Překládané pagáčky se sýrem

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 8 názorů

Suroviny

200 g vody
50 g kefíru
100 g změklého másla
1 žloutek
2 lžičky soli
500 g hladké mouky
18-20 g droždí
Na potření při překládání
sádlo
150 g nastrouhaného sýra
Na potření před pečením
bílek
sezam
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy vody, pár lžic mouky a všeho droždí (vše vezmeme z odváženého množství surovin) vypracujeme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a vymísime pružné těsto, které na 30 minut odložíme kynout do lednice – je to příliš krátká doba na to, aby se kynutí nějak zbrzdilo, ale těsto se v chladu zpevní a bude se dobře rozvalovat a skládat.

  2. Po 30 minutách těsto vytáhneme, rozválime na obdélník a ten potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme třetinou strouhaného sýra. Plát těsta poskládáme podélně na třetiny (vznikne placatý „štrúdl“) a tento pás složíme také na třetiny – úhledný balíček těsta dáme znovu do lednice.

  3. Po půlhodině vytáhneme a zopakujeme předchozí postup – opatrně rozválet, potřít, posypat, složit a znovu složit (napříč) – a uložit opět do lednice na posledních 30 minut (těsto tedy kyne 1,5 hodiny celkem).

  4. Vykynutý balíček těsta znovu rozválime, potřeme, posypeme a složíme – a pak hned, už bez odpočinku, znovu rozválime, tentokrát na výšku (tloušťku) plátu těsta asi 2-2,5 cm. Ostrým nožem celý povrch plátu lehce nařízneme, místo vedle místa – po uhlopříčce, vytvoříme mřížku. Rozšlehaným bílkem těsto dobře potřeme, posypeme sezamovým semínkem a pagáčky buď nařežeme nožem na čtverečky (jako mám já na fotkách) nebo vykrájíme kulatým vykrajovátkem (pak je třeba počítat s okrojky).

  5. Pagáčky uložíme na plech, než se vyhřeje trouba dokynou a můžeme je upéct (230 °C/10-15 minut, 200 °C – dopéct). Pokud se zadaří, je lepší troubu během pečení neotvírat, pagáčky se někdy rády spadnou.

Poznámka

Tento a další recepty na kynuté slané i sladké pečivo najdete u mě na stránkách Pekárnománie www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Překládané pagáčky se sýrem

  • mysulka mysulka

  • pipre pipre

    Vypadají skvěle!! :yes:+

    Odpovědět

  • maris maris

  • zizala zizala

    Zas mi děláš chutě, ale to Ty vždycky :-p:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Díky:-8

    Hedwika: už jsem potkala recepty, kde dělají těsto na překládané pečivo v pekárně....ale z ní vytáhneš těsto sice krásně nadýchané, zároveň příjemně teplé - to by se máslo nebo sádlo, které do něj potřebuješ zabalit, rozpustilo a vyteklo. Proto ho dělám ručně a kynu ho v lednici.
    Ano, náplň můžeš změnit podle sebe;-)

    Odpovědět

  • Hedwika Hedwika

    Tak jsem překvapená :-O:-O:-O , těsto se nedělá Domácí pekárně? :-//:-//
    Úžasná inspirace, díky!! Při čtení receptu mne napadlo: použít česnekové pesto místo sýru, ale to by nebyly Pagáčky se sýrem :-D:-D

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Cathleen, moc hezké sezamky:-p+:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca

    No MŇAM:-!:-p:-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na pagače najdete zde překládané kynuté těsto překládané těsto recept na překládané těsto rohlíky překládané máslem překládané pagáčky prekladané pagáče recept kynuté těsto se sýrem překládané sýrové pagáčky slane nekynute pagáče kynute testo prekladane pagace s balkanskym syrem kynuté těsto na pagace předkládané placky se syrem předkládané kynuté těsto překládané máslové těsto prekladane pagáče pagace skvarkove prekladane pagáč z kefiru testo na kynute pagacky