Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Reese's Peanut Butter Cups: Na legendární americkou čokoládovou cukrovinku potřebujete jen 4 suroviny, výsledek je božský
Zdroj: Wikimedia Commons, By Evan-Amos - Own work, CC0

Občas na ně narazíte i v českých obchodech, v Americe ovšem tyto košíčky patří k nejpopulárnějším sladkostem a jako „reese's“ je tam zná snad každý. Zbožňují je nejen milovníci čokolády, ale i arašídového másla. Toto spojení je prostě neodolatelné. 

Oblíbená kombinace čokolády a arašídů

V Americe je sladká cukrovinka Reese's Peanut Butter Cups prostě klasikou, její oranžový obal neomylně poznáte již z dálky. Ačkoli původní verze této čokoládové dobroty má podobu menších košíčků, příchuť arašídového másla se stala tak populární, že se začala vyrábět i v mnoha dalších tvarech a verzích. Koupit si můžete malé tenké košíčky, obří košíčky, tyčinky, miniaturní košíčky, ale třeba i lentilky nebo preclíky obalené v arašídovém másle. A pokud nefandíte mléčné čokoládě, můžete je vyzkoušet s hořkou nebo s bílou. 

Historie košíčků Reese's

Jako správná světově proslulá cukrovinka se i Reese's mohou chlubit dlouhou historií. Jde zkrátka o sladkost léty prověřenou. Již roku 1928 je vymyslel a vytvořil jistý H. B. Reese, bývalý zaměstnanec věhlasné společnosti vyrábějící mnohé slavné americké cukrovinky, kterou vlastnil čokolatiér a průkopník ve výrobě karamelu Milton S. Hershey. Reese pracoval na jeho mléčné farmě, napadlo ho ale, že by mohl vyrábět vlastní čokoládu, aby snáze uživil svou početnou rodinu čítající celkem 16 dětí. Po nějaké době proto odešel a začal ve sklepě svého domu vyrábět cukrovinky, jimž dával jména po svých dětech.

Protože se mu brzy začalo dařit, založil si vlastní společnost H. B. Reese Candy Company. Vděčil za to hlavně svému vynálezu – čokoládovým košíčkům s arašídovým máslem. Původně se jim říkalo Penny Cups, protože se tehdy ve třicátých letech daly koupit jen za jeden cent. Protože ale základem jeho cukrovinek byla vždy čokoláda Hershey's, nakonec od jeho synů společnost Hershey's recept na košíčky odkoupila a vyrábí je dodnes. To, že šlo o dobrý krok, zjistili velmi brzy, Reese's Peanut Butter Cups se během šesti let totiž staly nejprodávanějším výrobkem společnosti. A dodnes patří k nejprodávanějším sladkostem na světě vůbec. 

Jak na domácí arašídové košíčky Reese's?

I když se už košíčky Reese's dnes dají sehnat i u nás, v každém obchodě je nemají. Poměrně snadno si je ale vyrobíte sami a nejlepší na tom je, že můžete použít i kvalitnější ingredience, třeba vysokoprocentní čokoládu, a vyhnete se tak různým konzervantům. A jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 450 g mléčné nebo hořké čokolády, 125 g jemného přírodního arašídového másla, 2 lžíce změklého másla, 50 g moučkového cukru.

  1. Vyložte prohlubně formy na muffiny papírovými košíčky.
  2. Polovinu čokolády rozpusťte buď ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě v 20sekundových intervalech asi na 3-4krát – mezitím vždy čokoládu promíchejte. Dbejte na to, abyste čokoládu nepřevařili a nevytvořili v ní hrudky.
  3. Rozpuštěnou čokoládu rozdělte do formiček na muffiny, aby bylo dno každého košíčku pokryto, a zarovnejte. Čokoládu pak dejte ztuhnout na 15 minut do mrazáku.
  4. Mezitím ručním mixérem prošlehejte arašídové máslo s obyčejným máslem a moučkovým cukrem asi 1 minutu, dokud nevznikne krémová a hladká hmota. Případně ji doslaďte podle chuti. Do každého košíčku dejte malou lžíci arašídové směsi a poté formou poklepejte o kuchyňskou desku, aby se směs zarovnala. Vložte na 15 minut do mrazáku, dokud druhá vrstva neztuhne.
  5. Rozpusťte zbytek čokolády a po malých lžičkách ji dávkujte do košíčků, pokaždé poklepejte o pult, aby se čokoláda zarovnala. Čokoláda díky chladu z arašídové vrstvy chladne během krátké doby, proto je potřeba postupovat rychle. Nakonec rovné košíčky opět dejte ztuhnout do mrazáku.
  6. Před podáváním nechte vychladnout košíčky na pokojovou teplotu a můžete podávat. Pokud je hned nesníte, skladujte je v lednici, kde vydrží 2-3 dny. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Reese's Peanut Butter Cups
Hersheyland.com: About Reese's Candy
Todayifoundout.com: The history of Reese's Peanut Butter Cups
Fifteenspatulas.com: Homemade Peanut Butter Cups

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více