Vyzkoušeli jsme retro sýrovou roládu podle norem z roku 1964: S liptovskou pomazánkou, okurkami a vajíčkem chutná skvěle

Sýrová roláda bývala koncem minulého tisíciletí běžnou součástí sortimentu lahůdkářství i svátečních pohoštění v domácnostech. V různých podobách na ni mnozí nedají dopustit ani dnes, podle původního receptu podle norem z roku 1964 vydaných tehdejším Ministerstvem vnitřního obchodu ji však už připravuje málokdo.
Československé státní normy z roku 1964
Tzv. ČSN se týkaly požadavků na použité suroviny, smyslové, chemické a mikrobiologické vlastnosti, pokynů pro výrobu, skladování i dopravy. Byly závazné pro všechny výrobce i prodejce potravin až do roku 1992, kdy byla jejich platnost zrušena a později nahrazena novými předpisy. V současné době musí potraviny splňovat kromě českých parametrů i požadavky na úrovni Evropské unie.
Článek z magazínu
Na roládu se hodí tučnější sýry
Obsah tuku v tvrdém sýru, který tvoří základ rolády a zároveň její pevný obal, je klíčový pro dokonalý výsledek. Méně tučné sýry totiž při zahřátí a následném vychladnutí změní strukturu a budou mít tendenci se při balení rolády trhat.
Receptura v námi nalezených normách uvádí jako hlavní ingredienci eidam a v případě sýrové rolády tedy vybírejte ten s obsahem 45 % tuku v sušině. Výborná bude ale i přirozeně tučnější gouda nebo čedar, který dá roládě i hezkou barvu.
Článek z magazínu
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají vzpomínky na mléčné bary. Chodívalo se tam na koktejly, nejlepší bývaly ty jahodové. Jenže v propadlišti dějin zmizely nejenom mlíčňáky, jak se těmto…
Jak vytvořit sýrový plát na roládu?
Rovnoměrná tenká placka sýra se dá udělat dvěma způsoby. Záleží na tom, zda máte v lednici sýr plátkový nebo vcelku.
-
S plátkovým sýrem je vytvoření plátu na roládu snadnější a nezabere více než 5 minut. Jednoduše vyskládáte plátky na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se asi o 1 cm překrývaly ve spojích a dáte sýr roztopit do trouby vyhřáté na 180 °C na 2 – 3 minuty. Sýr změkne a bude připraven na tvarování rolády. To je jedna možnost. Druhá je použít sáček.
-
Sýr vcelku v takovém případě dejte do mikrotenového sáčku a ten ponořte do hrnce s horkou vodou. Jakmile sýr změkne, vyjměte jej ze sáčku a rozválejte přes potravinovou folii na tenký plát. Bloček sýra můžete pro tento postup i nastrouhat. Roztavení tak bude rychlejší.
Článek z magazínu
Sýrová roláda jako z Prostřena se stane perlou vašeho pohoštění. Má tisíce variací a příprava je jednoduchá
Chcete se vytáhnout před návštěvou? Jednohubky chystá každý. Zkuste si připravit sýrovou roládu. Nebojte se experimentů. Plnit ji můžete různými pomazánkami nebo tam můžete srolovat i šunku.
Recept na sýrovo-vaječnou roládu podle normy
Podle stanovené receptury budete na sýrovou roládu s vejci o hmotnosti 400 g potřebovat 150 g eidamu 45 % v plátcích, 80 g neochuceného taveného sýra, 100 g liptovské pomazánky, 40 g nakládaných okurek a 30 g natvrdo uvařených vajec (odpovídá přibližně 1/2-1 vejci).
Na liptovskou pomazánku v požadované gramáži si připravte 70 g měkkého tvarohu, 15 g másla, 10 g cibule, 1 zarovnanou lžičku mleté papriky, 1 lžičku mléka a větší špetku soli.
Nejprve si připravte pomazánku. Změklé máslo vyšlehejte a za stálého šlehání do něj zapracujte tvaroh, papriku, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl a mléko.
Vyskládejte plátky sýra na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se asi o 1 cm překrývaly ve spojích a dejte sýr roztopit do trouby vyhřáté na 180 °C na 2 – 3 minuty.
Změklý plát vyjměte, na delší straně nechte asi 5 cm nepotřeného sýra, jinak celý plát potřete taveným sýrem, na něj rozetřete liptovskou pomazánku, poklaďte proužky kyselé okurky a nakrájeným vejcem natvrdo. Roládu stočte směrem k nepotřenému kraji a během rolování jemně utahujte. Zabalte ji do potravinové folie a nechte ztuhnout nejlépe přes noc v lednici.
Článek z magazínu
Holka u plotny radí: Jak na křehké sýrové roládky s nivou a ořechem? Podle tohoto receptu od tety Lidky chutnají skvěle
Čekáte návštěvu a chcete připravit zajímavé slané pohoštění? Máte-li rádi sýry, pak zkuste tento recept. Křehké roládky jsou plněné nivou a eidamem a dozdobené vlašským ořechem. Dohromady všechny…
Naše hodnocení rolády
Zdroje informací:
Kniha Normy studených jídel, Ministerstvo vnitřního obchodu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Zákony a normy pro potraviny
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata: roláda, sýr, vejce, pomazánka, kyselé okurky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme retro sýrovou roládu podle norem z roku 1964: S liptovskou pomazánkou, okurkami a vajíčkem chutná skvěle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno před 17 hodinami

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno před 18 hodinami

Rychlý hrnečkový koláč s ovocem z mrazáku
Přidáno před 20 hodinami

Pappardelle s krůtím masem a zeleninou
Přidáno 27. 5. 2023 08:58

Vepřová játra na minutku z horkovzdušné fritézy
Přidáno 26. 5. 2023 18:39

Chuťovky s pomazánkou z tvarohu, uzeného sýra a krenexu
Přidáno 26. 5. 2023 18:35
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.