Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchařská show MasterChef Česko nabídla již několik zajímavých příběhů lidí, kteří se pokouší o úspěch v kulinářském světě. Jedním z nich je nepochybně i Pepa Nemrava, který si soutěž vyzkoušel již dvakrát.

Vaření jako vášeň 

Diváky Nemrava překvapil nejen svou vůlí zhubnout, ale především kuchařským umem, který stále prezentuje všem, kteří o to mají zájem. V rozhovoru pro Toprecepty.cz Pepa prozradil, proč by už do MasterChefa nešel, jak důležitou roli v jeho životě hraje vaření i co podle něj nyní „frčí“ v českých domácnostech. Představil také svůj způsob výroby populárního vlašského salátu.

S MasterChefem dvakrát a dost

Nemrava se poprvé zapsal do paměti diváků MasterChef Česko v roce 2019, kdy se poprvé zkoušel dostat mezi ty nejlepší. Jeho cesta však skončila velmi brzy a Pepa se tak nedostal ani mezi první třicítku. Napodruhé Pepa v roce 2020 nejprve překvapil radikálním úbytkem váhy, posléze i svým skvělým vařením. Když vypadl z TOP 5 v duelu s budoucí finalistkou soutěže Pavlínou Lubojatzky, diváci MasterChefa to na sociálních sítích hojně kritizovali.

Nemohli jsme náš rozhovor začít jinak, než právě otázkami na kulinární soutěž.

Pepo, od Vaší účasti v MasterChefovi uplynuly už tři roky. Jak na své působení v soutěži vzpomínáte?

Vzpomínám na skvělé lidi, s kterými jsem se tam potkal. Vzpomínám na ty nervy a stres, které u toho byly a to je asi tak vše.

Brzy odstartuje další ročník soutěže, budete ho sledovat?

Už minulý ročník jsem nesledoval a letos to asi bude stejné. Člověk, když si tím projde, a pak to vidí v televizi, tak ho ta „sranda“ nějak přestane bavit.

Co byste doporučil amatérským kuchařům, kteří se chystají ukázat své umění divákům?

Aby u toho byli hezcí nebo aspoň netradičně zajímaví, aby se u toho hezky usmívali, aby měli zajímavý, krásný a srdcervoucí příběh.

To zní, jako byste tu soutěž vnímal trochu jinak, než jen jako kulinární klání. MasterChefem jste si prošel dvakrát. Šel byste do toho i potřetí?

V žádném případě. Tenkrát jsem šel soutěžit ve vaření a bohužel až po odvysílání řady, která byla po nás, jsem si uvědomil, že jsem nebyl v soutěži, ale v reality show. Že vlastně tak úplně nezáleží na tom, jak vařím, ale jak u toho vypadám.

Během soutěže jste se spřátelil s Viki Hrazdílkovou, dokonce jste spolu vytvořili projekt Sele ví! Funguje stále a o co se jedná?

Přátelství s Viki a s pár dalšími lidmi, ať už z naší, nebo z jiných řad, je asi to za co jsem MasterChefovi nejvíce vděčný. Náš projekt Sele ví! stále pokračuje, i když se z časových důvodů nepotkáváme už tak často. Napsali jsme společně kuchařku, která má stejný název a když je možnost, tak společně vaříme na různých akcích, včetně různých festivalů. Děláme také catering na svatby či jiné soukromé akce.

Veřejnost sledovala také vaše neskutečné hubnutí. Posléze jste však přiznal, že se váha začala vracet. Je tohle téma pro vás podstatné?

Dnes už pro mne váha není zas tak důležitá. Sice jsem od MasterChefa přibral zhruba polovinu toho, co jsem předtím shodil, ale snažím se pravidelně cvičit a zdravotně mne zatím má nadváha nějak neomezuje. Spíš se snažím o to, abych byl dobrý člověk, ať jsem tlustý, nebo hubený.

Hraje vaření ve vašem životě podstatnou roli? Věnujete se mu profesionálně?

Vaření je pro mne, samozřejmě až po mé rodině, ta nejdůležitější věc. Nedokážu si bez něj představit svůj život. Je to pro mne neuvěřitelný relax a odpočinek. A ať už vařím jen tak pro rodinu, dělám recept na Instagram nebo vařím pro 200 lidí, tak mne to vždy neuvěřitelně baví a strašně si to užívám. 

Profesionálně se mu zatím nevěnuji (aspoň myslím), i když mi to nějaké peníze přináší, hlavně z tvorby receptů na Instagram. Ale od září rozjíždím v Českých Budějovicích takové společné vaření. Zatím také jen pro zábavu, ale pokud bude zájem, tak bych se tímto směrem chtěl dát a věnovat se společnému vaření s lidmi naplno.

O co se konkrétně bude jednat?

Od září chci společně vařit s lidmi, kteří mají rádi mé recepty, dobré jídlo a chtějí si se mnou zavařit. Nechci říct, že se jedná o kurzy vaření, ale spíš o takovou přátelskou návštěvu u mne v ateliéru, spojenou s vařením a s dobrým jídlem. No a když se u toho někdo něco naučí, tak budu rád. Nebude to nic velkého, vždy tak maximálně pro šest lidí. Zatím to vypadá, že zájem bude, za což jsem moc rád.

Jaká jídla vaříte nejraději a co byste sám za sebe nikdy nenaservíroval?

Nejraději vařím klasickou českou a slovenskou kuchyni a trochu si ji vždy upravím k obrazu svému. Nikdy bych nenandal na talíř nic, co by mě samotnému po uvaření nechutnalo. Prostě nepovedené jídlo.

O jaké pokrmy je podle vás největší zájem, tedy, co dnes „frčí“ v českých domácnostech?

Co já sleduji, tak se stále drží taková ta česká klasika, i když se dnes hodně zjednodušuje. Většina lidí nechce třeba péct kachnu devět hodin a tak si udělá raději kachní prsa, která trvají 20 minut, ale na tom nevidím nic špatného. Prostě jednoduché rychlé jídlo si Češi vaří přes týden a takové to poctivější a zdlouhavé si rádi udělají o víkendu. Je to stejné, jako když jdete do restaurace. V týdnu vyhledáváte rychlovky, kde se najíte do 45 minut a o víkendu si vyhodíte z kopýtka a zajdete si na něco co „lepšího“.

Máte vlastní recept na vlašský salát, je to váš oblíbený? Můžete se o něj podělit s našimi čtenáři?

Není to tak úplně můj recept, jen jsem si trochu upravil recept z kuchařské normy z roku 1976, ale je fakt moc dobrý a poctivý, tak, jak to mám rád. Určitě budu mít radost, když ho vaši čtenáři vyzkouší a dají mi vědět třeba na můj Instagram, jak jim chutnal.

Originál „Vlašáček“ podle norem a Pepy Nemravy

Na přípravu lehce upraveného vlašského salátu, který se vyráběl podle normovací knihy v letech dávno minulých, budete potřebovat: 500 g vařených brambor ve slupce, 250 g salámu junior, 100 g kyselých okurek, 30g sterilovaného hrášku (nebo 70 g mraženého), 60 g vařeného celeru, 60 g vařené mrkve, 20 g hořčice, 200 g majonézy, pepř, sůl, cukr, ocet, worcesterovou omáčku. 

Jak na to?

  1. Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout.
  2. Oloupeme je, nakrájíme na malé kostičky a dáme do misky. Kdo má „kolečko“ na brambory, může ho použít místo nože.
  3. Uvařenou mrkev a celer si společně se salámem a okurkami nakrájíme na jemné kostičky a přidáme k bramborám. 
  4. Vše osolíme, opepříme, přidáme ocet, cukr, worcester, majonézu a zlehka zamícháme.
  5. Podáváme ideálně s čerstvým rohlíkem, skvělý je třeba pivní.

Jak šel čas s Pepou Nemravou i jaké delikatesy dokáže vytvořit, zjistíte v naší fotogalerii:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více