Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí těstoviny
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Mouka, vejce a voda. Pouze tři ingredience, ze kterých lze vytvořit čerstvé těstoviny jako z italské restaurace. Jak na to, aby se vždy povedly? Stačí dodržet hlavní zásady a věnovat těstovinám trochu péče. Přibližně jedna hodina přípravy vás dělí od seznámení s pravou chutí italských těstovin!


Výběr mouky rozhoduje o výsledku

Mouka je samozřejmě nejzásadnější složkou těstovin a nesprávným výběrem můžete vše pokazit, i když budete postupovat správně. Doporučujeme za tímto účelem navštívit prodejnu italských potravin, zakoupit zde hladkou mouku 00 i semolinovou mouku a míchat v poměru 1:1. Je samozřejmě možné vyrobit si doma také celozrnné těstoviny, které budou mít větší podíl vlákniny. Pro zachování dobré konzistence pro zpracování těstovin se doporučuje použít poměr celozrnné a hladké mouky 2:1.

Vejce nejlépe domácí

Máte-li možnost získat vejce od „šťastných“ slepiček, je to ideální volba. I v případě těch kupovaných ovšem platí optimální poměr 1 vejce na 100 g mouky a přidávání k mouce až ve chvíli, kdy mají vejce pokojovou teplotu. Někdo do těsta přidává ještě jeden žloutek navíc pro lepší barvu těstovin. U bezvaječných těstovin, které jsou preferovány například při dietě nebo potravinové alergii, se vejce jednoduše nahradí větším množstvím vody.

Voda do těstovin se neodměřuje

Poslední ingrediencí na výrobu domácích těstovin je voda. Ta se přidává do těsta až po smíchání mouky a vajec, a to postupně a po troškách během hnětení, dokud nevznikne kompaktní, hladké a pružné těsto.

Zpracování těsta

Ideálně na dřevěnou desku nasypte již smíchané mouky, udělejte důlek a vyklepněte do něj všechna vejce, příp. i žloutek navíc. Dle předchozích instrukcí použijte na každých 100 g mouky 1 celé vejce. Vejce vidličkou rozšlehejte a rukama do nich postupně mouku zapracovávejte. Jakmile jsou mouka a vejce smíchané, postupně přidávejte během dalšího hnětení vodu. Zpracování těsta vám zabere asi 15 minut, po kterých ho zabalte do potravinářské folie a nechte 30 minut odpočívat v pokojové teplotě.

Válení a tvarování těsta

Máte-li ambice vyrábět si vlastní těstoviny sami i v budoucnu, strojek na těstoviny bude dobrou investicí. Levnější model pořídíte kolem 1500,-. Samozřejmě si ale poradíte i s klasickým válečkem. Těsto válejte na pomoučené ploše, stejně tak na strojku bude třeba prosypávat moukou, aby se nelepilo. Tloušťka závisí na druhu těstovin, který vyrábíte. Na plněné těstoviny nebo nudličky vyválejte co nejtenčí plát, na tagliatelle, lasagne a další „větší“ těstoviny může být o něco silnější.

Připravujete-li plněné těstoviny, po vyválení je ihned dále zpracujte. V případě neplněných druhů nechte těsto asi 30 minut mírně oschnout. Bude se tak lépe krájet na malé kousky.

  • Těsto na tagliatelle srolujte, nakrájejte na požadovanou šířku a ve tvaru hnízdeček nechte doschnout, nebo připravujte ihned čerstvé. Čerstvé těstoviny se vaří ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty.
  • Při přípravě nudlí do polévky nejprve nakrájejte těsto na pruhy asi 3 cm široké, ty naskládejte na sebe a dále nakrájejte na co nejtenčí nudličky, které nechte rozprostřené proschnout.
  • Velikost plátů na lasagne jednoduše přizpůsobte vlastní zapékací míse.
  • Nejjednodušší na přípravu jsou tzv. fleky, které jednoduše nakrájíte na malé čtverečky.
  • Z těsta na ravioli vyválejte delší a užší obdélníky stejné velikosti. Na 1 obdélník, který po krajích potřete vodou, vedle sebe klaďte malé kopečky náplně. Položte na něj druhý obdélník a prst těsto přitlačte tak, aby u náplně nezbyl vzduch. Nakonec nakrájejte na čtverce s náplní uprostřed.
  • Špagety už jsou na ruční přípravu složitější. Aby byl výsledek dokonalý, doporučujeme spíše použít strojek na těstoviny.

Náplně do těstovin

Těstoviny se dají naplnit v podstatě jakoukoli oblíbenou směsí, která neobsahuje moc vody. Na masovou náplň se hodí podušené mleté hovězí maso ochucené bazalkou a trochou česneku, na špenátovou náplň použijte podušený špenát zbavený co nejvíce přebytečné vody. Ten nejlépe chutná v kombinaci s krémovou ricottou, šalotkou a česnekem. Můžete také experimentovat s různými druhy sýrů a jejich kombinacemi. Vhodný je nejen parmezán, ale i plísňové sýry, mascarpone nebo kvalitní mozzarella. Skvěle chutná i pečená dýně s rozmarýnem, česnekem a sýrem.

Jak skladovat těstoviny

Čerstvé těstoviny vydrží v lednici max. 2 dny, nebo je můžete zmrazit po jednotlivých porcích. Dokonale proschlé těstoviny vložte do uzavíratelné nádoby a skladujte na suchém, tmavém místě.

Zdroje informací:
ilove-italy.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat