Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Ne každý den je posvícení a ne každý den máme chuť na maso či zeleninu. Sladká teplá jídla bývala odjakživa součástí našich jídelníčků a není na tom důvod něco měnit ani dnes. Zavzpomínejte na ně s námi a uvařte si je tak, jak je vařívaly naše babičky. Anebo ještě lépe!

Kaše nasladko

Jsou rychle hotové, nenáročné na kuchařské umění a navíc neskutečně variabilní. Klasikou je kaše krupicová, kterou ve slavnostnější verzi můžete vařit z mléka a smetany a podávat posypanou skořicí, čokoládou a oříšky. Při přípravě téhle kaše hrozí jen dva maléry: připálení a hrudky. Obojímu se dá předejít: před vařením vymažte kastrůlek trochou másla, mléko se nebude tak chytat na hrnec. A hrudkám zabráníte neustálých mícháním. Pokud se i tak nějaké hrudky utvoří, rozšlehejte je ruční metličkou, ale nemixujte kaši! Mezi další snadné a oblíbené kaše patří třeba rýžová, nebo staročeská pohanková. Luxusní verzí je pak jáhlová kaše s pistáciovými oříšky a čokoládou.

Nákypy jedna báseň  

Rýžový nákyp obvykle nepatřil k oblíbeným pochoutkám ze školních jídelen. Ale jen proto, že se nepřipravil dobře. Pokud si na něm totiž dáte záležet, je to doslova delikatesa! Co je potřeba dodržet? Předně uvařit dobře správnou rýži v mléce. Rýže na nákyp by měla být kulatozrnná, protože právě ta má vyšší obsah škrobu, což pak v jídle zajistí krémovější konzistenci. Do uvařené vychladlé rýže vmíchejte žloutky s máslem a sníh z bílků. Právě sníh udělá v nákypu potřebnou nadýchanost. Rýžovou vaječnou hmotu pak stačí vrstvit do vymazaného pekáče na střídačku s ovocem (jablka, švestky, meruňky…). Přidat můžete i tvaroh, čímž jídlu dodáte potřebné bílkoviny. Takovému rýžovému nákypu málokdo odolá. Sladký nákyp lze ale také udělat i z těstovin, nejlepší jsou pro tento účel široké nudle, ale klidně použijte i tagliatelle nebo jiné těstoviny. A zapomenout nesmíme ani na jahelník, přirozeně bezlepkovou delikatesu. Jáhly byly podle knížky Kuchyně pozdního středověku  známé už ve středověku, ale tehdy se kvůli ceně vařívaly jen jako sváteční jídlo. Dnes jsou výrazně dostupnější.

Žemlovka aneb Zemlbába

Třenou či tvarohovou žemlovku s jablky popisuje ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů už slavná Marie-Janků Sandtnerová. Ta žemlovku připravovala z rohlíků nebo housek navlhčených směsí mléka, másla a žloutků, a doplněných pak v pekáči jablky nebo tvarohem. Chcete-li si ale pochutnat ještě víc, udělejte žemlovku z vánočky, případně smíchejte vánočku se zbytky starších rohlíků a housek. Když přidáte tvaroh, získáte levný a sytý pokrm, po kterém se jen zapráší!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více