Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete vypadat jako španělská královna Letizia? Tohle byste měli mít ve svém jídelníčku!
Zdroj: zdroj: Flickr, Gobierno Danilo Medina a Freepick, timolina

Nikdo by nehádal, že letos oslaví padesátku. Španělská královna Letizia vypadá o deset let mladší a štíhlou postavu by jí mohla závidět leckterá teenagerka. Co mít či nemít na jídelníčku, abychom se jí podobali?

Letizia jí zdravě, ale král Felipe tajně hřeší

Jak píše web 65ymas.com, Letizia je vyznavačkou zdravé stravy a na jídelníčku má většinou ryby a dietní maso. Řadu let se řídi radami amerického lékaře celebrit Nicholase Perriconeho. Když se na tzv. Perriconeho dietu podíváme blíž, jde vlastně o klasickou středomořskou stravu. Zásadní roli v jídelníčku hrají ryby – především losos, tuňák či sardinky. Ve spíži nesmějí chybět chia semínka a ořechy nebo olivový olej, čerstvá zelenina a ovoce, luštěniny, bílý jogurt a bio vejce. Tato dieta je vhodná nejen na udržení štíhlé linie, ale její propagátor doktor Perricone, který je především dermatolog, ji doporučuje i pro udržení si zdravé a krásné pokožky. Letizia je zdravou stravou posedlá a nemá ráda fast foody. Nevynechá žádnou příležitost, aby na veřejnosti mohla promluvit na téma zdravé stravování. V královském paláci pečlivě vybírá menu a chce, aby se tak stravovala celá rodina – tedy manžel král Felipe i dcery Leonor a Sofie. Ti ovšem občas rádi „zahřeší“, a jak píše web elmundo.es, španělský král si o samotě rád pochutná třeba na – podle Letizie mimořádně nezdravých – smažených bramborových hranolkách.  

Ryby a zelenina na prvním místě

Letizia obvykle snídá čerstvé smoothie, po kterém následuje omeleta ze tří bílků a uzený losos. Snídani zapíjí zeleným čajem. V poledne si nechá připravit většinou grilovanou rybu a zeleninu. Má ráda především brokolici nebo zelený chřest, vše vařené v páře, chutná jí i mangold, špenát, zelí, ale také hlávkový salát, polníček a rukola. Není třeba zdůrazňovat, že čerstvou zeleninu zakápne několik kapkami olivového oleje a citronu. Odpolední svačina je lehká, Letizii stačí pár oříšků, kousek ovoce nebo jogurt, někdy si dá plátek krůtího masa. K večeři se na královskou tabuli servírují libová masa, ryby a zelenina připravovaná v páře. Rýži, cukru a kávě se Letizia vyhýbá, stejně jako průmyslově vyráběným limonádám a džusům, alkohol téměř nepije. V jejím pitném režimu dominuje samozřejmě voda nebo zelený čaj.

Poobědvejte jako královna Letizia

Pokud chcete „královsky“ poobědvat jako Letizia, připravte si například lososa se zeleninovým salátem. Filety z lososa omyjte a osušte. Osolte a opepřete tu stranu, kde není kůže. Potřete ji olivovým olejem a dejte na gril. Z každé strany prudce opečte asi 3 minuty. Gril vypněte, filety přiklopte a nechce ještě 1 až 2 minuty dojít. Podávejte na zeleninovém lůžku – například na listech z čerstvého hlávkového nebo ledového salátu, na lístcích špenátu či polníčku. Jako příloha může být v páře vařená zelenina, nejlépe brokolice, ale i mrkev a hrášek, chybět nesmí ani čerstvá zelenina.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie