Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Princezna Diana milovala „bread pudding“. Víte, kterému českému jídlu se podobá?
Zdroj: Wikimedia Commnons/Nick Parfjonov - Own work and Pixabay, Daniel Albany

Dokonalá postava, kterou se princezna Diana mohla chlubit, nebyla zadarmo. Přísně dbala na to, co jí. Ale i ona občas „zhřešila“ něčím sladkým. Možná neuhádnete, co to bylo!

Česká žemlovka aneb Anglický pudink

Když dostala chuť na sladké, Diana v královské kuchyni poprosila o bread pudding. Podle vzpomínek personálu pak v kuchyni čekala, než ho kuchař připraví, povídala si s ním a ujídala rozinky. Dianin oblíbený dezert je ve skutečnosti hodně podobný české žemlovce či německé Semmelbaba – je to prostě nákyp ze zbylého pečiva.

V našich končinách jde o tvrdé housky či rohlíky namáčené do mléka se žloutky a cukrem, vrstvené do pekáče s jablky smíchanými s rozinkami, pokropené máslem a zapečené v troubě. Původně plebejské jídlo chudých se dnes dostalo na jídelní lístky i luxusních restaurací. Není divu, že v Británii, kde se téměř každému moučníku říká „pudding“, variace středoevropské žemlovky nese název „bread pudding“, chlebový pudink.

Kouzla ze zbytků

Po celou dobu lidské historie si většina lidí nemohla dovolit plýtvat potravinami, a tak se vynalezla řada způsobů, jak například využít starý chléb. Kromě chlebového nákypu používali kuchaři starý chléb také k výrobě nádivek, zahušťovadel a jedlých servírovacích nádob. Pudink se začal připravovat až ve středověku, takže rané chlebové nákypy se pravděpodobně vyráběly jednoduše z mléka, starého chleba, tuku a možná i sladidla. 

V Británii sahá historie tohoto pokrmu až do 11. století.  Kuchaři hledali způsoby, jak využít zbytky starého chleba a pečiva, aby je nemuseli vyhodit. Ve středověké Anglii se nákypu říkalo „pudink chudých“, protože to byl pokrm převážně nižších vrstev. Dnes se chlebový nákyp stále připravuje, ale jeho současné podoby bývají mnohem luxusnější než jeho skromné počátky. V moderních chlebových nákypech se často používá čerstvé, gurmánské pečivo, například briošky, a obsahují drahé přísady, jakými jsou vanilkové lusky, bourbon, sýr gruyere nebo pekanové ořechy.

Co tam patří?

Základem těchto nákypů je buď strouhanka, kousky nebo plátky toastového chleba, veky, housek, rohlíků či baget. Strouhanka nebo kousky pečiva se pak namočí do krému z vajec a mléka. Společnými složkami všech chlebových nákypů jsou vejce a mléko nebo smetana – ty jsou nezbytné, protože tvoří základ, který drží směs pohromadě. Do tohoto základu mohou kuchaři přidávat nejrůznější přísady. U sladkých chlebových nákypů může tato pudinková směs obsahovat vejce, mléko nebo smetanu, cukr a koření, jako je vanilka, růžová voda nebo skořice. 

Sladké chlebové nákypy někdy obsahují čokoládu, ořechy, kandovanou citrusovou kůru či sušené ovoce. U slaných chlebových nákypů se chléb může namáčet ve vejcích, mléce, vývaru nebo smetaně, zelenině, mase nebo sýru a různých bylinkách a koření. Často se do nich přidává maso, sýry, houby a další bohaté přísady. Všechny typy těchto nákypů se obvykle dochucují také máslem nebo olejem.

Jak si připravit bread pudding

My se ale zaměříme na ten sladký nákyp, na kterém si pochutnávala princezna Diana. Budete potřebovat:

  • 2 velká vejce L v pokojové teplotě
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • ¼ šálku másla nakrájeného na kostičky
  • ¾ hrnku cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 ½ až 5 na kostky nakrájené tvrdší veky nebo světlého toastového chleba  
  • ½ šálku rozinek

na vanilkovou omáčku

  • ⅓ šálku cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky soli
  • 1 ⅔ šálku studené vody
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku

A jak na to? Ve velké míse lehce rozšlehejte vejce. Smíchejte mléko a máslo; přidejte je k vejcím spolu s cukrem, solí, kořením a vanilkou. Přidejte nakrájenou veku a rozinky; jemně promíchejte. Nalijte do dobře vymazané zapékací mísy. Pečte v troubě předem vyhřáté na 175 °C (horkovzduch 155 °C ) asi 40–45 minut (zapíchněte špejli, pokud se nelepí, můžete vyndat z trouby).

Mezitím na omáčku smíchejte v hrnci cukr, kukuřičný škrob a sůl. Vmíchejte vodu, až vznikne hladká omáčka. Přiveďte k varu na mírném ohni; vařte a míchejte, dokud nezhoustne, asi 2 minuty. Odstavte z ohně. Vmíchejte máslo, vanilku a muškátový oříšek. Teplou omáčku (podle Britů pudink) servírujte k nákypu.

Zdroje informací:

dailygazette.com: Bread pudding originated in 11th century as frugal dish, but has become trendy dessert

tasteofhome.com: Princess Diana’s Favorite Foods

oureverydaylife.com: The History of Bread Pudding

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více