Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

müsli tyčky
Zdroj: Toprecepty, veronicaskitchencz

Myslíte si, že když si koupíte müsli tyčinky, že děláte něco pro zdraví? Ne vždy to platí. Záleží, jaké složení tyčinka má. Nejlepší je, když si ji připravíte doma. Prozradíme, co do ní můžete dát.


Jak na zdravé müsli tyčinky

Müsli tyčinky mohou představovat zajímavou variantu svačinky. Určitě se hodí spíše jako občasná zásobárna energie v průběhu dne, než abyste si ji dali po večeři. Přestože v nich nejsou zbytečné cukry, ke slazení a jako pojivo se často používá med. Můžete si ale dopřát i variantu bez něj. Stále se nejedná o jídlo, které by bylo třeba konzumovat pravidelně každý den.

Tyčinky si ale také můžete nalámat do bílého jogurtu nebo do tvarohu v rámci snídaně. Müsli tyčinky se dají připravit pečené i nepečené. Pečené jsou křupavější, zatímco nepečené potěší milovníky žvýkání. Připravovat byste si je tedy měli podle toho, co vám více vyhovuje.

Co by měly zdravé tyčinky obsahovat

Na přípravu müsli se hodí mít zásobu mnoha druhů ořechů, semínek a nedoslazovaného sušeného ovoce. Pak záleží na chutích, které chcete vyzdvihnout. Občas můžete do müsli zapracovat i několik kostek kvalitní čokolády. Domácí müsli tyčinky jsou ideální na to, že si je připravíte přesně podle vašich chutí. Z ořechů můžete zvolit vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, pistáciové ořechy a také burské oříšky. Jakýkoliv druh ořechů je vždy lepší nahrubo pokrájet.

Využít se hodí i různé druhy semínek, jako jsou sezamová, slunečnicová semínka, chia semínka. Můžete je podrtit, aby byly pro organismus lépe využitelné. Ze sušeného ovoce se hodí nejen neslazené rozinky, brusinky, ale i jablka, třešně, švestky. Ale u sušeného ovoce je třeba dát pozor, protože při pečení by mohlo hodně vyschnout a na kousání by pak mohlo představovat problém.

Ideální jsou švestky. Ale všeobecně je lepší sušené ovoce předem namočit do vody, aby natáhlo tekutinu. Jako pojivo se často využívá med. Můžete ho napůl zkombinovat s melasou. Pokud milujete vůni koření, můžete kromě skořice přidat i vanilku, kardamom, rozdrcený hřebíček. Oblíbenou variantou do müsli tyčinek je i kokos.

Pokud připravujete nepečenou variantu můžete použít klasické máslo, variantou jsou také ořechová másla. Připravte si třeba tuto variantu se švestkami a vlašskými ořechy. 

Jak připravit müsli tyčinky

Na müsli tyčinky budete potřebovat 200 g ovesných vloček, 150 g ořechů, 50 g semínek, 200 g sušeného pokrájeného ovoce, 1 banán, 2 lžíce medu, 5 ½ lžic olivového oleje, špetku skořice, špetku soli, někdy můžete doplnit i o 20 g pokrájené čokolády. Troubu předehřejte na 180 °C. Všechny suché ingredience (vločky, ořechy, semínka) vysypte na plech vyložený pečicím papírem, promíchejte je a nechte je trochu opražit. Trvá to zhruba 10 minut.

Banán rozmixujte a smíchejte s medem a olejem. Spojte jej se sypkou opraženou směsí a doplňte o sušené ovoce. Nasypte skořici a sůl a důkladně promíchejte. Vše dejte na pečicí papír, vyrovnejte nožem do roviny a pečte opět na 180 °C zhruba půl hodiny. Doba pečení hodně ovlivňuje křupavost tyčinek. Když je budete péct na spodní hranici časového limitu, budou měkčí, a naopak. Když směs dopečete a vyndáte z trouby, je dobré ji ještě teplou pořádně stlačit, třeba lopatkou na dezerty. Pak nechte směs vychladnout.

Müsli tyčinky krájejte až z chladné směsi. Při krájení vám mohou opadat kousky, které pak využijete jako müsli do jogurtu.

Zdravé

Zdravý způsob stravování a zdravá výživa obecně jsou trendy, které se v posledních letech těší velké oblibě. Pojmy jako superpotravina, smoothie nebo chia pudink dávno nejsou žádnou neznámou. A…

Jak na nepečené müsli tyčky

Müsli tyčky nemusíte jen péct, dají se i připravovat bez pečení. Jen pak déle trvá, než se odleží v lednici. Co na ně budete potřebovat? 1 a 1/2 hrnku namletých ovesných vloček, 50 g sušeného ovoce pokrájeného nadrobno, 30 g rozdrcených semínek, 60 g pokrájených ořechů, 3 lžíce medu, 6 lžic povoleného másla, případně 4 lžice jablečného pyré a špetku skořice.

Smíchejte všechny ingredience a dejte je do formy vyložené pečicím papírem. Dobře směs stlačte ke dni nádoby a dejte ztuhnout do lednice. Zakryjte, aby nenavlhly. Ideálně chlaďte přes noc. Druhý den nakrájejte tyčky. Připravte si třeba tyto nepečené tyčinky. Pokud tyčky budete chtít skladovat, vždy je dávejte do dobře uzavíratelné misky. 

Zdroj informací:
https://www.margit.cz
https://www.kucharkaprodceru.cz
https://www.womensweeklyfood.com.au

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat