Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poslední díl Souboje na talíři skončil právě dnes. Ve speciální kulinářské show proti sobě 8x vařili tři špičkoví kuchaři a kamarádi Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt. Právě Jan Punčochář v posledním díle uvařil parádní houbový guláš. Co je podle něj při přípravě tohoto jídla důležité?

Souboj tří hvězd českého gastro nebe

Vaření je jejich vášeň i život a nebojí se náročných výzev, které je mohou pořádně překvapit. Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt opět společně cestovali po celé republice, poznávali zajímavé podniky i jejich kuchyni a snažili se vybraná jídla také sami připravit. Tři šéfkuchaři opět oblékli rondony a postavili se proti sobě v zábavných, ale zároveň náročných výzvách. 

Letošní řada Souboje na talíři si navíc pro diváky připravila i několik překvapení. Pokud jste všechny díly sledovali, pak víte, že třeba jedním z hostů byl i vítěz soutěže MasterChef Česko 2020 Roman Staša. Každopádně, dneškem úspěšná show skončila, tak si ji s námi pojďte připomenout alespoň fotografiemi v galerii a také tipy šéfkuchaře Jana Punčocháře, jak připravit dokonalý houbový guláš. 

Které houby zvolit do guláše

Letošní úroda lesních hub byla velmi bohatá. Nejspíš jste si udělali zásoby a teď z nich můžete čerpat. Využít můžete zavařené, nebo třeba zamrazené houby. Využít můžete i sušené houby a nutně je nemusíte namáčet. Pokud máte směs hřibovitých hub, budou do guláše jako dělané. Guláš je skvělý i z takové penízovky sametonohé, což je zimní houba a její čas právě přichází.

Jak upravit guláš

Pokud netrváte na bezmasém jídle a zvolíte si raději než olej voňavé sádlo, můžete přidat i trochu anglické slaniny, chuťové buňky to ocení. Houbový guláš si můžete připravit z konzervovaných, mražených i sušených hub. Sušené houby můžete dát na půl hodiny do vody, aby načerpaly vlhkost. Sušené houby ale můžete vložit hned do vývaru. Vždy u nich počítejte s delší dobou vaření, než je zapotřebí u těch konzervovaných.

Jak na houbový guláš

S chutí guláše si můžete hrát. Měla by být ostrá podle vašich představ. Na guláš si připravte 500 g hub, 50 g oleje nebo sádla, dále potřebujete 1 velkou cibuli na základ a 1 cibuli na ozdobu (volitelné), 25 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1 vrchovatou lžičku sladké papriky, pepř, 1 lžičku majoránky, vývar (dle potřeby), kmín a sůl.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm cibulku dohněda. Zasypte moukou a osmahněte ji. Šéfkuchař Jan Punčochář a porotce kulinární soutěže MasterChef v závěrečném dílu pořadu Souboj na talíři pronesl: „Pánové vůbec nevědí, jak má vypadat správnej guláš. Ten se musí dobře zarestovat, musí bejt tmavej ten základ,“ když se kolegům zdál hrnec připálený. Takže se také nebojte a orestujte cibuli pěkně dohněda.

Přidejte mletou papriku, krátce osmahněte a ihned zalijte vývarem, aby paprika nezhořkla. Prošlehejte, a pak přidejte houby, prolisovaný česnek, koření a sůl. Pokud byly houby předem připravované, stačí je zhruba 10-15 minut dovařit. Guláš můžete zahustit moukou. Pokud budete přidávat sušené houby, můžete využít rozdrobené kousky hub na dohuštění. Dochuťte solí, posypte majoránkou, promíchněte. Na talíři můžete guláš posypat syrovou cibulí, pokrájenou na tenká kolečka.

Jakou přílohu zvolit k houbovému guláši

Co si dát jako přílohu k houbovému guláši je vždy výzva. Nabízí se totiž široký výběr. Od chleba přes několik variant knedlíků, rýži, až po brambory. Jan Punčochář v posledním díle Souboje na talíři zvolil pečené brambory. Ale nebyly to takové ty pokrájené opečené kousky brambor. Můžete je připravit na grilu. Hvězdný kuchař je popsal takto: „Brambory spalte, jako když je děláte v popelu.“ Guláš díky tomuto spojení získá zajímavé aroma. 

Pokud jsme vás dostatečně navnadili, připravte si jednoduchý houbový guláš podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat