Tažený jablečný závin ze zakysané smetany

Jaromira18 Kuchařka: Jaromira18

Doba přípravy: 120 minut 9-10 kousků Moučníky , Záviny, rolády 6 názorů

Suroviny

300 g hladké mouky
1 zakysaná smetana 15%
1 žloutek
1 lžíce oleje
50 ml vlažné vody
špetka soli
2 lžíce másla na potření těsta
1 vejce na potření závinu
Náplň:
4 velká jablka
2 skořicové cukry
1/2 hrnečku vlašských ořechů
rozinky
dětské piškoty
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vodu, olej, zakysanou smetanu, žloutek, sůl, rozkvedláme v míse, přisypeme mouku a propracujeme těsto, aby se nechytalo mísy. Uděláme bochánek, který dáme na pomoučený vál a přikryjeme ho nahřátým hrnkem, necháme těsto asi 1/2 hodiny odpočinout.

  2. Zatím co těsto odpočívá, oloupeme jablka, která nastrouháme na plátky. V mikrovlnné troubě rozehřejeme máslo a rozdrtíme piškoty. Na konec válku dáme pečící papír široký 40 cm, dlouhý 25 cm. Musí přesahovat přes vál asi 10 cm. Z těsta uděláme čtverec, který na silně pomoučeném válku vyválíme na čtverec o stranách 40 cm. Papír musí být prázdný 10 cm.

  3. Těsto potřeme máslem, posypeme piškoty, poklademe jablky, necháme volný kraj asi 8 cm ke konci. Posypeme silně skořicovým cukrem, ořechy a rozinkami. Závin svineme od sebe a zůstane pěkně na pečícím papíře. Konce zaděláme a dáme pod závin. Závin dáme i s pečícím papírem na plech, to byl důvod, proč jsme ho tam dali, aby se pěkně přenesl. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180° do středu trouby do zlatova asi 45 minut, podle vlastních zkušeností s ní.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tažený jablečný závin ze zakysané smetany

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    magdalenka: Mám jeden velký, je hodněkrát srulovaný, šikmo přes pekáč, ale mohou být i dva menší, s tím pečícím papírem je to dobré i pro jiné záviny, pěkně se dá na pekáč i s papírem.:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jaromira18: ďakujem za odpoveď, rozumiem. :-K Z tohoto cesta máš dva záviny? Vyzerá nádherne, ukladám si.

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    magdalenka: Já to těstíčko spíše vytahuju, je pružné a dobře se s ním pracuje. Nejlépe na pomoučené utěrce. Tahám ho do tenoučka . Bála jsem se to sem dát vytahat, kdyby se to někomu nepovedlo, tak jsem ho vyválela.:-K Moc děkuju.:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jaruška, múčnik máš krásny a určite skvelý...len som si nie istá názvom. U nás ťahaný závin, štrúdľa sa robí z cesta ťahaním, vyťahovaním do tenulinkej vrstvy...nie vaľkaním cesta. To už nie je ťahaný závin.

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    JanaDorazinova: Děkuju moc.:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Tématické fráze: závin že zakysané smetany tažený jablečný závin jablecny zavin ze zakysanou smetanou jablečný závin jablkový závin ze zakysané smetany závin jablečný zavin se zakysanou smetanou zavin z zakysané smetany jablečný závin se zakysanou smetanou a ovocem smetanovy jablečný strudl závin se zakysanou smetanou závin že zakysanou smetanou závin zakysaná smetana mouka máslo tažený závin jablečný závinvin ze zakysanou smetanou bez cukru závin ze zakysené smetany závin ze zkysané smetany tažený jablkový závin závin ze zakyslé zakysané smetany recept na tažený jablečný závin

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít