Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdo by neznal Studentskou pečeť? Vždyť na této slavné tabulkové čokoládě si pochutnáváme již více než 40 let. Někdo v ní oceňoval spoustu arašídů, jiný rozinky, nejvíc však lidi rozdělovala „želátka“ v čokoládě. Někdo je přímo zbožňoval, jiný zase z čokolády „vydloubával“. A do jaké skupiny jste patřili vy?

Mix arašídů, rozinek a želé

Historie slavné čokolády Studentská pečeť sice nesahá až do časů, kdy poprvé zazářila čokoládová hvězda Orion, přesto ji má v oblibě již pár generací. Není divu, vždyť za dva roky oslaví tato populární tabulková čokoláda již své 50. narozeniny. Studentskou pečeť vymysleli v roce 1975 ve vyhlášené továrně na čokoládu Orion v pražských Modřanech.

Mix křupavých arašídů, rozinek a želé se stal ihned hitem a získal si oblibu v Čechách i na Moravě. Vzorem pro tuto čokoládu s dosud neobvyklou kombinaci přísad byla zřejmě studentská směs – mix krájeného a proslazovaného ovoce, arašídů, rozinek a krájeného želé v čokoládové polevě, která se prodávala v sáčku. Možná to byl i chlebíček podobný biskupskému, jenž byl znám pod názvem studentský. A aby šla nová čokoláda ruku v ruce s názvem, zdobila její obal pečeť Univerzity Karlovy

Čokoláda s pečetí

Právě obal Studentské pečeti se za roky její existence měnil nejvíc. Ačkoli na první pohled vypadal stejně, změnil se hned v počátcích. Krátce po jejím vzniku se totiž výroba Studentské pečeti přesunula do závodu Zora v Olomouci a pečeť Univerzity Karlovy se změnila na pečeť olomoucké orlice. Nějakou dobu se navíc čokoláda vyráběla v obou závodech, takže byly obaly dva.

Právě tento modrý obal s pečetí si spojuje s dětstvím spousta dnešních dospělých. Větší změna obalu proběhla až roku 1998, kdy se na něj dostal obrázek samotné čokolády, takže zákazník věděl, co se ukrývá uvnitř. Od té doby se obal už jen lehce proměňoval, čokoláda na něm už ale vždy zůstávala. 

Receptura se nemění

Na počátku byla Studentská pečeť jen ve dvou variantách – mléčná a hořká. Později se k nim připojila i bílá verze. Dlouhá léta se Studentská pečeť vyráběla ručně, což dnes také již neplatí, stále se však snaží udržovat tu stejnou chuť, jakou si mnozí pamatují z dětství, což potvrzuje pro Toprecepty.cz i Tereza Skrbková ze společnosti Nestlé: „Receptura čokolád Studentská pečeť se jako taková neměnila, stále se držíme oblíbeného mixu arašíd, rozinek a želé. Kakao v čokoládě Studentská pečeť je od podzimu roku 2021 získáváno 100% udržitelně. Splňuje tak standardy ekologické udržitelnosti, férového obchodu a dodržování lidských práv.“

Jako bonus navíc přibyly další varianty a různé limitované edice, takže je opravdu z čeho vybírat. Jediné, co se změnilo, byla cena. Zatímco v roce 1975 stála čokoláda 11,80 Kčs, v roce 1980 to bylo už 16,80 Kčs, což sice nebylo úplně málo, ale šlo aspoň o 200g balení. Dnes tabulku Studentské pečeti koupíte za 99 Kč, má však jen 170 g. Pokud máte pocit, že se jí ta současná nevyrovná, můžete si ji udělat sami doma ze zbytků čokolád podle receptu z našeho dřívějšího článku.  

Jak se proměňoval obal Studentské pečeti si můžete připomenout v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Studentská pečeť

Ukázat 7 fotografií

Zdroje informací: 
Orioncokolada.cz: Historie Studentské pečeti
Studenta.cz: Vyrobeno v Česku: STUDENTSKÁ PEČEŤ slaví 40 let

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více