Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na závěr dnešního dílu MasterChefa určitě nezůstalo jedno oko suché. „Plážový“ díl, ve kterém se připravovaly ryby a mořské plody, rozdělil hrdličky soutěže Vojtu a Betty. Vojtu nakonec poslala domů jen drobná chyba v podobě trochu řidší holandské omáčky. Soutěž se ale blíží pomalu do finále, a i jen malý přešlap znamená konec.

Cesta do MasterChefa

Devětadvacetiletý Vojta Urban ze Vsetína zaujal díky svému vzhledu jistě spoustu divaček. Není divu, blonďatý sympaťák získal před třemi lety dokonce titul Muž roku, v soutěži MasterChef Česko ovšem překvapil i svým kuchařským uměním. K vaření se tento kouč životního stylu dostal kvůli svým zdravotním problémům, které ho donutily změnit hektický životní styl a začít jíst zdravě. Právě snaha připravovat si zdravá jídla a zdokonalovat se ve vaření dovedly Vojtu až do soutěže MasterChef Česko. Pojďte si spolu s námi připomenout nejzajímavější pokrmy, které Vojta připravil.

Castingová kola

Pokud jste soutěž sledovali od začátku, určitě víte, že se Vojta do soutěže dostal díky pražmě servírované s máslovou pohankou doplněnou šťávou z kysaného zelí a dochucenou pikantním klobáskovým olejem. Jeho cílem bylo ukázat nejen, že zdravé pokrmy mohou být chutné, chtěl i odkázat na svůj moravský původ a všechny další suroviny (hlavně pohanka neboli, jak sám Vojta řekl, valašské zlato) byly právě odrazem Valašska. Tímto propojením a příběhem si získal hlavně Přemka Forejta, "ano" však získal od všech porotců a postoupil tak do dalšího kola soutěže. „Ta zástěra je pro mě symbol zahájení nové životní cesty a pocit obrovské zodpovědnosti. Chci ze sebe dostat maximum a bude to výzva,“ vyjádřil se ke svému úspěchu sám Vojta.  

Díky lososovi do finálové šestnáctky

Ryba provázela Vojtu i v dalších kolech a dostala ho i do finálové šestnáctky. V šestém díle, v boji o postup do finálových kol, připravil Vojta lososa s ragú z černé čočky, mrkve a řapíkatého celeru a s omáčkou z bílého vína, kterou Jan Punčochář označil za božskou. Stejnými surovinami však příliš neudělal radost Terce, když jí je vybral v návratovém díle. Přesto z nich ale Tereza udělala vynikající pokrm, který jí poslal zpět do soutěže. Znalost ryb Vojtovi pomohla v cestě na balkon v 10. vyřazovacím kole, kdy měli soutěžící poznat různé druhy sladkovodních ryb.

Za zamilovaných soupeři

Přestože  v MasterChefovi Vojta nevyhrál, soutěž mu přinesla něco jiného – velkou lásku. Krásná tmavovláska Betty Vojtu zaujala hned na castinzích a dohromady se dali hned v prvních dnech natáčení. Téměř od začátku tak tvořili nerozlučný pár, takže si o nich dokonce spousta lidí myslala, že se do soutěže už přihlásili dohromady. Své vzájemné city pak na obrazovce odhalili v 11. díle, když se přihlásili, že spolu budou vařit ve dvojici. Jaké však pro ně bylo překvapení, když zjistili, že budou muset vařit proti sobě. Jejich úkolem bylo uvařit pokrm inspirovaný barvou indigo a přestože Vojta udělal vynikající filet z chňapala s pyré z mrkve a lanýžů, o němž se Jan Punčochář vyjádřil, že tak dobře upečenou rybu už dlouho neměl, na balkon šla tentokrát Betty.

Úspěch s valašskou pizzou

Jen krůček od vyřazení byl Vojta ve dvanáctém díle, kdy se mu kupodivu nedařilo ve vegetariánském vaření. Ve třináctém díle ale naopak jeho tým vyhrál ve venkovní výzvě na Britském velvyslanectví. Jeden ze svých nezapomenutelných pokrmů Vojta připravil v 15. díle. Soutěžící měli udělat jídlo inspirované moučníkem a Vojta se opět inspiroval svými kořeny a upekl slaný valašský frgál se zelím, klobásou, trhanou krkovicí a povidlovou omáčkou. Povedl se mu natolik, že postoupil do dalšího kola hned jako druhý. A úspěch slavil i se sladkým pokrmemricottovými šulánky s omáčkou z jahod a rebarbory párovanými s nealkoholickým drinkem.

Domů v plážovém díle

Vojta nakonec soutěž paradoxně opustil v kole, kde by se mu měli nejvíce dařit. V plážovém díle se připravovaly převážně ryby a mořské plody, v druhém vyřazovacím kole museli soutěžící uvařit předkrm a hlavní chod z chobotnice. Vojta naservíroval porotcům chobotnici vařenou v silném zeleninovo-rybím vývaru s holandskou omáčkou a blanšírovaný chřest a grilovanou chobotnici s ragú z červených paprik a cizrny s chorizo majonézou. I když ho za hlavní chod, především za majonézu, Jan Punčochář hodně pochválil, nakonec mu zlomila vaz právě holandská omáčka k chřestu a Vojta musel soutěž opustit.

To těžce nesla hlavně Betty: „Já jsem jenom v šoku a jsem strašně smutná a naštvaná a všechno dohromady. Člověk to asi tuší, že to někdy nastane, ale já jsem se na to prostě nestihla asi ještě nějak připravit.“ Smutný byl samozřejmě i Vojta, který řekl: „Mrzí tě to samozřejmě a je ti to líto, protože to tady bylo skvělý. To, co jsme měli možnost prožít, tak to byla jedna z nejintenzivnějších a nejkrásnějších věcí, který jsem v životě měl. To, co jsme tady s Betty měli možnost zažít, tak já si připadám, že se známe ne měsíce, ale léta. Já jsem o ní jako o člověku a partnerce tak přesvědčený, že jediný, co by to mohlo podle mě pokazit je, že dostatečně nenatrénuji tu holandskou. Teď ale zažívám takovou intenzitu lásky a štěstí, jakou jsem ještě nikdy nezažil a opravdu jsem za to moc vděčný.“ 

Vzhledem k Vojtově talentu věříme, že se určitě neztratí, a pokud vám byla dvojice sympatická, můžete aspoň dál fandit Betty. Na Vojtovu cestu soutěží si můžete zavzpomínat i v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Vojta opustil soutěž MasterChef Česko 2022

Ukázat 11 fotografií

 

Recepty k tomuto článku