Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Herec Harrison Ford přestal jíst maso, ale miluje jednoduše upraveného lososa s chřestem
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commnos/ Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America - Harrison Ford , CC CC BY-SA 2.0, a Freepik, timolina

Ačkoli už oslavil osmdesáté narozeniny, je stále fit a svěží. Harrison Ford pravidelně sportuje a už několik let drží podle svých slov „čistou“ dietu. Co si pod tím máme představit?


Maso ho nebaví

Když se ho moderátorka  Ellen DeGeneres ve své televizní show zeptala, co stojí za jeho stále perfektní postavou, slavný hollywoodský herec odpověděl: „Kromě jízdy na kole a tenisu jím jen zeleninu a ryby.“ Dodal, že v jeho jídelníčku nejsou „žádné mléčné výrobky“ ani maso.

„Prostě jsem se rozhodl, že už mě nebaví jíst maso, a vím, že to není moc dobré pro planetu ani pro mě,“ vysvětlil. Také se svěřil, že za největší hrozbu pro lidstvo považuje ohrožení přírody.

Indická jídla má rád

Ačkoli on sám označuje svůj jídelníček za „nudný“, rozhodně si ho umí zpestřit. Tak například před rokem se vyfotil s personálem indické restaurace Khai Khai v britském Newcastlu, kam si během svého pobytu zašel na jídlo.

Co si dal, je tajemství. Jisté ale je, že to nebyly pokrmy z kuřecího nebo jehněčího masa. Z bohaté nabídky si ale určitě vybral podle své chuti a preferencí. Na jídelníčku této restaurace totiž hosté pravidelně najdou grilovaného mořského vlka na špenátovém lůžku nebo zeleninová jídla, jakými jsou kořeněná cizrna s mátovým čatní, brokolice tandoori či salát z manga a kokosu. A jak se uvádí na jídelním lístku, všechna jídla lze upravit pro vegany – stačí požádat obsluhu.

Ryba s dušenou zeleninou

Hollywoodské hvězdě by určitě chutnal i losos s dušenou zeleninou. Jeho příprava je snadná, na 2 porce budete potřebovat:

  • 2 filety z lososa (pokud chcete méně kaloričtější verzi, zaměňte lososa například za bílou tresku)
  • sůl a mletý černý pepř podle potřeby
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 kusy chřestu
  • 4 kusy blanšírované, na plátky nakrájené mrkve
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 50 g blanšírovaných fazolí
  • 2 rajčata

A jak se tento pokrm připravuje? Rybí filety vložte do mísy, osolte a opepřete, přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z citronu a nechte je minimálně 2 hodiny marinovat.

Pak rozehřejte na pánvi olej a filety opékejte cca 5–6 minut z každé strany na středně silném plameni (lososa déle, filety z bílé ryby stačí opékat maximálně 4 minuty). Mezitím omyjte a nakrájejte zeleninu – fazolky, mrkev a chřest.

Vyndejte filety z pánve, položte na talíř a dalším zaryjte, aby z nich zbytečně neutíkalo teplo. Do stejné pánve vložte nakrájenou zeleninu a restujte ji 2–3 minuty. Jakmile je hotovo, vyndejte ji a orestujte rajčata.

Rybí filety podávejte na zeleninovém lůžku z fazolek, chřestu a mrkve, ozdobte orestovanými rajčaty. Rybu pokapejte zbytkem omáčky z pánve a podávejte horkou. Ideální přílohou jsou vařené brambory, můžete ale servírovat i bez přílohy.

Pokrm můžete doplnit i další zeleninou podle vlastního výběru, abyste mu dodali jinou chuť. Pokud máte rádi pálivou rybu, dejte do marinády červené chilli (nadrobno nakrájenou čerstvou papričku nebo sušené).

Chutnou rybu si můžete připravit i podle následujícího videoreceptu.

Lehký zeleninový salát s rybou na másle

Zdroje informací:

people.com: Harrison Ford Reveals He Has Been Maintaining a 'Clean' Diet: 'It's Really Boring'

chroniclelive.co.uk: Hollywoodská superstar Harrison Ford obědvá v indické restauraci Khai Khai v Newcastlu

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat