž se dezert sestavuje, se totiž pečou ze sněhového těsta známého jako bezé,  jež se používá na mnoho dalších moučníku, třeba na dort Pavlova nebo různých bezé rolád. Bezé je oproti jiným těstům zvláštní tím, že se do něj nedávají celá vejce.

Skládá se hlavně z ušlehaných bílků a jen trochy hladké mouky nebo najemno nastrouhaných oříšků či jemné kokosové moučky. Těsto je pak krásně lehké, vzdušné a na povrchu křupavé. Pokud by vás zajímalo, co znamená slovo bezé, tak vězte, že je odvozené z francouzského slova baisir, která znamená polibek. Tím se dostáváme ke staré známé pusince, jež se rovněž připravuje z bílků šlehaných do tuhé pěny.

Co se zbylými bílky? Štafetky vše vyřeší

Štafetky jsou ideálním zákuskem pro případ, že vám zbyly bílky z nějakého jiného pečení. Právě do nich bílky bez problémů upotřebíte. Bílky si můžete i na štafetky nějakou dobu uchovávat. Stačí, když si je vždy odložíte stranou do krabičky a uchováte je v mrazáku. Můžete si je takto uskladňovat i několik měsíců. Můžeme vás ujistit, že i ty mražené jdou pak po rozmrazení vyšlehat do pěny úplně stejně jako ty čerstvé.

Jak správně vyšlehat bílky na sněhové těsto?

Na přípravu jsou štafetky poměrně snadným dezertem a bez problémů je zvládnou i méně zkušené cukrářky. Navíc je to zákusek, jenž je opravdu rychle udělaný. Pozor si musíte dát hlavně na správně vyšlehaný sníh, jen tak zajistíte, že se vám pláty nebudou lámat. Bílky se musí ušlehat tak akorát, jak říkají cukráři na tzv. na měkkou špičku. Poznáte ji tak, že když zvednete metličku, bude se tvořit měkká a poddajná špička. Sníh nesmí být tuhý příliš. Pokud byste ho přešlehali, bude se právě bezé lámat.

Máte štafetky raději s kokosem nebo s ořechy?

Nyní se dostáváme k dalšímu sporu, jenž štafetky někdy vyvolávají. Někteří tvrdí, že správně do nich patří vlašské ořechy, jiní tvrdě bojují za kokos. V každém případě existují i recepty, podle nichž se do nich dávají i lískové oříšky, pekanové ořechy nebo dokonce arašídy. V každém případě je důležité, aby suché ingredience do těsta byly rozmixované úplně najemno a navíc ještě prosáté. To platí i v případě mouky.

Aby těsto na štafetky nebylo přesušené

Hotové těsto se natře v tenké vrstvě na silikonovou pečicí podložku nebo na pečicí papír položený na plech a vloží do trouby předehřáté na 170-180 °C. Před upečením se ještě těsto popráší moučkovým cukrem. Cukr totiž během pečení vytvoří na povrchu kůrku a plát navíc zůstane vláčný. Bílkové těsto se peče při této vysoké teplotě jen krátce, stačí mu tak 10-12 minut. Pokud si nejste jisti, zda už je upečeno, stačí po 4 minutách do plátu píchnout prstem.

Když zůstane důlek, tak ještě těsto hotové není. Pokud se těsto vrátí a důlek zmizí, je načase vyndat plát z trouby. Stačí chvilka navíc a může se stát, že plát upečete příliš. Takový plát je pak vysušený, láme se a není pružný. Pokud není těsto úplně přesušené, můžete je ještě zachránit tím, že je po vyndání z trouby lehce posypete krystalovým cukrem, přikryjete a necháte chvíli odležet.

Krém do štafetek musí vonět pravou kávou

Štafetky jsou rovněž ideálním dezertem pro milovníky kávy. O tu se v dezertu postará máslový kávový krém. Pokud by pro vás ten ryze máslový byl příliš těžký, můžete jej nastavit pudinkovým práškem nebo škrobovou moučkou. A jak takový krém vyrobíte? Do kastrolu nalijte 400 ml mléka, do něj nasypejte dva vanilkové cukry a 100 g cukru krystal. Pak přiveďte k varu a přidejte 1,5 lžíce hladké mouky a 1,5 lžíce kukuřičného škrobu předem rozmíchaného s trochou mléka.

Přisypejte jednu lžíci kávy a vařte, až směs zhoustne a podobá se pudinku. Nechte ji vychladit na pokojovou teplotu, opět ji prošlehejte, aby pak byl krém dostatečně hladký. Vyšlehejte 400 g másla pokojové teploty do pěny a smíchejte s pudinkem. Můžete případně dochutit i trochou rumu. I když se nabízí použít do krému instantní kávu, mnohem lepší je s klasickou mletou, jen musí být namletá úplně najemno.

Jaký tvar štafetek?

Pak už záleží jen na vás, zda se rozhodnete z plátů těsta motat rolády nebo je jen naskládáte na sebe. V každém případě nezapomeňte před podáváním nechat štafetky chvíli nechat ztuhnout v chladu. Pokud byste jim chtěli dodat trochu svátečnější nádech, můžete je navíc pomocí cukrářského sáčku dozdobit třeba kakaovým máslovým krémem.

Náš tip: Dostali jste na štafetky chuť? Pak si je můžete připravit podle našeho prověřeného receptu.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více