Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Monacká kněžna Grace chroupala kousky celeru k svačině a k večeři jí stačila jednoduše zapečená brokolice
Zdroj: zdroj: Wikimeda Commnons/Colouring: Pierre Tourigny from Gatineau, Canada, Public Domain, a Toprecepty.cz, Susa

Hollywoodská hvězda 50. let Grace Kellyová v roce 1956 vplula do nové role – svatbou s monackým knížetem Rainierem III. se z ní stala monacká kněžna. Módní ikona, jejíž život v pouhých dvaapadesáti letech předčasně ukončila automobilová nehoda, si udržovala štíhlou postavu přísným jídelníčkem.

Den začínala ovesnou kaší

Ta patřila mezi její oblíbené snídaně předtím, než se provdala do Monaka. Ovesná kaše ji nastartovala do nového dne, dodala energii a zasytila téměř na celé dopoledne. Když ještě točila filmy, nosila s sebou „pohotovostní svačiny“ pro případ, že by ji před obědem přepadly chutě. Po ruce vždy měla tyčinky z mrkve a celeru nebo sušené meruňky.

Grace se striktně vyhýbala cukru, bílému pečivu a rýži – to se naučila od tehdy populárního odborníka na výživu Gayelorda Hausera – ale kdykoli mohla, sáhla po celozrnných potravinách. Ještě coby herečka si k obědu většinou dávala sendvič z celozrnného chleba se zeleninou. I ona občas zahřešila a pochutnala si na šťavnatém hamburgeru, ale opravdu jen výjimečně. Ostatně maso, ale ani ryby na jejím jídelníčku moc často nebyly.

Maso jen výjimečně

Když coby monacká kněžna přijímala návštěvy hlav států a jejich manželek nebo s knížetem Rainierem přijala jejich pozvání, na talíři měla i maso. Například při návštěvě Bílého domu, kde monacký pár přivítali v roce 1961 manželé Jackie a John Kennedyovi, se na oficiální večeři podávali krabi jako předkrm, jehněčí špíz s jarní zeleninou a salát mimóza s jemně nakrájeným vejcem jako hlavní chod. Sladkou tečkou byly jahody s pomerančovým likérem, zmrzlinou a šlehačkou.

V archivem jídelních lístků Bílého domu se také zachovala informace, že jako jedno z jídel personál Grace servíroval křupavě obalená smažená kuřecí prsa se špenátem a houbami.

Brokolicové suflé

Grace měla rána zeleninu na všechny způsoby, milovala brokolici a mezi její oblíbená jídla patřilo brokolicové suflé se sýrem. Na „knížecí“ večeři si připravte (na 2 porce):

  • ½ hlávky brokolice nakrájené na růžičky, blanšírované
  • 3 vejce
  • 2 lžíce nastrouhaného čedaru (plus 1 lžíci na posypání)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • změklé máslo na vymazání
  • hladká mouka na poprášení

A jak na to? Předehřejte troubu na 200 °C a vložte do ní plech, aby se zahřál. Brokolici vložte do mixéru a rozmixujte najemno. Přidejte žloutky a mixujte, dokud se nespojí. Nalijte do mísy. V jiné míse ušlehejte vaječné bílky, dokud nevznikne tuhý sníh. Ten opatrně vmíchejte do rozmixované brokolice. Přidejte sýr, osolte a okořeňte čerstvě mletým černým pepřem.

Dvě zapékací misky vymažte máslem a vysypte moukou. Lžící do nich dejte směs na suflé. Posypte trochou dalšího strouhaného sýra. Misky položte na vyhřátý plech a vložte do trouby na osm minut nebo dokud nevyběhnou a nezezlátnou.

Další možností je péct suflé v koláčové formě a po upečení nakrájet na díly.

Tři oblíbené nápoje

Už po dobu své herecké kariéry Grace upřednostňovala tři nápoje – vodu, nízkotučné mléko a zelený čaj (často se lžičkou medu). Ze svého jídelníčku vyřadila alkohol a hydrataci si kromě dostatečného množství vody udržovala i konzumací ovoce s vysokým obsahem vody, většinou pomerančů, ale i jablek.

Dezertům se až na výjimky vyhýbala, jedinou „sladkostí“  asi byla lžička medu v zeleném čaji. Ráda si pochutnávala na jogurtech s čerstvým ovocem.

Zdroje informací:

spoonuniversity.com: I Tried Grace Kelly's Meal Plan and Here's How It Went

lostpastremembered.blogspot.com: Princess Grace of Monaco Lunches on Lamb with the Kennedys

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více