Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím

rebeka Kuchařka: rebeka

Doba přípravy: noc a pak ještě cca 2 hoďky 4 - 6 porcí Jiné maso 46 názorů

Suroviny

1 naporcovaný, dekapitovný králík
4 snítky rozmarýnu
mořská sůl
2 lžíce oleje
100 g másla ( nejlépe domácího )
1-2 cibule
5 stroužků česneku
Zelí:
malá hlávka červeného zelí
100 g voňavého uzeného špeku
2 menší cibule
1 větší brambor
4 lžíce krystalového cukru
2 lžíce octa ( Bzeneckého )
sůl
voda dle potřeby
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme. Rozmarýn otrháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu. Zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice.

  2. V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Po asi půlhodince podlijeme trochou horké vody a opět přiklopíme. Pečeme doměkka cca 2 hodiny, na posledních 20 minut odkryjeme pokličku, ať má masko hezkou barvičku. Sosík nesmí být příliš vodnatý. Je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat.

  3. Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na slim nudličky. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava. Pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dl vody, osolíme, ocukrujeme, přidáme ocet a dusíme doměkka.

  4. Ke konci dušení přidáme na jemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit. Podle chuti dosolíme. Přidáme cukr a ocet podle chuti. Zelí by mělo býti spíše sladší.

    Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem.

Poznámka

Poctivě jsem hledala, stejný recept jsem nenašla. Původně jsem chtěla jen přidat foto, ale nevěděla jsem komu...

Tak jsem si dovolila tento jednoduchý recept vložit. Najdete-li někdo totožný, nechám tento smazat, a bude-li zájem, přidám k identickému jen foto.

Brou chuť :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 854 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím

  • Kelliee Kelliee

    Ze zbrklosti jsem zaměnila rozmarýn za tymián, ale i tak byl králík výborný. Moc děkuji za recept:-K

    Odpovědět

  • BAJINA BAJINA

    Králoš vynikající.....spokojenost:-)děkuji:-K

    Odpovědět

  • Angelika1405 Angelika1405

    Dávám bodík moc dobrý :)

    Odpovědět

  • Angelika1405 Angelika1405

    Už se dneska peče, tak jsem zvědavá :)

    Odpovědět

  • Adéla Doležalová Adéla Doležalová(neregistrovaný)

    Já teda králíka nejím,ale udělala jsem ho dalším členům rodiny a.... prej lepšího nejedli a to jsem ho dělala poprvé a bez ochutnání při pečení ;-) :yes: Takže vyřizuju chválu :yes:

    Odpovědět

  • SexyKathi SexyKathi(neregistrovaný)

    Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw great design

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Leňa: budu moc ráda, jestli vyzkoušíš;-):-)
    určitě jakýkoliv, klidně hrníčkový;-):yes:

    Odpovědět

  • Leňa Leňa(neregistrovaná)

    vímm, že mohu. Receptík, tedy postup, jsem si přečetla do samého konce. ;-) Tak snad se mi povede a miláček bude spokojen! :-K

    Odpovědět

  • Leňa Leňa(neregistrovaná)

    Ahojky, mohu k tomu králíčkovi hrníčkové knedlíčky? Asi hloupá otázka, ale jistota je jistota. ;-) Dostala jsem zrovna čerstvě zabitého ušáčka a chci potěšit miláčka! :-)) A na rozmarýnu a s červeným zelí, to se velice zamlouvá! :-) Děkuji!

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Anna Kocikova: Aničko, doooobrý:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Králíček ušáček na vandr se vydal,
    u Rebeky v domečku nocleh chudák hledal:-)
    Postýlku mu nabídla v másle s rozmarýnkem;-)
    k hezké noci připila dobrým,chutným vínkem:-p:-D
    Povedený králíček:-p:yes::yes:Na fotkách nádherný:-K

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    Nadi ušák je na jedničku:yes:
    A foto taky

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    yanull::-D:-D děkuju Janulko;-):-):-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Rebuška dnes veršíky hýří, až se určitě autoři receptů pýří. Já když vidím ušáčka živého v králíkárně, vzpomenu si na jednu písničku, kterou kdysi za mladých let hráli ve vinárně. "Kdo má v balíčku zaječí pacičku, ten se ve světě nikdy neztratí a smůla na něj neplatí." Nevím jakou ódu bych zapěla této lahůdce, napadá mě jen ta, jak na pražském mostě rozmarýna roste a protože ji Isindy zalévala, tak nám ji sem Rebi s králíčkem naservírovala ;-):-):-K+14:yes:

    Odpovědět

  • Iness Iness

    rebeka:Taky pravda:-//:-D:-D:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: pečený králík se zelím kralik se zelím králík pečený se zelím kralík na cerveném zelí peceny králík králík na heře králík pečený na másle pečený králík na cibuli cervene zeli ke kralikovi peceny kralik na zeli králík na másle.rozmarýnu a česneku králík na másle.rozmarýnu a česneku zelí ke kralikovi králík na česneku se zelím recepty na pečeného králíka recept na pečeneho kralika se zelim červené zelí s kralikem recepty králík pečený se zelim králík s rozmarýnem králík recepty