Tažený jablečný závin ze zakysané smetany

Jaromira18 Kuchařka: Jaromira18

Doba přípravy: 120 minut 9-10 kousků Moučníky , Záviny, rolády 6 názorů

Suroviny

300 g hladké mouky
1 zakysaná smetana 15%
1 žloutek
1 lžíce oleje
50 ml vlažné vody
špetka soli
2 lžíce másla na potření těsta
1 vejce na potření závinu
Náplň:
4 velká jablka
2 skořicové cukry
1/2 hrnečku vlašských ořechů
rozinky
dětské piškoty
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vodu, olej, zakysanou smetanu, žloutek, sůl, rozkvedláme v míse, přisypeme mouku a propracujeme těsto, aby se nechytalo mísy. Uděláme bochánek, který dáme na pomoučený vál a přikryjeme ho nahřátým hrnkem, necháme těsto asi 1/2 hodiny odpočinout.

  2. Zatím co těsto odpočívá, oloupeme jablka, která nastrouháme na plátky. V mikrovlnné troubě rozehřejeme máslo a rozdrtíme piškoty. Na konec válku dáme pečící papír široký 40 cm, dlouhý 25 cm. Musí přesahovat přes vál asi 10 cm. Z těsta uděláme čtverec, který na silně pomoučeném válku vyválíme na čtverec o stranách 40 cm. Papír musí být prázdný 10 cm.

  3. Těsto potřeme máslem, posypeme piškoty, poklademe jablky, necháme volný kraj asi 8 cm ke konci. Posypeme silně skořicovým cukrem, ořechy a rozinkami. Závin svineme od sebe a zůstane pěkně na pečícím papíře. Konce zaděláme a dáme pod závin. Závin dáme i s pečícím papírem na plech, to byl důvod, proč jsme ho tam dali, aby se pěkně přenesl. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180° do středu trouby do zlatova asi 45 minut, podle vlastních zkušeností s ní.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tažený jablečný závin ze zakysané smetany

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    magdalenka: Mám jeden velký, je hodněkrát srulovaný, šikmo přes pekáč, ale mohou být i dva menší, s tím pečícím papírem je to dobré i pro jiné záviny, pěkně se dá na pekáč i s papírem.:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jaromira18: ďakujem za odpoveď, rozumiem. :-K Z tohoto cesta máš dva záviny? Vyzerá nádherne, ukladám si.

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    magdalenka: Já to těstíčko spíše vytahuju, je pružné a dobře se s ním pracuje. Nejlépe na pomoučené utěrce. Tahám ho do tenoučka . Bála jsem se to sem dát vytahat, kdyby se to někomu nepovedlo, tak jsem ho vyválela.:-K Moc děkuju.:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jaruška, múčnik máš krásny a určite skvelý...len som si nie istá názvom. U nás ťahaný závin, štrúdľa sa robí z cesta ťahaním, vyťahovaním do tenulinkej vrstvy...nie vaľkaním cesta. To už nie je ťahaný závin.

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    JanaDorazinova: Děkuju moc.:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Zapomněl/a jsem heslo