Tmavé raženky

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 13 názorů

Suroviny

Omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
130 g hladké mouky
8-10 g droždí
Dále:
220 g odvaru z melty
30 g sádla
40 g žitné chlebové mouky
350 g pšeničné chlebové mouky
20 g mletého lněného semínka
2 lžičky soli
lněná semínka na posyp
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na omládek umícháme a necháme hodinu v teple místnosti pracovat.

  2. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, umícháme těsto, které necháme hodinu vykynout, během kynutí můžeme promísit.

  3. Propracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na 12 dílů - z každého uděláme bulku a necháme 5 minut odpočinout.

  4. Z bulek narazíme housky - kdo nemá raznici, dá na plech nakynout už rovnou tyhle bulky, které můžeme svrchu naříznout ostrým nožem nebo žiletkou.
    Raženky dáme na plech kynout vzhůru nohama - po vykynutí opatrně obrátíme, postříkáme vodou, posypeme lnem a dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/asi 15-20 minut).

Poznámka

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 39 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tmavé raženky

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    lencaina: to jsem moc ráda! <3 Zvlášť po tom nedobrém začátku...
    Ať se vám pečení daří!:-K

    Odpovědět

  • lencaina lencaina

    cathleen: Tak dnes vyzkoušeno znovu a musím říci "super"! Jsou vynikající a zařazuji je mezi své nejoblíbenější recepty. Děkuji.:yes::-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    lencaina: ano, i to byla něšťastná souhra náhod - já totiž vážím i tekutiny, je to přesnější i rychlejší. Proto tam byly gramy a celé to nahrávalo spíš tomu, aby člověk myslel, že melta má být sypká. I když logicky - těch 200 g sypké do těsta je už jen při pouhé představě děsivě moc...
    Ať se povedou a chutnají! <3

    Odpovědět

  • lencaina lencaina

    zizala: No jasně že ano :-(

    Odpovědět

  • lencaina lencaina

    cathleen: Kdyby bylo v receptu uvedeno "200 ml" melty, tak bych to pochopila. Ale děkuji za opravu receptu, zkusím ho ještě jednou :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    lencaina: :-( mrzí mě to, ale nenapadlo mě, že "meltu" budete brát jako tu sypkou, v podstatě nejedlou. Samozřejmě je myšlen odvar z melty...a protože říkám "piji meltu" a ne - "piji odvar z melty", do receptu jsem to slůvko nevepsala. Už jsem opravila a mrknu i u dalších svých receptů, aby to třeba nepomýlilo i někoho dalšího.

    Odpovědět

  • casino casino

    zizala:
    Bych dal taky sypkou meltu: "220 g melty"
    Domnívám se, že paní přehlédla mouku...

    Odpovědět

  • zizala zizala

    lencaina: :-) Že vy jste dala sypkou meltu?

    Odpovědět

  • lencaina lencaina

    Tak tenhle recept se fakt nepovedl. 220 g melty? Jenom 100 bůhví čeho vody na omládek a do těsta už nic? Těsto černé jako bota :-//:no:8-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Milada V.: děkuju <3

    Odpovědět

  • Milada V. Milada V.(neregistrovaný)

    NÁDHERNÉ raženky! Když je autorkou Cathleen, její recepty jsou VŽDYCKY SÁZKOU NA JISTOTU, zkrátka SUPROVÉ! :yes: :yes: :yes: :-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Cathleen, krásné houstičky a ten košíček, to tedy je:-O:yes::yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Moc pěkné jsou. raženky i košíček. :yes::yes::yes::-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na kaiserky tmave bulky recept na tmavě kaiserky tmave bulky recept recept na kaiserky tmave razenky recepty kaiserka recept kaiserky pecivo kaiserky tmave zrníčková kostka jak upect kajzerky kaiserky tmave. recept na tmave kaizerky tmave kaiserky recept na kaiserky tmavý razenky tmave chlebove bulky recept na tmavé bulky recept kaiserky recept recept na raženky