Pečeme s Ivou: Maličké křehké rohlíčky můžete plnit oblíbenými sladkými náplněmi. Upečené jsou raz dva!
25. 8. 2022 Vaření
I když obsahují tyto drobné rohlíčky droždí, kynout je před pečením vůbec nenecháváme. O to dříve jsou upečené a můžeme je nabízet rodině či hostům. Věřím, že si pochutnají všichni!
Když pekařka promluví...
Poměrně rychlé a málo pracné rohlíčky z kynutého těsta, které se ale kynout nenechává. Maličké, voňavé a vyborné, připravené podle kamarádky Jarky, které děkuji za propůjčení receptu, tohoto jejich „rodinného stříbra“.
Co budeme potřebovat? Těsto: 500 g hladké mouky, špetka soli, 250 g másla, 2 vejce, 42 g droždi (celá kostka), 1 lžice moučkového cukru, 8–9 lžic mléka, 1 vejce na potření před pečením
Náplň: čokoládová, čokoládová náplň pudinková, ořechová, maková, 'tvarohová (prostě – jakou má kdo rád)
Jak budeme postupovat? Na vál prosejeme mouku, do ní udělame důlek, přidáme sůl, nakrájené změklé máslo a obě vajička. Na to nadrobime droždí, zasypeme ho cukrem a pomocí postupně přidávaného mléka vše propracujeme v těsto.
Není třeba nechávat kynout, těsto hned rozdělíme na 6 dílů. Z každého vyválíme kruh, který rozřízneme na 8 výsečí. Na širší stranu všech trojuhelníčků lžičkou uložíme trochu náplně a těsto svineme do rohlíčku.
Všechny rohlíčky uložime na 2 plechy vyložené pečícím papírem nebo fólií, potřeme je vejcem a hned upečeme ve vyhřáté troubě (horkovzduch, 170 °C / asi 12–15 minut, dorůžova). Po zchladnutí rohlíčky pocukrujeme.
Drobečky z ošatky:
- Tyto rohlíčky pečeme vždy, když chceme návštěvě nabídnout něco drobného, co nezabere hodiny času.
- Náplně opravdu můžete zvolit jakékoliv oblíbené, třeba i několik druhů. Důležité je jen to, aby se náplně neroztékaly.
- Snažte se rohlíčky nepřepéct, aby nebyly vysušené.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na domácí křupavé cini minis z tortilly: Snadná a rychlá snídaně voní skořicí a připravená je v cukuletu
Kynuté těsto na cokoli: Univerzální hrníčkové těsto na koláčky, buchty, záviny i šátečky zvládne každý, postup je snadný
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 38 minutami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 14 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 14 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 15 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak usmažit koblihy. Oblíbenou masopustní delikatesu lze připravit i ve zdravější variantě
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí