Trápení s těstem na cukroví: Jak předejít nadměrnému a zbytečnému zapracování mouky?
Při rozvalování křehkého lineckého nebo perníkového těsta se často stane, že neustálým podsypáváním moukou se do těsta zapracuje víc mouky, než potřebujeme. Lze tomu předejít jednoduchou vychytávkou.
- Rozstříhneme větší mikrotenový sáček nebo uřízneme z potravinové fresh fólie přiměřený kus, kterým pokryjeme vál.
- Položíme těsto a začneme zlehka rozvalovat válečkem. Na těsto netlačíme.
- Rozválíme na požadovanou sílu, vykrájíme tvary a přeneseme na plech.
- Zbytky shrneme, krátce propracujeme a můžeme opětovně použít.
Co dělat, když se těsto lepí?
Tip: pokud se těsto přesto k fólii lepí, můžeme lehounce před prvním válením poprášit fólii moukou. Pokud se těsto lepí i na váleček, položte i navrch na těsto jeden díl sáčku nebo fólie a válejte přes ni.
Tímto způsobem máme jistotu, že těsto zůstane v původním složení bez nadměrného množství mouky, nebude praskat a dobře ho od fólie zvedneme.
Komentáře