Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Maličké křehké rohlíčky můžete plnit oblíbenými sladkými náplněmi. Upečené jsou raz dva!
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

I když obsahují tyto drobné rohlíčky droždí, kynout je před pečením vůbec nenecháváme. O to dříve jsou upečené a můžeme je nabízet rodině či hostům. Věřím, že si pochutnají všichni!

Když pekařka promluví...

Poměrně rychlé a málo pracné rohlíčky z kynutého těsta, které se ale kynout nenechává. Maličké, voňavé a vyborné, připravené podle kamarádky Jarky, které děkuji za propůjčení receptu, tohoto jejich „rodinného stříbra“.

Co budeme potřebovat? Těsto: 500 g hladké mouky, špetka soli, 250 g másla, 2 vejce, 42 g droždi (celá kostka), 1 lžice moučkového cukru, 8–9 lžic mléka, 1 vejce na potření před pečením

Náplň: čokoládová, čokoládová náplň pudinková, ořechová, maková, 'tvarohová (prostě – jakou má kdo rád)

Jak budeme postupovat? Na vál prosejeme mouku, do ní udělame důlek, přidáme sůl, nakrájené změklé máslo a obě vajička. Na to nadrobime droždí, zasypeme ho cukrem a pomocí postupně přidávaného mléka vše propracujeme v těsto.

Není třeba nechávat kynout, těsto hned rozdělíme na 6 dílů. Z každého vyválíme kruh, který rozřízneme na 8 výsečí. Na širší stranu všech trojuhelníčků lžičkou uložíme trochu náplně a těsto svineme do rohlíčku.

Všechny rohlíčky uložime na 2 plechy vyložené pečícím papírem nebo fólií, potřeme je vejcem a hned upečeme ve vyhřáté troubě (horkovzduch, 170 °C / asi 12–15 minut, dorůžova). Po zchladnutí rohlíčky pocukrujeme.

Drobečky z ošatky: 

  • Tyto rohlíčky pečeme vždy, když chceme návštěvě nabídnout něco drobného, co nezabere hodiny času.
  • Náplně opravdu můžete zvolit jakékoliv oblíbené, třeba i několik druhů. Důležité je jen to, aby se náplně neroztékaly.
  • Snažte se rohlíčky nepřepéct, aby nebyly vysušené.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více