Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

dýňová polévka
Zdroj: Pixabay

Na podzim si často dáváme polévky na prohřátí. A lahodná dýňová polévka patří k těm, které i zasytí. Zjistěte, jak si ji připravit, čím ji doladit, abyste si pořádně pochutnali.


Kterou dýni využít na dýňovou polévku

Chladné měsíce přímo vyzývají k tomu, aby si člověk dal nějakou tu dobrou vydatnou polévku. S podzimem je spojena i dýně. Pokud ji dobře skladujete, můžete si ji dopřávat až do jara. Na dýňovou polévku se výtečně hodí dýně Hokkaidó, která je velice praktická a nemusíte ji loupat. Práce je proto mnohem snazší. Častá bývá také máslová dýně, ale ta už by se měla loupat, stejně jako muškátová, po které také můžete sáhnout.

Jaké ingredience má obsahovat dýňová polévka

Kromě dýně na základní verzi dýňové polévky potřebujete cibuli osmaženou na tuku, dále vodu, nebo pro plnější chuť vývar (zeleninový, drůbeží, i hovězí), smetanu a sůl. Dýni můžete připravit tak, že ji rozkrájenou na kousky a uvaříte, chutnější je ale, když ji upečete v troubě (pokrájenou).

Jak dochutit dýňovou polévku

Možností, jak dochutit dýňovou polévku je několik. Můžete přidat koření, jako je česnek, případně zázvor. Používá se prolisovaný česnek a ze zázvoru šťáva. Můžete ale také polévku ochutit muškátovým oříškem.

Jak připravit dýňovou polévku

Na základní dýňovou polévku potřebujete 750 g dužiny dýně Hokkaido, 1 litr vývaru, řepkový olej, smetanu ke šlehání, muškátový oříšek, pepř a sůl. Jak na to? Troubu předehřejte na 220 °C. Dýni očistěte, dužinu nakrájejte na silnější proužky a poskládejte ji na plech vyložený pečicím papírem. Kusy by se neměly dotýkat. Dýni pokapejte olejem a strčte do trouby. Nechte péct, dokud nebude měkká.

Zatím očistěte cibuli a nakrájejte ji na kostičky a v hrnci ji nechte na rozpuštěném másle zesklovatět. Do velkého hrnce nalijte vývar, přidejte dýni a rozmixujte najemno. Přidejte pepř, smetanu ke š̌lehání, osolte, ochuťte muškátovým oříškem a promíchejte. Velmi častou verzí je dýňová polévka s kokosovým mlékem, kterou využijete místo smetany ke šlehání. Dochucuje se pak kari pastou, případně kari kořením.

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak dýňovou polévku dozdobit

Polévku může zdobit lžíce zakysané smetany, dýňový nebo olivový olej. Výborná v ní jsou předem opražená dýňová semínka (nasucho). To můžete provést na pánvi, nebo v troubě předehřáté na 180 °C. Po 5 minutách semínka otáčejte. Do 20 minut by měla být opražena. Pozor na jejich spálení.

Náš tip: Připravte si dýňovou polévku podle tohoto videoreceptu

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat