Ředkvičkový salát s majonézou báječně chutná a je tak jednoduchý, že ho levou zadní zvládne i naprostý začátečník
24. 4. 2023 Vaření
Ředkvičky patří mezi časnou jarní zeleninu plnou zdraví prospěšných vitaminů. Ideálně se hodí pro studenou kuchyni, například osvěžující ředkvičkový salát s majonézou si můžete namazat na housku.
Co udělat z ředkviček
Ředkvičky jsou jednou z mála časných jarních druhů zeleniny. Snadno si je vypěstujeme i v bytě. Když se urodí ve skleníku nebo na záhonku, najednou jich je víc, než je potřeba na pár plátků chléba s máslem. Co s nimi? Kdybychom zásobu ředkviček nechali v lednici zbytečně dlouho, mohly by se začít scvrkávat. Pak pomůže miska studené vody, kam zeleninu na chvíli vložíme. Zase budou dál krásně pevné a křupavé.
Co s přebytkem ředkviček? Syrové ředkvičky mají mírně štiplavou chuť. Tu ale ztrácejí tepelnou úpravou. Pak jsou trochu nasládlé. Ředkvičky se hodí do pečených jídel, salátů, pomazánek, ale také polévek. Úplně nejsnazší je připravit z nich jarní ředkvičkový salát.
Mohlo by vás zajímat
Co dát do ředkvičkového salátu
Základem ředkvičkového salátu jsou samozřejmě ředkvičky. Mohou být podlouhlé i kulaté. Lišit se mohou i barvou: na trhu jsou bílé, růžové, fialové, ale i dvoubarevné.
Součástí salátu bývá i majonéza. Majonéza je výborná volba, ale pokud se jí chcete z nějakého důvodu vyhnout, můžete zvolit kvalitní zakysanou smetanu. Případně můžeme si připravit domácí majonézu. Variantou je i bílý jogurt. Někdo do salátu dává i vařená vejce.
Na dochucení se většinou používá pepř a sůl. Někdy i citron (ocet) na okyselení. Mezi další možné ingredience patří i troška plnotučné nebo dijonské hořčice. Ale jen tolik, aby nepřehlušila chuť ředkviček. Dozdobit salát můžete nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Variantou je i jarní cibulka. Je dobré myslet i na to, že i čerstvé a neovadlé listy ředkviček se dají konzumovat, třeba právě v salátu.
Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé…

Jak udělat ředkvičkový salát
Na svěží jarní ředkvičkový salát si připravte: 300 g ředkviček, 100 g celeru, 100 g tvrdého sýru (gouda), 1-2 lžíce bílého jogurtu, 50 g majonézy, cukr, pár kapek citronu (octa) a sůl.
Jak na to? Ředkvičky omyjte, celer očistěte. Oba druhy zeleniny nastrouhejte nahrubo stejně jako sýr a vše dejte do misky. Přidejte majonézu, jogurt, oslaďte, zakápněte citronem/octem a osolte dle chuti. Podávejte co nejdříve, aby salát neřídl.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v… Číst více
Sladká hádanka: Je francouzský toast opravdu francouzský?
K nedělní snídani zcela určitě patří francouzský… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více