Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na večírky s přáteli nebo u letní grilovačky se chceme osvěžit. I když voda je základ, míchané drinky přinesou v horkých dnech taky jistou dávku radosti. Zjistili jsme, co letos ve skleničce frčí, ať už s alkoholem nebo bez něj.

Ombré margarita

Jedním z hitů tohoto léta jsou vrstvené ombre drinky. Můžete je vytvořit v mnoha verzích a příchutích, alkoholické i nealkoholické. Díky barevným a zářivým vrstvám lze spojit několik drinků dohromady, jež tak jsou výbornou alternativou klasických margarit a daiquiri. Zkuste třeba ledový dvojbarevný drink z manga a jahod. Na 4 sklenice budete potřebovat: 180 ml vodky, 700 ml citronové limonády, 2 hrnky mraženého nakrájeného manga, 2 hrnky nakrájených jahod, 3 hrnky ledu, plátky citronu na ozdobu a jahody na ozdobu

Postup: Do mixéru dejte mražené mango, 60 ml vodky, 1 šálek limonády a 1 šálek ledu. Mixujte do hladka. Přeneste směs do samostatné nádoby a nechte ji 30 minut zmrazit. Pak dejte do mixéru jahody, opět šálek limonády a 1 šálek ledu. Mixujte do hladka. Přeneste směs do samostatné nádoby a nechte zmrazit.

Naplňte mixér zbývající vodkou, limonádou a ledem. Mixujte do hladka. Přeneste směs do samostatné nádoby a zmrazte. Do sklenic nalijte jednotlivé směsi ve vrstvách. Začněte mangovou směsí, pak přidejte jahodovou limonádu a vše zakončete samotnou limonádovou směsí. Ozdobte plátky citronu a jahodami.

Kurkumová ombré limonáda

Pokud alkohol nepijete, připravte si efektní ombré limonádu. I ta se dá udělat v mnoha příchutích. Jestli vás lákají neobvyklé chutě, určitě vás zaujme ta s orientální kurkumovou limonádou. Budete potřebovat: 2 a 3/4 šálku vody, 4 lžíce medu, 1/2 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1 čajovou lžičku kurkumy, 1 šálek nakrájených jahod, jahody, mátu a bazalku na ozdobu.

Postup: V malém hrnci smíchejte 2 šálky vody a 2 lžíce medu. Přiveďte k varu a míchejte, aby se med rozpustil. Směs nalijte do žáruvzdorné sklenice, přidejte citronovou šťávu a kurkumu a promíchejte. Limonádu dejte vychladit do lednice.

V jiném hrnci při mírném varu povařte jahody, 2 lžíce medu a 1/4 šálku vody. Vařte asi 10 minut, jahody rozmačkejte. Pak směs v mixéru rozmixujte na hladké pyré. Jahodovou směs také dejte vychladit do lednice. Naplňte dvě sklenice ledem. Do jahodové směsi přidejte zbývající 1/2 šálku vody a promíchejte. Na dno každé sklenice nalijte jahodové pyré. Navrch opatrně nalijte kurkumovou limonádu a nemíchejte, aby obě barvy zůstaly nepromíchané. Ozdobte plátky čerstvých jahod, lístky máty a bazalky.

Dirty Shirley

Znáte slavný nealkoholický drink Shirley Temple? Drinkem tohoto léta má být podle expertů její alkoholická verze Dirty Shirley. Opětovná popularita tohoto drinku souvisí s návratem módy osmdesátých a devadesátých let a počátku milénia, kdy byl tento koktejl rovněž v kurzu. A ti, kteří jeho nealko verzi pili jako děti nebo nezletilí, nyní touží po té alkoholické. Jak ji namíchat? Připravte si: 60 ml vodky, 30 ml grenadiny, 240 ml citronové nebo limetkové limonády (například Sprite nebo 7Up) a 1 třešeň maraschino na ozdobu.

Postup: Naplňte vysokou koktejlovou sklenici ledem. Do sklenice nalijte vodku a grenadinu. Doplňte sodovkou a ozdobte třešní maraschino.

Prosecco Passion

I když období největší slávy Aperol Spritz je za námi, popíjí se stále a populární jsou i další drinky s bublinkami, respektive ty, jejichž základem jsou šumivá nebo perlivá vína. Pokud chcete koktejlu dodat grády, výborně se kombinují s mnoha druhy tvrdšího alkoholu – s vodkou, koňakem, brandy, ginem i rumem. A právě tyto mixy jsou hitem letošního léta.

Máte-li rádi drinky na bázi prosecca, spojte ho třeba s ginem a dodejte mu osvěžují nádech pomocí sirupu z exotického ovoce passion fruit neboli mučenky. Na jeden drink s názvem Prosecco Passion budete potřebovat: 20 ml ginu, 25 ml sirupu z mučenky a prosecco. Do sklenice nalijte gin a maracujový sirup a doplňte proseccem. Ozdobte půlkou mučenky.

Kvas z lesních plodů

Chcete se letním drinkem nejen osvěžit, ale i prospět svému zdraví? Vsaďte na fermentované nápoje, které díky obsahu probiotik mají pozitivní vliv na zažívání i imunitu. Kvašení je velkým hitem poslední doby a v módě jsou i fermentované limonády. Vyzkoušejte třeba kvas z lesních plodů. Tento zdravý nápoj vyniká nízkým obsahem cukru, překypuje živinami a je bohatý na prospěšné bakterie.

Ovoce mu dodá navíc krásnou zářivou barvu, použijte ale hlavně čerstvé, kvalitní, nijak nepoškozené. Připravte si na něj: 1 hrnek jahod (rozčtvrcených), 1 šálek malin, ½ šálku borůvek, 4 šálky vody, ½ čajové lžičky jemně mleté pravé soli a 2 polévkové lžíce medu.

Postup: Bobule vsypejte do velké sklenice. Ve středně velkém džbánu prošlehejte vodu, sůl a med a tímto nálevem přelijte ovoce. Sklenici pevně uzavřete a protřepejte. Ovocný kvas nechte kvasit při pokojové teplotě asi 3 dny, denně jím protřepávejte a dvakrát denně vypustěte vzduch. Kvas je hotový, když se při otevření sklenice ozve objeví bublinky. Kvas přeceďte přes jemné síto a ovoce vyhoďte. Kvas přelijte do čisté láhve a ihned podávejte nebo uchovávejte v chladničce až 1 týden.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více