Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké tyčinky fartons jsou hitem valencijských kaváren: Namáčejí se do kávy nebo čokolády a takhle snadno je připravíte doma
Zdroj: Wikimedia Commons, Autor: Marga1 – Template:Fartonspolo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15248088

Smažené tyčinky z odpalovaného těsta churros jsou u nás již poměrně známé. Ve Španělsku, odkud pocházejí, ale milují ještě jeden dezert podobného tvaru známý jako farton. Pojí se hlavně s Valencií a na rozdíl od churros se nemáčejí do čokolády, ale do španělského národního nápoje horchata.


Sladké pečivo z Valencie

Zatímco slavný španělský dezert churros můžete ochutnat v celém Španělsku, na fartons musíte vyrazit nejlépe do třetího největšího španělského města Valencie ležícím na jihu země. Konkrétně tedy do podniku, kde se prodává oblíbený španělský nápoj zvaný horchata, o kterém jsme již psali v jednom z našich předchozích článků.

Tento drink z tygřích ořechů připomínající mléko sice seženete v celém Španělsku, nejvíc specializovaných podniků na horchatu, které mají dokonce svůj vlastní název horchaterie, ale najdete právě ve Valencii. Zde totiž horchata, nebo také po valencijsku orxata, vznikla, a právě jí vděčíme i za vynalezení fartons.

Fartons jedině s horchatou

Fartons a horchata k sobě patří takřka neoddělitelně. Vždyť právě kvůli horchatě kdysi tyto sladké tyčinky vznikly. I když je povzbuzující a osvěžující nápoj vynikající sám od sebe, již od počátku bylo zvykem k němu něco podávat, co by bylo možné do něj namáčet. Zpočátku to byly preclíky nebo obyčejné bílé pečivo, ale stále to jaksi nebylo ono.

Nakonec v šedesátých letech 19. století pekařská rodina Polo z obce Alboraya poblíž Valencie vytvořila dokonalé nadýchané pečivo ve tvaru tyčinek, které do sebe dokázalo ideálně nasát nápoj a bylo akorát tak dlouhé, že dosáhlo až na dno sklenice. Fartons se nakonec ale tak osvědčily, že si je dnes ve Španělsku vychutnávají i s kávou nebo horkou čokoládou. Původní a nejslavnější Fartons Polo koupíte dodnes a dokonce se vyrábějí i průmyslově a balené je koupíte v obchodech. Navíc se dělají rovněž plněné třeba vanilkovým krémem nebo čokoládou.

Nadýchané pečivo ideální k namáčení

Na první pohled byste možná fartons mohli s churros snadno změnit, i ony jsou obalené v cukru nebo potřené cukrovou polevou, konzistence tohoto dezertu je ale úplně jiná. Na rozdíl o křupavých churros jsou fartons krásně vláčné, měkké, kypré, nadýchané a lehké jako peříčko. Zkrátka takové, aby do sebe mohly dokonale vstřebat tekutinu.

Připomínají spíš koblihy, ostatně i fartons se připravují z kynutého těsta. Jako tuk se do nich nejčastěji používá slunečnicový olej, který jim propůjčí úžasnou nadýchanost, existují ovšem i recepty se sádlem nebo s máslem. I fartons pokrývá sladká cukrové vrstvička, ale ve formě cukrové polevy. Někdy se ovšem podávají jen posypané moučkovým cukrem.

Recept na pravé španělské fartons

Pokud se do Španělska zrovna nechystáte, můžete si snadno upéct fartons doma podle originálního receptu. A ani k nim nemusíte shánět horchatu, stejně tak dobře si je vychutnáte třeba i jen se sklenicí mléka nebo s nějakým mléčným koktejlem. A jak na ně? Budete potřebovat: 50 ml vlažné vody, 50 ml rostlinného oleje, 50 g cukru, 25 g čerstvého droždí, 1 střední vejce, 300 g hladké mouky a 1/4 lžičky soli. Na polevu si připravte: 2 lžíce teplé vody, 100 g moučkového cukru.

Postup: Do vlažné vody vhoďte čerstvé droždí, rozdrobte ho prsty a dobře promíchejte, dokud se nespojí s vodou. Mouku prosijte přes jemné síto a spolu s cukrem a vejcem nasypejte do velké mísy. Přidejte směs vody a droždí a dobře promíchejte a pak hněťte rukama. Když se těsto odlepuje od stěn mísy, přidejte olej a sůl. Pokračujte v ručním hnětení, dokud se vše dobře nepromíchá.

Přeneste těsto na pracovní desku a hněťte, dokud není těsto hladké a kompaktní. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout. Poté je vyjměte z mísy a rozdělte na stejně velké kousky a nechte je dalších 5 minut odpočívat pod utěrkou. Poté každou část těsta rozválejte válečkem do oválného tvaru a podélně srolujte. Tyčinky pak přendejte na plech vyložený pečicím papírem.

Přikryjte je utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté fartons vložte do trouby vyhřáté na 225 °C. Ihned snižte teplotu na 200 °C a pečte 12 minut. Mezitím si připravte polevu smícháním moučkového cukru s vodou dohladka. Poleva musí být hustá. Ještě horké fartons ihned potřete polevou a nechte vychladnout.

Zdroje informací:
Lolitalapastelera.com
Elmundo.es
Fartonspolo.com
Recetasderechupete.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat