Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak posílit imunitu dětí
Zdroj: Freepik, pvproductions

Není žádným překvapením, že zdravá strava ovlivňuje fyzický a psychický stav dětí i dospělých. Proti nemocem a špatné náladě se dá bojovat pomocí vitamínových doplňků, vyvážený jídelníček však zvládne posilovat imunitu přirozeně a dlouhodobě.

​Základy zdraví dětí stojí na 5 pilířích

Podle Mgr. Renaty Héžové, Ph.D. z oddělení farmakologie a imunoterapie brněnského výzkumného ústavu je správně fungující imunitní systém postaven na 5 pilířích:

  • Pestrá a vyvážená strava je pro budování imunity dětí klíčová. Ta musí obsahovat všechny potřebné složky – sacharidy, tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Kompenzace nedostatku některých látek doplňky stravy je potřebná pouze v rizikových obdobích, jako jsou např. období chřipek, před nástupem do dětského kolektivu apod. K vitamínům podporujícím obranyschopnost patří A, B6, B9, C a E. Z minerálních látek přispívají k imunitě zinek, železo, hořčík, selen a měď.
  • Sluneční záření je důležité pro tvorbu vitamínu D, který nelze v dostatečném množství získat ze stravy. Podle studie Světové zdravotnické organizace stačí k pokrytí doporučené denní dávky vitamínu D pobyt na slunci po dobu přibližně 30 minut. V našich podmínkách jsou však zima a jaro obdobími, kdy děti nemají tohoto vitamínu důležitého pro obranyschopnost organismu dostatek. V tomto případě jsou vitamínové doplňky na místě.
  • Sportovní aktivita na čerstvém vzduchu má na imunitu rovněž pozitivní vliv. Pozor ovšem na přetěžování dětí, které může mít zcela opačný účinek. Pohyb a jeho intenzita musí být samozřejmě přiměřený věku dítěte.
  • Dostatek spánku a odpočinku je totiž stejně důležitý, jako pravidelný pohyb, neboť se celý organismus může zregenerovat. S kvalitním spánkem souvisí nejen pohodlné místo na spaní, ale také rituály před spaním. Děti by se alespoň 2 hodiny před spánkem neměly dívat na televizi či tablet, zcela nevhodná jsou také těžko stravitelná jídla a sladkosti.
  • Psychická pohoda doplňuje pětici pilířů, na kterých je postaven optimálně fungující imunitní systém. Ideální je prokládat vzdělání a sport klidnějšími volnočasovými aktivitami, při kterých děti mohou načerpat energii a nejsou na ně kladeny nároky, které je mohou stresovat.

​Potraviny pro posilování imunity

Vyvážená strava s dostatkem vitamínů a minerálních látek posilujících obranyschopnost dokáže plně pokrýt potřeby dětí. A v jakých potravinách tyto důležité látky najdeme? Mgr. Margit Slimáková v článku pro časopis Pediatrie pro praxi uvádí potraviny v pořadí podle obsaženého množství takto:

Vitamín

Potraviny

A

rybí tuk, játra, ryby, maso, žloutek, mléko a mléčné výrobky, mrkev, papriky, rajčata, dýně, šípky, meruňky, broskve

B6

pšeničné klíčky, sojové boby, vepřová a hovězí játra, maso, sýr, kvasnice, losos, treska, banány, brambory

B9

játra, listová zelenina, špenát, chřest, čočka, vlašské ořechy, jahody, zelí, brokolice, hrášek, pomeranče, třešně, houby, brambory

C

paprika, pažitka, petržel, křen, kapusta, pomeranč, šípky, broskve, kiwi

D

rybí olej, tresčí játra, losos, sardinky a další ryby, žloutek

E

rostlinné oleje, semínka, ořechy, obilné klíčky, kukuřice, luštěniny, špenát, kapusta, vejce, játra, vepřové a králičí maso

zinek

hovězí a vepřové maso, mořské plody, luštěniny, ořechy, semínka, ovesné vločky, mléčné výrobky, houby, kapusta, hrášek

železo

maso, ryby, vnitřnosti, vejce, luštěniny, obiloviny, ořechy, červená řepa, listová zelenina, brokolice, meruňky, rozinky

hořčík

maso, ryby, ořechy, semínka, hořká čokoláda, listová zelenina, avokádo, luštěniny, banány

selen

vnitřnosti, maso, ryby, ořechy, obiloviny, semínka, vejce, mléčné výrobky, houby

měď

játra, mořské plody, ořechy, hořká čokoláda, ovesné vločky, houby

 

Recepty pro lepší obranyschopnost dětí

​Polévka z pečené zeleniny s cizrnovými krutony

Na 4 porce si připravte 2 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 1 batát, 1 červenou papriku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 l zeleninového vývaru, 1 konzervu cizrny, ½ lžičky uzené papriky, ½ lžičky sušeného česneku, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Očištěnou zeleninu včetně cibule a česneku nakrájejte na větší kousky, smíchejte s trochou oleje, osolte, opepřete a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem na 200 °C asi 35 minut. Přidejte většinu horkého vývaru a rozmixujte. Podle požadované hustoty ještě přilijte vývar. Vše nechte projít varem. Cizrnu slijte, nechte okapat, smíchejte s trochou oleje, osolte, opepřete, ochuťte paprikou a česnekem a pečte na 180°C asi 30 – 40 minut dokřupava. Cizrnové krutony přidávejte do hotové polévky až na talíři. Mohou být ale i zdravou obměnou křupek.

​Losos s mandlovou krustou

Na 4 porce budete potřebovat 600 g lososa bez kůže, 50 g mletých mandlí, 50 g másla, 100 g strouhanky, 1 stroužek česneku, 1 lžíci kopru, 1 lžíci hladkolisté petrželky, 1 lžíci citronové šťávy, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Na troše oleje nechte rozpustit máslo a opečte na něm na plátky nakrájený česnek asi 1 minutu. Přidejte mandle a strouhanku, společně krátce orestujte a nechte vychladnout. Přimíchejte nadrobno nakrájený kopr, petrželku a citronovou šťávu. Lososa osušte, osolte, opepřete, položte na plech vyložený pečicím papírem a posypte ho rovnoměrně mandlovou strouhankou. Pečte na 200 °C asi 20 minut dozlatova. Ideální přílohou plnou vitamínů a dalších prospěšných látek je červená čočka se špenátem nebo dýňová kaše.

​Dýně hokkaido plněná masem a zeleninou

Na 4 porce potřebujete 1 střední dýni hokkaido, 300 g mletého hovězího masa (lze použít i krůtí nebo kuřecí), 1 červenou papriku, 1 mrkev, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, hrst mraženého hrášku, 2 hrsti čerstvého špenátu, 100 g strouhaného sýra, majoránku, olivový olej, sůl a pepř. Jak na to?

Dýni odřízněte vrchní část (pouze takový kus, aby šla dýně vydlabat a naplnit). Odříznutou část nevyhazujte. Papriku, mrkev, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Na troše oleje nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek a po 1 minutě hovězí maso, které nechte zatáhnout. Dále přidejte papriku, mrkev, hrášek, špenát, ochuťte majoránkou, osolte, opepřete a společně vše poduste 8 minut. Nechte pár minut vychladnout, přimíchejte strouhaný sýr a směsí naplňte vydlabanou dýni. Tu potřete olivovým olejem, zlehka osolte a opepřete ze všech stran, přiklopte odříznutým vrškem a pečte na 180 °C asi 50 minut až 1 hodinu dozlatova.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:

Mgr. Renata Héžová, Ph.D.
pediatriepropraxi.cz

Recepty k tomuto článku