Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co připravit z čerstvého hrášku? Pomazánka ochucená koriandrem báječně chutná s pošírovaným vejcem na křupavém toustu
Zdroj: Zdroj. Freepik, freepik

Také jste rádi, když se na pultech obchodů konečně objeví první zelené lusky hrášku? Ten čerstvý je krásně sladký, křehký a tak dobrý, že mu neodolá nejen Budulínek a lištičky. Nejlepší je ho vyzobávat jen tak z lusků, dá se z něj připravit i spousta dalších dobrot. 

Zelený hrášek - zelenina plná vitaminů

Klasický žlutý hrách si někteří možná ne úplně pozitivně spojují s hrachovou kaší či polévkou, nepříliš populárními pokrmy školní jídelny, zelené kuličky čerstvě vyloupané z lusků však v dětství zbožňoval snad každý. Čerstvý zelený hrášek je jedním z nejoblíbenějších jarních druhů zeleniny. Tyto malé kuličky se sklízejí, když ještě nejsou úplně zralé a mají jemnou a sladkou chuť. Jsou bohaté na spoustu vitaminů a minerálů, navíc obsahují rovněž velké množství vlákniny

Hrášek čerstvý nebo vařený?

Malý hrášek lze konzumovat syrový nebo vařený. Použít ho můžete do mnoha různých pokrmů. Vařený ve vodě nebo na páře se hodí jako příloha k masu, rybě nebo jiným pokrmům. Můžete ho také použit do salátů nebo do mnoha polévek a omáček. Jeho hlavním plusem je, že každému pokrmu dodá krásnou a svěží zelenou barvu. 

Mladý zelený hrášek se velmi snadno připravuje. Stačí ho jen vyloupat a pak upravit, jak potřebujete. Pokud ho chcete uvařit, stačí ho vařit ve vroucí osolené vodě po dobu 3-5 minut, dokud není měkký, ale stále křupavý. Poté ho můžete ochutit máslem a solí, nebo přidat další ingredience podle vaší chuti.

Hráškové pyré k rybě i na toast

Z vařeného zeleného hrášku se kromě polévky často připravuje i jemné pyré. Nejde však o klasickou hrachovou kaši, která se u nás podává s párkem. Zelené hráškové pyré má svěží chuť i jasně zelenou barvu a ve Velké Británii je tradiční přílohou/dipem k místní specialitě Fish & Chips, tedy ke smažené rybě s hranolky nebo pečenými bramborami. Hodí se však i k dalším rybím pokrmům, především tučným rybám. Často se v této kombinaci dochucuje ještě svěží mátou

Hráškové pyré báječně chutná i jen namazané na toastu. Vzhledem k barvě vám může nahradit v současnosti tak oblíbený avokádový toast. Hráškové pyré je příjemným svěžím závanem jara na talíři, k dokonalosti jej navíc dovedete, když jej dochutíte čerstvými jarními bylinkami a citronovou šťávou. Pokud budete toast podávat obložený ztraceným vajíčkem, získáte úžasnou a zdravou snídaňovou delikatesu. Jak na to?

Budete potřebovat: ½ šálku zeleného hrášku, sýr feta podle chuti, olivový olej, čerstvý a najemno nasekaný koriandr, sůl a pepř dle chuti, 1 vejce, plátek toastového chleba, chilli papričky v prášku (lze vynechat)

  1. Hrášek vložte na 1-2 minuty do vroucí osolené vody, poté jej propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Hrášek rozmačkejte s trochou olivového oleje, sýrem feta, koriandrem, solí a pepřem.
  2. Uvařte pošírované vejce. (Pustit se do toho můžete třeba podle návodu slavného kuchaře Romana Pauluse.) Vejce vařte 3-4 minuty. Bílek by měl být pevný, ale žloutek by měl zůstat tekutý.
  3. Opečený krajíc toustového chleba pak potřete hrachovým pyré, obložte ztraceným vejcem, osolte, opepřete a a případně posypejte špetkou chilli. 

Náš tip: Pokud jsme vás na tuto úpravu hrášku nalákali, můžete vyzkoušet i hráškovou bruschettu s kozím sýrem a hruškou

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více