Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Málokterá sladkost spojila děti po celém světě jako Kinder vejce, skrývající překvapení, lépe řečeno hračku, kterou si uschováte dlouhá léta. Málokdo ovšem ví, že se okolo oblíbené pochoutky odehrálo mnoho zajímavých příběhů, které z čokoládového vejce dělají víc, než jen obyčejnou cukrovinku. Mnoho fandů vajíčka na něm dokonce vydělává spoustu peněz.

Italská tradice

S nápadem vyrobit netradiční a velmi zajímavou sladkost přišli podle informací Wikipedie v roce 1974 Michele Ferrero, který zdědil po svém otci Pietrovi malý cukrářský podnik a předpis na pomazánku z lískových oříšků a kakaa, kterou v roce 1964 lehce upravil a pojmenoval Nutella, a manažer William Salice.

Slavné vejce tedy vzniklo pod názvem Kinder Sorpresa v Itálii, na kterou odkazuje i hračka, která je skryta pod obalem z mléčné čokolády, obložené sladkým krémem. Právě tak totiž dospělí na Apeninském poloostrově obdarovávali děti v rámci velikonoční tradice.

Společnost Ferrero ovšem vytvořila sofistikovanější verzi, když do jedlého obalu umístila žlutou plastovou kapsli, která má připomínat žloutek vejce. Do ní skryla nejrůznější druhy hraček, skládaček, puzzle či obrázků.

Každý rok se v Kinder Surprise objeví více než stovka nových sběratelských předmětů, které většinou na rozdíl od čokolády nejsou cílem dětí, ale jejich rodičů. Od roku 1974 se po celém světě prodalo 30 miliard vajec „s překvapením“. Největší úspěch mají tyto sladkosti v Německu, Velké Británii a Rusku.

Zaměstnanci prorokovali neúspěch

Přitom, když před pětapadesáti lety předstoupil se svou ideou dědic společnosti na cukrovinky Michelle Ferrero před dělníky ve své továrně, sklidil posměch. Nikdo nevěřil, že by mohlo čokoládové vejce s hračkou vydělat peníze, bylo totiž spjato primárně s Velikonocemi.

Navíc chtěl italský podnikatel zvýšit obsah mléka v čokoládě, což se mnohým zdálo jako zbytečná investice. Ferrero ovšem tušil, že právě mléko by mohlo být dobrým reklamním tahákem pro matky, které se jej snaží dětem jakkoliv naservírovat.

Filmoví hrdinové prodávají

Šest let poté, kdy Ferrero neuspěl se svým nápadem, se realizace ujal podnikatel a vynálezce William Salice, který je dodnes označován za otce populární sladkosti. Následně už Kinder vejce začalo sklízet úspěch. Postupem let se velkou výhodou pro společnost Ferrero stala skutečnost, že dokázala získávat licence na postavy z oblíbených animovaných filmů a seriálů.

V umělohmotném „žloutku“ se tak skrývali například hrdinové filmů od Marvelu, figurky z Hvězdných válek, Šmoulové, Asterix a Obelix či populární Mimoni. Kromě nich děti objevovaly autíčka, zvířátka, postavičky z dílny Walta Disneye i další hračky.

Hračky za „velké peníze“

Obsah některých Kinder vajíček se ovšem v poslední době stal i výhodným prodejním artiklem. Konkrétní hračky lze na eBay pořídit od 50 korun za kus až po 2113 korun za kolekci automobilů či pozinkovaných figurek vojáků. Český portál Aukro nabízí nejlevnější hračku za pouhou jednu korunu, za Šmoulu z „olympiády“ byste však už dali téměř 10 tisíc korun. Obecně jsou sběratelsky nejvíce ceněné starší a celé sady ručně malovaných postaviček.

Co jste o Kinder vejci nevěděli

Podle serveru, specializovaného na zajímavosti, týkající se Kinder vajec, je na celém světě více než milion sběratelů, z toho 800 000 v Německu. Největší registrovaná soukromá sbírka „Kinder překvapení“ má více než 8 200 kusů a byla zapsána do Guinessovy knihy rekordů.

Odhaduje se, že ročně se vyrobí 1,2 miliardy "Kinder překvapení", což se rovná počtu 40 vyrobených vajec za sekundu nebo produkci asi 100 tun denně. Každý podzim se hračky mění a vychází více než 150 nových druhů, včetně sad postaviček. Hračky jsou navrženy jak designéry společnosti Ferrero, tak externími spolupracovníky.

Zákaz prodeje v USA

I přes obrovskou popularitu se ovšem výrobek nevyhnul ani problémům. Ve Spojených státech například zákon o potravinách, lécích a kosmetických přípravcích zakazuje cukrovinky, které obsahují hračku nebo obdobný produkt. Proto se za oceánem od roku 2017 setkáte pouze s verzí Kinder Joy. V ní je vejce rozděleno na dvě půlky, z níž jedna obsahuje čokoládu a druhá hračku. Obě části jsou odděleny fólií. 

Drogy místo hraček

Oblíbená sladkost ovšem neslouží pouze jako radost pro děti. Jak v lednu informoval server BBC, v Austrálii čelí irský občan obvinění z držení drog, které měl mít uschované v plastových kapslích z Kinder Surprise. Příslušníci australských pohraničních sil (ABF) odvezli muže do nemocnice na CT vyšetření poté, co byly na mezinárodním letišti v Melbourne v jeho zavazadle údajně nalezeny stopy drogy. Osmadvacetiletý muž skutečně v žaludku převážel šest „žloutků“, které obsahovaly asi 120 gramů kokainu.

Legendární hračky z Kinder vajíček si můžete připomenout v naší fotogalerii: 

Zdroje informací:

Wikipedia - Kinder Surprise 

Kinder Surprise World - Kinder Surprise Facts

Snack HistoryKinder Surprise Egg (History, Pictures & Commercials) 

BBCKinder Egg: Irishman charged over cocaine find

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více