Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Jednoduché bulky se sýrem vydrží vláčné a voňavé dva dny. A ta vůně! Je cítit až ven před dům
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Nad domácí pečivo opravdu není. I když je s tím trocha té práce, pak to doma úžasně voní, a navíc přesně víte, co jíte. Tyhle bulky jsou u nás v rodině už tradiční. Jsou velmi jednoduché, zvládne je každý a chutnají celé rodině.

Když pekařka promluví...

Tyto sýrové bulky jsou mým zcela nejstarším receptem, svoje pečení jsem s nimi kdysi začínala. Pekla jsem je z dvojnásobné dávky, z kila mouky, a věřte, že se snědly vždy úplně všechny - tak nám chutnaly. Bulky jsou samy o sobě velice chutné, ale sýr je chuťově posune zase o kus výše.

Co budete na bulky potřebovat? 220-230 g vody, 45 g oleje, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky soli, 420 g hladké mouky, 12 g čerstvého droždí a ještě také tvrdý sýr na posyp

Jak budete postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny (kromě sýra) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Část vody rozmícháme s cukrem, droždím a trochou mouky a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi 60 minut kynout.

Vykynuté těsto: Hotové těsto vytáhneme z mísy na stůl, propracujeme a rozdělíme na 8-10 dílů. Z každého dílku vytvarujeme bulku.

Všechny uložíme na plech, svrchu je trochu sploštíme a necháme asi 30 minut nakynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubě strouhaným sýrem a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 200 °C / 20 minut).

Drobečky z ošatky

  • Tak tyto bulky máme opravdu moc rádi – už s těstem se pracuje fantasticky, není to nic složitého a výsledek provoní celou domácnost.
  • Zkuste těsto zadělat s omládkem (odkaz na článek vidíte kousek výš), bulky budou ještě dokonalejší!
  • Nebojte se sýr nasypat hned, před pečením, nespálí se – jen se na bulce rozteče.
  • Bulky jsou dobré a vláčné i tři dny, ovoněné i ochucené sýrem.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku