Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

quesadillas
Zdroj: Toprecepty, Miabella

Mexická kuchyně, to jsou především tortilly v různé podobě. Připravte si je v podobě výborných placek quesadillas. Není na tom nic složitého a naplnit je můžete dle své fantazie.

Tajemství mexické kuchyně

Když budete u nás hledat typické mexické jídlo, bude vám nabíhat nejspíš mexické tapas. Ale zdá se, že je v tom trochu zádrhel. Tapas je totiž synonymem pro malé občerstvení a označení pochází ze Španělska, kde je velmi oblíbené. Ve skutečnosti to ale vypadá, že v zemích Střední Ameriky se takováto jídla označují jako bocas a v některých částech Mexika se obdobným jídlům říká botanas.

Každopádně Mexičané jsou gurmáni a jídlo pro ně má obrovský význam a představuje společenskou událost. Mezi hlavní suroviny patří především kukuřice (ve všech možných podobách), fazole a chilli papričky. Jako dochucovací ingredience lze určitě zmínit i koriandr, citronovou šťávu a česnek.

Za nejvýznamější pokrm v Mexiku nejspíš považují tortilly. Mohou být kukuřičné nebo pšeničné. Nechybí ani známé omáčky, kterým vévodí i u nás velmi oblíbená guacamole. Vybrat si můžete malou formu tortill s různými náplněmi, které se říká tacos. Pokud jsou tortilly srolované do rolky, říká se jim fajitas. I ty jsou samozřejmě plněné. No a pak tu máte quesadillas. Pod tím si představte dvě tortily, které mají mezi sebou náplň a sýr.

Co potřebujete vědět o quesadillas

Jedná se o opečené nebo grilované tortilly plněné sýrem se zeleninou, ale třeba i s masem. Mohou být ještě přelité roztaveným sýrem, nebo podávány s osmaženými fazolemi. Na quesadillas se hodí hlavně moučné tortilly. Pokud chcete, aby quesadillas byly skutečně skvělé, nikdy je neohřívejte. Každému dejte díl čerstvě upečené horké quesadilly.

Jestliže toužíte po získání dalšího bodu, přidejte k tomuto pokrmu ještě nějakou omáčku. Může se jednat o guacamole, nebo třeba rajčatovou omáčku. Quesadillas jsou praktické, protože na ně můžete využít různé zbytky z lednice. Pokud tam máte zbytek upečeného masa, teď právě ho využijete. Hodí se kuřecí, kachní, vepřové a hovězí maso. Jemné ryby s výrazným sýrem se příliš v lásce nemají. Aby vznikla křupavounká tortilla, je dobré dát na teplou pánvičku půl lžičky oleje nebo másla. Placka ale nesmí ztvrdnout.

Jak připravit quesadillas

Nejprve si připravte tortillu. Tenounkou placku si vyrobte z mouky, tuku a soli, ke kterému přidáte teplou vodu. Vypracujte hebké nelepivé těsto. Rozdělte ho na rovnoměrné díly, ze kterých vytvoříte kuličky. Jednu po druhé tence rozválejte na papíru na pečení. Placky budou velké jako pánev, na které se budou připravovat. Tortilly se pečou prudce, nasucho a hlavně rychle, aby se nespálily. Každá strana trvá asi půl minuty, dokud se nezačnou tvořit puchýřky. V tu dobu otočte a dopečte druhou stranu. Aby tortilly neztvrdly, dejte je mezi dvě utěrky. 

Pak vemte hotovou tortillu, ohřejete ji na pánvi a poklaďte na ni sýr a náplň třeba s kousky kuřecího masa, rajčaty, sterilovanou kukuřicí, a znova zasypte sýrem. Počkejte, až bude vše teplé a začne se roztékat. Na jednu quesadillu přijde zhruba 1/2 hrnku náplně, tu rozteklý sýr udrží na místě. Díky tomu nevyteče. Nakonec naplněnou trotillu přehněte napůl a rozřízněte na díly podle počtu strávníků. Připravte si třeba tuto sýrovou quesadillu. Výborná je také tato varianta s kuřecím masem a čedarem.

Náš tip: Tortilly samozřejmě nemusíte vyrábět, můžete je i koupit. Pak budete mít práci usnaděnou. 

Zdroje informací:
mexicoinmykitchen.com/
thekitchn.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více