Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

houbový guláš
Zdroj: Toprecepty, mika59

Milujete guláše? V houbařské sezóně nesmí chybět ten houbový. S různými houbami můžete docílit různých chutí. Co by tomuto jídlu nemělo scházet a jak ho připravit kvalitní? Využijte naše tipy na báječný guláš s houbami.

Co je nezbytné pro skvělý guláš

Správně připravený guláš je požitkem pro smysly. Abyste si ho mohli takto vychutnat, potřebujete dodržet několik bodů. Základem pro znamenitý guláš je cibule. Spousta cibule a její dokonalá příprava. Mělo by jí být tolik, kolik použijete masa (případně hub). Maso totiž v houbovém guláši nutně být nemusí. Roli dobrého guláše také hraje volba papriky. Ideální je maďarská. Při volbě masa ideálně zvolte kombinaci hovězího a vepřového. Nejlépe libovější, ale dobře chutná i guláš z krkovice. S houbami výtečně ladí i maso kuřecí.

Jaké houby se hodí do guláše

Guláš s houbami může mít řadu podob, podle toho, které poklady z lesa se vám podaří nasbírat. Důležité je, abyste si byli jisti, že jste sebrali jedlé houby. Výborně chutnají tvrdé houby, jako jsou pravé hřiby, zkombinované s podhříbky, můžete přidat i lišky. Když budete chtít dodat pepřové aroma, může ho zajistit klouzek peprný. Jindy si zase můžete vychutnat konzistenci s bedlami. V září si pak nenechte ujít václavkový guláš, který je skutečně výborný.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit guláš s houbami

Na guláš s houbami potřebujete sádlo, cibuli, čerstvé houby, maso, mletou sladkou papriku, česnek, kmín, mouku, vývar, sůl a pepř. Jak jsme si řekli, základem je cibule. Oloupanou a najemno nakrájenou ji osmahněte na rozpálené pánvičce se sádlem. Cibuli smažte opatrně, měla by se postupně zabarvit do světle hnědé barvy, nesmí se připálit.

Přidejte zvolené maso (pokud ho budete používat) a důkladně opečte. Maso pak začne pouštět šťávu. Čím déle vydržíte takto připravovat maso, tím intenzivnější chuť bude guláš mít. Pak maso zaprašte moukou a paprikou a rychle osmahněte. Paprika se musí jen rozvonět, mohla by se připálit. Hned ji tedy podlijte vývarem a dobře promíchejte. Pak přidejte očištěné a pokrájené houby, kmín, utřený česnek, sůl a pepř a vařte doměkka. V případě potřeby občas podlívejte vývarem. Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte chilli. V posledních minutách vaření můžete ještě přidat trochu česneku pro výraznější chuť.

Guláš můžete zahustit moukou, nastrouhanou bramborou, nebo nastrouhaným chlebem. Úplně nakonec přidejte v dlani promáčknutou majoránku. Po přidání tohoto koření sporák vypněte, aby guláš nezhořkl. Místo majoránky můžete někdy vyzkoušet i silné aroma nasekaného libečku. V případě, že byste chtěli guláši dodat zcela jinou chuť, osvěžení mu přinese zelenina. Přidejte šalotku a kapii jako u tohoto pikantního receptu.  

A jakou přílohu zvolit k výbornému houbovému guláši? Stačí dobrý chléb, nikdy nezklamou ani houskové knedlíky. Jak na ně, to se podívejte ve videu: 

Nadýchané houskové knedlíky

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více