Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vdolky jsou tradičním českým moučníkem. Právě toto smažené nadýchané pečivo bylo jedním z moučníků, které připravoval Josef Maršálek v posledním díle pořadu Buchty po ránu. Ale tentokrát šlo o vdolky rychlé tvarohové bez kynutí. Zkuste je podle receptu slavného cukráře!

Staročeské vdolky...nebo bavorské?

Vdolky jsou oblíbeným pečivem nejen u nás, ale i v Bavorsku nebo v Rakousku. Přestože ty nejslavnější, kterým u nás říkáme bavorské, jsou ty pomazané povidly a ozdobené tvarohovým krémem nebo posypané strouhaným tvarohem, vdolky mohou mít spoustu dalších podob.

Na některých místech se jako vdolky označují koláče, jinde jde o pečené bochánky, které se za starých časů podávaly třeba k polévce. Nejčastější jsou ale ty smažené, které v posledním díle pořadu Buchty po ránu udělal společně s herečkou Terezou Bebarovou známý cukrář Josef Maršálek.

Jednoduché vdolky bez kynutí

Pravé staročeské nebo bavorské vdolky se tradičně dělají z kynutého těsta. Ne vždy je ale na přípravu takového těsta dostatek času, a právě v tuto chvíli přijde vhod recept na vdolky z jednoduchého těsta tvarohového, jež právě připravil Josef Maršálek.

„Kombinace prášku do pečiva, tvarohu a oleje vytvoří těsto, které se chová jako těsto kynuté,“ uvedl hned na začátku slavný cukrář. Díky tomu tyto vdolky chutnají podobně jako ty kynuté, jsou ale mnohem rychleji hotové a bez obav se mohou do jejich přípravy pustit i ti, kteří si na kynuté těsto netroufnou.

Pokud vás tyto vdolky zaujaly, můžete si je snadno podle receptu Josefa Maršálka udělat a určitě vám při jejich přípravě přijdou vhod i některé jeho rady.

Jak udělat vdolky?

Příprava tvarohové těsta na vdolky je poměrně snadná a zvládne ji i kuchařský začátečník. Výhodou je, že nemusíte nechávat nic dlouho kynout a za půl hodiny jsou dozlatova osmažené vdolky na stole. 

  • Nejdůležitější surovinou při přípravě těchto vdolků je měkký tvaroh, který je lepší použít tučný, jak radí Josef Maršálek. Zajímavostí rovněž je, že se do těsta používá dětská krupice, kterou lze případně nahradit hrubou moukou nebo semolinou. 
  • Těsto se nijak nešlehá, stačí jen všechny ingredience promíchat stěrkou nebo vařečkou. „Těsto je třeba dobře rozmíchat, aby prášek do pečiva byl úplně všude stejnoměrně rozdělen,“ doporučuje Josef Maršálek. 
  • Díky krupici nebo hrubé mouce se vám vypracované těsto může zdát trochu řidší. „Dětská krupice nebo hrubá mouka totiž budou potřebovat chvilku času natáhnout tekutinu. Je proto důležité nechat těsto před tvarováním odpočinout,“ říká Josef Maršálek. Stačí je ale dát odpočinut do lednice na 12-15 minut a těsto během té doby krásně zkompaktní.
  • Pevné těsto pak už stačí jen vyválet na vále na tloušťku asi 1 cm a vykrojit z něj kolečka. Josef Maršálek pak v každém kolečku vykrojil střed jako u donutu, což je pro staročeské vdolky rovněž typické. Případně se v nich aspoň udělala prohlubeň, aby se na ně vešlo hodně tvarohu a povidel. 
  • Tereza Bebarová pak doporučila vykrojené středy usmažit po vzoru donut holes (což je přímo termín pro vnitřky z amerických koblih) a pak je obalit třeba ve skořicovém cukru. 
  • Vdolky se  smaží v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. U smažení je opět důležitá správná teplota oleje, tedy 170 °C
  • Nakonec zbývá už jen připravit zdobení. Josef Maršálek udělal náplň z tvarohu, smetany a cukru. „Vše vyšleháme šlehačem dopevna. Je třeba hlídat, abychom to nepřešlehali, protože platí stejná pravidla, jako když se dělá šlehačka sama o sobě, jinak vám náplň zřídne,“ dodává ještě Josef Maršálek. Ze začátku stačí šlehat na jedničku, pak můžete rychlost zvýšit. 
  • Náplň dejte do cukrářského sáčku, který je dobré si navrchu zatočit, aby náplň nevytékala vrchem a můžete ji nanášet na vdolky. Nakonec už jen vše stačí dozdobit povidly

Tvarohové vdolky podle Josefa Maršálka

V případě, že byste se do přípravy vdolků chtěli rovnou pustit, přinášíme vám přímo recept z pořadu. A jak tedy na to?

Budete potřebovat: 250 g měkkého tučného tvarohu, 1 citronová kůra, 300 g dětské krupice, 20 g cukru krupice, 5 g soli, 6 g prášku do pečiva, 1 vejce M a 40 g oleje. Na náplň si připravte: 1 plnotučný tvaroh, 250 ml šlehačky a cukr podle chuti, povidla na ozdobu.

  1. Tvaroh dejte do misky, přidejte vajíčko, sůl, cukr a citronovou kůru. Vše promíchejte dohladka, pak přilijte olej a vše propracujte stěrkou nebo vařečkou. Pak přisypejte krupičku s práškem do pečiva a vše zamíchejte, abyste získali kompaktní hmotu. Tu dejte odpočinout na 12-15 minut do lednice.
  2. Těsto dejte na vál a ze všech stran obalte v mouce, aby se nepřilepilo. Rozválejte je na tloušťku prstu, přibližně malíčku, cca 1 cm. Z těsta pak vykrajujte kolečka pomocí skleničky, jejíž okraj namočíte mouky. Uprostřed každého vdolku můžete vykrojit dírku jako u donutu. 
  3. Vdolky smažte v dobře rozpáleném oleji při teplotě 170 °C dozlatova. Tuk nechte okapat na ubrousku. 
  4. Připravte si náplň z tvarohu, smetany a cukru. Vše prošlehejte šlehačem dopevna, krémem pak naplňte cukrářský sáček a naneste jej na vychladlé vdolky. Vše nakonec dozdobte švestkovými povidly

Náš tip: Pokud máte čas na přípravu klasických kynutých vdolků, můžete si je udělat podle našeho video receptu

Přípravu vdolků v pořadu Buchty po ránu si můžete připomenout v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - vdolky

Ukázat 5 fotografií

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti budou společně před zraky diváků péct každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více