Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchtění podle Receptáře Přemka Podlahy: Hitem byla pomazánka „sloní žrádlo“, králík na šlehačce nebo zelňačka ze segedínu
Zdroj: zdroj: Toprecepty, krkovicka.x

Když počátkem 90. let v televizi zazněla písnička „Sousedovic Toníček nemá žádný koníček…“ v podání Ivana Mládka, bylo jasné že začíná Receptář. Kutilové, zahrádkáři a šikovné hospodyňky zasedli k televizi a s napětím sledovali oblíbený pořad.


Gurmánské zážitky 

Přemek Podlaha dokázal přitáhnout k televizním obrazovkám milióny diváků, kteří si navzájem radili, co a jak vylepšit v domácnosti a na zahradě. Nedílnou součástí tohoto televizního pořadu byly recepty na většinou rychlá a levná jídla.

A zcela logicky se tu nejčastěji objevovaly tipy na pokrmy, které se lehce připraví na chatě nebo chalupě, často s využitím konzerv nebo instantních polévek v prášku. Pojďme nakouknout pod pokličku Receptáře a vyzkoušet, co v chalupářském kuchtění „frčelo“.

Tak například do hrachové polévky z pytlíku se podle rad diváků přidala kostka pikantnějšího taveného sýra rozpuštěná v hrnku vroucí vody. Rychlá polévka se připravovala také z kousku droždí nadrobeného na osmaženou cibulku a zalitého vodou. Zkuste si dnes s námi zavzpomínat a připravit některé recepty inspirované Receptářem. 

Zelňačka se segedínem

Na zelňačku je mnoho receptů, jejichž základem je kysané nebo sterilované zelí. Do té chalupářské se přidává konzerva segedínského guláše.

Na rychlou zelňačku je potřeba4 větší brambory, 1 konzerva segedínského guláše (400 g), oříšek másla, sladká a pálivá paprika podle chuti, 1 lžíce kečupu, trochu solamylu, sůl

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Dejte je do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Když změknou, přidejte konzervu segedínského guláše a podle potřeby zahustěte solamylem. Rozpusťte máslo, osmažíte na něm trochu mleté sladké a pálivé papriky a přidejte do polévky. Nakonec ještě přidejte lžíci kečupu.

Králík na šlehačce

Vzhledem k tomu, že králičí maso bylo na venkově vždy dostupné, připravoval se na různé způsoby. Pro chalupáře šlo o ideální jídlo z „jednoho hrnce“.

Budete potřebovat: 6 porcí králíka, 6 plátků anglické slaniny, sůl, pepř, grilovací koření, 6 větších brambor, 400 g smetany na šlehání, 6 plátků eidamu.

Jednotlivé porce králíka osolte, opepřete a posypejte grilovacím kořením a dejte do zapékací mísy. Na každou porci položte plátek slaniny, oloupaný a rozpůlený brambor a zalijte šlehačkou. Mísu zakryjte pokličkou. Pečte asi hodinu v troubě předehřáté na 200 °C. Když brambory i maso jsou měkké, poklaďte plátky sýra a nechte dojít ve vypnuté troubě.

Pomazánky ze zbytků

Oblíbené byly i různé pomazánky, které se hodily na studenou večeři nebo při posezení s chalupářskými přáteli. Pomazánky se vyráběly často ze strouhaného celeru a mrkve s majonézou jako „falešný humr“. A protože na chatě či chalupě byly k dispozici různé konzervy včetně rybích, do sardinek či šprotů v oleji se přidalo, co dům dal (například máslo, tvaroh, tavený sýr, vařená vejce, hořčice nebo i kysaná okurka), a pomazánka byla na rychle na světě.

Zapomenout nesmíme na různé uzeniny, které chataři a chalupáři milovali, protože pro ně často byly rychlou a levnou náhražkou masa a důležitou surovinou i pro zmíněné pomazánky.

Pomazánka sloní žrádlo

Budete potřebovat: 1 kg měkkého salámu, 6 větších cibulí, 1 litrovou lahev sladkokyselých okurek, 2 lžíce rostlinného olej, 1 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 200 g rajského protlaku, 1 lžička soli, 6 lžiček cukru, chilli podle chilli, 50 g majonézy.

Salám nastrouhejte nebo najemno nasekejte a dejte do mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nastrouhané okurky. Olej, ocet, rajčatový protlak, hořčici sůl, cukr a chilli, dejte do hrnce, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud se nevytvoří hladká hmota. Hmotu vlijte na směs salámu, cibule a okurek a promíchejte. Nechte vychladnout. Pak přidejte majonézu a znovu vše důkladně promíchejte. Mažte na plátky veky a ozdobte plátky rajčete nebo okurky.

Pokud jste dostali chuť na nějakou „retro“ pomazánku, vyzkoušejte POMAZÁNKU CIBULÁK podle našeho video receptu:

Zdroj informací:

Přemek Podlaha a kol.: Zlatá kniha receptáře 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Lubomchladek Lubomchladek

25. 2. 2023 12:02

:-K<3<3

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat