Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zapečené chlebíčky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Využívat zbytky je fajn, zvlášť když si u toho pochutnáte. Chlebíčky nejspíš většinou jíte studené. Když si je dáte zapečené, získáte zase trochu jinou svačinu nebo večeři. Navíc příprava netrvá dlouho.

Proč zapečené chlebíčky

Když připravujete klasické chlebíčky, je potřeba, aby všechno bylo načinčané a efektní, doladěné do každého detailu. U zapečených chlebíčků to tak být nemusí. Náplň může sestávat ze zbytků, které vhodně smícháte dohromady tak, aby chuťově dobře k sobě ladily. Aby bylo dílko ještě přitažlivější pro oči, můžete ho ozdobit různými bylinkami. Ale co je hlavní, výsledkem je dobrota, a navíc zužitkujete řadu zbytků, které máte doma.

Co potřebujete na zapečené chlebíčky

Základem na chlebíčky je vždy veka, nebo bageta. A protože se budou zapékat, není třeba, aby byly úplně čerstvé. Uplatní se i starší kusy, které třeba pro pojídání za studena už úplně dobré nejsou. Na náplň se často využívají různé sýry, podle toho, co máte doma. Může se jednat o tvrdé sýry typu parmazán, eidam, ementál, ale také o plísňové sýry, jako je hermelín, nebo třeba niva. Hodí se i mozzarella. Ze zeleniny se často uplatí paprika, rajče, dýně, cuketa, cibule a samozřejmě pikantní česnek. Sáhnout můžete také po různých uzeninách, ať už je to šunka, nebo třeba suchý salám. Pokud máte doma zbytek masa z pečeného kuřete, bude se hodit také. Výborné jsou i chlebíčky s houbami.

Jak připravit zapečené chlebíčky

Mezi na pohled poměrně přitažlivé chlebíčky patří ty se zeleninou, šunkou a sýrem. Na přípravu budete potřebovat: 1 papriku (skvěle vypadá červená, ale můžete využít i zbytky různých kusů), 100 g šunky, 150 g eidamu (nebo jiného tvrdého sýra), pár snítek pažitky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce plnotučného jogurtu a petrželku na ozdobu.

Troubu vyhřejte na 180 °C. Omyjte papriku, rozřízněte ji a vyndejte jádřinec. Dužninu nakrájejte na malé kostičky. Na kostičky nakrájejte i šunku a obě ingredience dejte do misky. Přidejte najemno nastrouhaný sýr, nasekanou pažitku, prolisovaný česnek a zakápněte jogurtem. Dobře promíchněte. Plech vyložte pečicím papírem. Veku nakrájejte na plátky, naneste na ně vždy lžíci připravené směsi a rozetřete ji. Hotovou veku přeneste na plech. Plátky vyskládejte vedle sebe a plný plech dejte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 10-15 minut. Sýr by se měl roztékat a povrch být zatažený. Hotové chlebíčky vyndejte, ozdobte je petrželkou.

Náš tip: Pokud chcete využít jablka, můžete si připravit skvělou variantu z jablek, sýru a slaniny. Na jeden plátek veky potřebujete dva zhruba 1 cm silné plátky jablek, plátek sýru čedar (nebo jiného aromatičtějšího sýru) a plátek slaniny. Chuťový zážitek bude zajímavější, když každý plátek ještě slabě potřete sádlem. Vše na sebe narovnejte (jablka, sýr, slanina) a pečte opět na 180 °C, dokud slanina nezezlátne.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více