Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování je rychlá tepelná úprava potravin na roštu nad ohništěm se žhavými uhlíky. K tomu slouží různé druhy a typy grilů - od drátěného roštu, položeného na kamenech, až po profesionální plynové a elektrické grily.

Zahradní grilování znamená příjemné posezení s přáteli v přírodě s dobrým jídlem a pitím - a také to, že hospodyňka netráví společný čas v kuchyni, ale kuchyně je venku s ní. I když grilování je doménou mužů, veškeré přípravy na něj patří ženě.

1

Co je gril a grilování

Grilování je tepelná úprava potravin, které nemusí být připravovány jen nad plamenem nebo uhlíky ze dřeva či dřevěného uhlí. Grilování totiž může proběhnout i v kuchyňské nebo mikrovlnné troubě, na žulové desce, na lávovém kameni, na stolním grilu nebo jen na roštu, který je umístěn nad ohništěm.

2

Co vše se dá grilovat

Pod pojmem grilování si každý představí pořádný steak z masa. Grilovat se dá ale jakékoliv maso - vepřové, drůbeží, zvěřina, vnitřnosti, uzeniny, mleté maso nebo různé druhy ryb. Výborná je i grilovaná zelenina, ovoce, sýr. Důležité je marinování, teplota na grilu a velikost porcí - můžeme opékat i malé plátky masa.

3

Co potřebujeme ke grilování

Kromě samotného grilu potřebujeme grilovací náčiní a různé pomůcky, které je třeba mít stále po ruce. Zajistíme si dostatek dřeva nebo uhlí, kleště a široké špachtle na obracení masa, mašlovačky na potírání a ostré nože k porcování a krájení masa. Používání jednorázového nádobí je velkou výhodou.

4

Jak se správně griluje

Osušené maso vkládáme na rozpálený gril nad žhavé uhlíky, nikoliv nad plápolající oheň. Volíme tenčí plátky masa, které se lépe propečou. Během grilování je potíráme marinádou a otáčíme je, až dosáhnou potřebné barvy. Nikdy do nich nepícháme vidličkou, aby z nich nevytekla šťáva.

5

Jak grilovat zdravěji

Pokud nějaký z našich přátel odmítá grilované maso kvůli připálení, připravíme mu plátek na grilovací fólii, na alobalu nebo na žulovém kameni, který se dá na gril vložit. Vhodné jsou alobalové misky, ve kterých se maso připraví bez tuku a kouřového odéru, ale přitom s chutnou šťávou.

6

Jaká dochucovadla použít 

Maso, které připravujeme ke grilování, je vhodné nejprve naložit do marinády. Receptů na ně je velké množství, každý z nás má svou oblíbenou. Také potřebujeme sůl, pepř, kmín a základní grilovací koření. Během grilování potíráme maso i zeleninu zbylou marinádou.

7

Co se dá připravit předem na grilování

Kromě grilovacího náčiní, nožů, mašlovaček a obraceček potřebujeme připravit nádobí, pro které určitě nechceme opakovaně chodit do domu. Jsou to plastové nebo papírové jednorázové talíře a misky, plastové kelímky na nápoje, steakové nože a vidličky, lžíce k servírování salátů a papírové ubrousky.

8

Co je nepřímé grilování

Tato metoda se používá při grilování větších a tužších kusů masa. Ty se nevkládají přímo nad oheň nebo uhlíky, ale na okraj roštu, kde je menší teplota a maso se zde připravuje delší dobu. Výhodou může být alobal, ve kterém se maso předdusí dříve, než se položí na rošt.

9

Jaký je rozdíl mezi grilováním a barbecue

Oba způsoby opékání jsou v podstatě stejné - využívá se zde tepla ze žhnoucích uhlíků nebo plamene. Grilování je však rychlá příprava jídla na roštu, zatímco u barbecue jde o delší dobu pečení při nižší teplotě, kdy je maso opékáno zakryté - většinou pod poklopem grilu. S barbecue je proto vhodné začít už ráno.

10

Jak zužitkovat zbytky po grilování

Ne vždy se podaří zkonzumovat všechno maso a zeleninu, které jsme ugrilovali. Rozhodně ho nevyhodíme - takové potraviny už jsou tepelně zpracované a mají pikantní nebo kořeněnou chuť. Toho využijeme při obědě s libovolnou přílohou, do burger housek k večeři nebo do rizota.

Tip: Nápoje, saláty, marinády, pečivo, omáčky a dipy si připravíme do lednice nebo do chladna předtím, než přijde návštěva. Ušetříme si pak stres z toho, že něco není nachystané nebo úplně chybí.

I když si každý pod slovem grilování představí kusy masa, jsou i jiné suroviny k opékání - například čerstvá zelenina, jak můžete vidět v našem videu:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více