Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezi celebritami je nyní populární přerušovaný půst.
Zdroj: Se souhlasem Ilony Csákové, Laďky Něrgešové a Jana Punčocháře, koláž Toprecepty

Snažíte se na začátku roku shodit nějaká kila? Slavné české osobnosti jsou na tom podobně, jen na rozdíl od nás běžných smrtelníků jsou víc na očích a možná taky mají nějaké speciální fígle, jak na to. O to se s námi zpěvačka, herečka a šéfkuchař podělili v našem článku.

Spoléhání se na zázrak

I když bychom si to možná přáli, neexistuje žádná zázračná pilulka, koktejl, který budete užívat a kila se rozpustí. I známé osobnosti proto volí úpravu jídelníčku a vyvážený příjem a výdej energie, každý nebo každá z nich na to však jde jinou cestou. Jak řekla pro Toprecepty.cz moderátorka Laďka Něrgešová: „Každému funguje něco jiného, neznám žádnou zázračnou formuli.“

Někdo se vzdá cukru a pečiva, někdo drží očistný půst, někdo jede v keto dietě či sacharidových vlnách. „Každý si musí najít svůj režim,“ upřesnila s tím, že to, co funguje mladé slečně ve dvaceti, nemusí fungovat muži v produktivním věku, který sportuje, či paní po přechodu. Zdá se ale, že mezi celebritami nyní frčí v různých formách metoda přerušovaného půstu.

A pohyb. Jak Laďka Něrgešová, tak Ilona Csáková i Jan Punčochář se pro Toprecepty.cz shodují, že pro udržení optimální váhy se musí člověk zkrátka i více hýbat. A je jedno, jakou formu pohybu zvolí.

Laďka Něrgešová: Když hřeším, dá mi to tělo najevo

Ačkoliv většina nutričních terapeutů doporučuje, začít den snídaní, Laďka Nergešová to nedokáže. „Celoživotně po probuzení nedokážu jíst, první jídlo jím třeba až v 11 hodin dopoledne,“ prozradila nám moderátorka. Režim dne se však snaží dodržovat. „Jím jen po dobu sedmi hodin od prvního jídla dne,“ upřesnila. To znamená, že pokud si dá první jídlo v 11 hodin dopoledne, poslední jídlo jí nejpozději v 6 hodin večer. Samozřejmě, občas své zásady poruší – třeba o Vánocích.

Pokud však hřeší více než dvakrát za sebou, dá jí to tělo najevo. „Je mi těžko, jsem neskutečně unavená, spánek nepomáhá a všechno mi jde hůř. Ztratím energii,“ vysvětlila Laďka Nergešová.

A přidala ještě jeden tip: „Omezila jsem cukry, pečivo, těstoviny, smažené a podobné věci, snažím se takové potraviny jíst maximálně dvakrát týdně, jinak jím zdravější, pro mé tělo stravitelnější věci,“ vysvětlila s tím, že u těchto jídel si moc nehlídá množství. „Když mám hlad, tak si jídlo vychutnám,“ dodala.

Jan Punčochář: Kolem sporáku naběhám kilometry

Šéfkuchař Jan Punčochář byl stručný: „Základem je nejíst,“ svěřil se pro Toprecepty.cz a upřesnil, že dodržuje tzv fasting, tedy přerušovaný půst. „Začínám jíst ve 12 a poslední jídlo jím v 8 hodin večer.“ Začíná tedy obědem. Základ jeho jídelníčku tvoří ryby, mořské plody a hodně zeleniny, takže ve skladbě svého jídelníčku nevidí žádný problém.

Kromě toho také doporučuje omezit pití alkoholických nápojů, jíst pestrou stravu, nepřejídat se a přidat pohyb. On sám má jako šéfkuchař dost pohybu v práci, kolem sporáku přes den doslova naběhá kilometry, ale přesto se snaží alespoň třikrát, čtyřikrát týdně najít čas na dlouhou procházku, běh nebo na běh na pásech.

Ilona Csáková: Omezila jsem cukry a sacharidy

Zpěvačka v minulosti držela spoustu i drastických diet, ale už se poučila a ví, co na její tělo funguje. „Sice potřebuji disciplínu, ale zároveň mě to musí bavit. Pokud mě to nebaví, nefunguje to,“ uvedla pro Toprecepty.cz. Ilona Csáková patří k vyznavačům low carb diety, tedy nízkosacharidové. „Nedržím ji nijak striktně, ale ve svém jídelníčku jsem omezila cukry i sacharidy. Nevyloučila jsem je úplně, ale snažím se za ně hledat zdravější alternativu,“ popsala své dietní principy zpěvačka.

Její druhý tip je půst. „Ne nijak drastický, ale dopřát tělu den, dva na oddych, pročištění a nastartování metabolismu. Není od věci pár dní popíjet čaje, vodu či zeleninové šťávy," popsala. Sama prý aktuálně pro „svůj dobrý pocit“, nyní dodržuje systém 16/8. Tedy 16 hodin nic nejíst a 8 hodin může člověk jíst cokoliv co mu chutná v jakémkoliv množství.

Ani ona se neobejde bez pohybu. Praktikuje pilates a vrátila se opět ke cvičení v posilovně – hlavně kardio a cvičení na zpevnění těla.

Recepty k tomuto článku