

Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím
Suroviny 4 - 6 porcí
- 1 naporcovaný, dekapitovný králík
- 4 snítky rozmarýnu
- mořská sůl
- 2 lžíce oleje
- 100 g másla ( nejlépe domácího )
- 1-2 cibule
- 5 stroužků česneku
- Zelí:
- malá hlávka červeného zelí
- 100 g voňavého uzeného špeku
- 2 menší cibule
- 1 větší brambor
- 4 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce octa ( Bzeneckého )
- sůl
- voda dle potřeby
Postup přípravy receptu
Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme. Rozmarýn otrháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu. Zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice.
V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Po asi půlhodince podlijeme trochou horké vody a opět přiklopíme. Pečeme doměkka cca 2 hodiny, na posledních 20 minut odkryjeme pokličku, ať má masko hezkou barvičku. Sosík nesmí být příliš vodnatý. Je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat.
Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na slim nudličky. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava. Pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dl vody, osolíme, ocukrujeme, přidáme ocet a dusíme doměkka.
Ke konci dušení přidáme na jemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit. Podle chuti dosolíme. Přidáme cukr a ocet podle chuti. Zelí by mělo býti spíše sladší.
Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Poctivě jsem hledala, stejný recept jsem nenašla. Původně jsem chtěla jen přidat foto, ale nevěděla jsem komu...
Tak jsem si dovolila tento jednoduchý recept vložit. Najdete-li někdo totožný, nechám tento smazat, a bude-li zájem, přidám k identickému jen foto.
Brou chuť :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím
-
Ze zbrklosti jsem zaměnila rozmarýn za tymián, ale i tak byl králík výborný. Moc děkuji za recept
-
Králoš vynikající.....spokojenost
děkuji
-
Dávám bodík moc dobrý :)
-
Už se dneska peče, tak jsem zvědavá :)
-
Já teda králíka nejím,ale udělala jsem ho dalším členům rodiny a.... prej lepšího nejedli a to jsem ho dělala poprvé a bez ochutnání při pečení
Takže vyřizuju chválu
-
Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw great design
-
Leňa: budu moc ráda, jestli vyzkoušíš
určitě jakýkoliv, klidně hrníčkový -
vímm, že mohu. Receptík, tedy postup, jsem si přečetla do samého konce.
Tak snad se mi povede a miláček bude spokojen!
-
Ahojky, mohu k tomu králíčkovi hrníčkové knedlíčky? Asi hloupá otázka, ale jistota je jistota.
Dostala jsem zrovna čerstvě zabitého ušáčka a chci potěšit miláčka!
A na rozmarýnu a s červeným zelí, to se velice zamlouvá!
Děkuji!
-
Anna Kocikova: Aničko, doooobrý
-
Králíček ušáček na vandr se vydal,
u Rebeky v domečku nocleh chudák hledal
Postýlku mu nabídla v másle s rozmarýnkem
k hezké noci připila dobrým,chutným vínkem
Povedený králíčekNa fotkách nádherný
-
Nadi ušák je na jedničku
A foto taky -
yanull:
děkuju Janulko
-
Rebuška dnes veršíky hýří, až se určitě autoři receptů pýří. Já když vidím ušáčka živého v králíkárně, vzpomenu si na jednu písničku, kterou kdysi za mladých let hráli ve vinárně. "Kdo má v balíčku zaječí pacičku, ten se ve světě nikdy neztratí a smůla na něj neplatí." Nevím jakou ódu bych zapěla této lahůdce, napadá mě jen ta, jak na pražském mostě rozmarýna roste a protože ji Isindy zalévala, tak nám ji sem Rebi s králíčkem naservírovala
+14
-
rebeka:Taky pravda