Frncábníky na sádle: Neobvyklé bramboráky z Podkrkonoší v chuti fantasticky oživí lístky čerstvých kopřiv
Sezona kopřiv je v plném proudu. Pokud vás tato živinami nabitá rostlinka nadchla a chcete ji použít i jinam než jen do nádivky, jak je běžné, je i spousta dalších možností. Jednou z nich jsou třeba tradiční bramboráky z Podkrkonoší – frncábníky. S kopřivami chutnají totiž ještě lépe.
Kopřivy jako součást jarního jídelníčku
Rostlinky, které dnes považujeme za plevel a do jídel je přidáváme jen zřídka, se v minulosti používaly úplně běžně a do mnoha pokrmů. A nešlo jen o kopřivy, oblíbené byly třeba i lístky pampelišek a na talíři se objevovaly i dnes méně známé bylinky jako popenec nebo bršlice. Není divu, byly snadno dostupným zdrojem mnoha vitaminů, které bylo třeba po dlouhé zimě doplnit, neboť se daly jednoduše natrhat kdekoliv v přírodě.
Zelené bylinky se jako symbol jara a probouzející přírody přidávaly hlavně do velikonoční nádivky, třeba z kopřiv se dělal i špenát, který byl oblíbenou přílohou k jarním masovým pečínkám nebo se jedl jen tak s bramborami a vajíčkem. Často se bylinky přidávaly pro osvěžení i do dalších pokrmů, třeba do polévek, do pečiva nebo i do různých placek. Pokud si chcete barevně i chuťově oživit oblíbené bramboráky, můžete vyzkoušet podkrkonošskou specialitu frncábník právě s kopřivami.
Článek z magazínu
Frncábníky nebo bramboráky?
Jako frncábník se často označuje klasický bramborák, ovšem bez česneku a majoránky. Frncábníky byly v minulosti tradičním pokrmem v oblasti Krkonoš a Podrkonoší. Šlo o chudý a neúrodný kraj, brambory tak byly základem jídelníčku místních lidí. Přidávaly se do nejslavnější polévky kysela, do bramboračky nebo se z nich dělaly placky či právě bramboráky. Ty se zde připravovaly v mnoha verzích, v každém kraji trochu jinak a měly i různé názvy, přičemž frncábník byl jedním z nich. Jinde se jim říkalo bandorníky, fofrovance, kramfleky či drny.
Jako frncábník se na některých místech označoval pokrm podobný škubánkům. Třeba v okolí Železného Brodu frncábník znamenal strouhanec a připravoval se následujícím způsobem: Syrové brambory se ustrouhaly, daly se na pekáč a polily se vařící, osolenou vodou. Pak se do nich rozmíchalo 1 až 2 vejce a kousek másla; byly-li brambory vodnaté, dala se ještě lžíce mouky. Při pečení se vše důkladně promíchalo, pak se vybraly lžící bochánky jako škubánky, které se nakonec na talíři omastily.
Jak připravit frncábníky s kopřivami?
A nebo můžete frncábníky zkusit v jednoduché podobě bramboráků ochucených kopřivami. Jak na to?
Budete potřebovat: 8 brambor, 1 vejce, hladkou mouku, špetku drceného kmínu, sůl, 1-2 hrsti sekaných mladých kopřiv a sádlo na smažení.
- Kopřivy opláchněte, spařte horkou vodou a nechte okapat. Pak je nasekejte nadrobno. Můžete je nasekat i čerstvé, ale pak opatrně, abyste se moc nepopálili.
- Oloupané brambory nastrouhejte, přidejte vejce, trochu mouky, sůl a kmín, drobně krájené kopřivy a dobře promíchejte.
- Ze směsi tvarujte malé bramboráčky a ty smažte na rozpáleném sádle dozlatova. Ihned podávejte.
Náš tip: Klasické, ovšem zdravější, bramboráky z trouby si můžete připravit třeba podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Marhold, J.: Krkonošská kuchařka
Nulk.cz: Lidová mluva v Záhoří
Sobotková, J: Kulinární tradice českých regionů
Témata: kopřivy, brambory, bramboráky, škubánky, podkrkonoší, regionální kuchyně
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Nádivka místo kaviáru? Kilo kopřiv v českých supermarketech stojí skoro 700 Kč a předčí tak i drahé papriky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Špecle s osmaženou cibulkou a slaninou
Přidáno před 4 hodinami

Cuketový salát s hořčičnou zálivkou
Přidáno před 5 hodinami

Mleté hovězí zapečené se špenátem
Přidáno před 6 hodinami

Bramborové škvarkové placky
Přidáno 9. 6. 2023 12:42

Hovězí pečeně z Kolína nad Rýnem
Přidáno 9. 6. 2023 09:15

Hovězí kližka na mrkvi a pórku z pomalého hrnce
Přidáno 8. 6. 2023 19:43
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.